22. června 2013

Martin Kuba a Miroslava Němcová jednali s prezidentem

Úřadující předseda ODS Martin Kuba a Miroslava Němcová, nominovaná na předsedkyni vlády České republiky, v pátek jednali o dalším vývoji s prezidentem Zemanem. Dle Martina Kuby Miloš Zeman zatím své rozhodnutí neřekl a chce si vyslechnout názory dalších stran. Předsednictvo TOP09 v pátek také oznámilo, že přijímá Miroslavu Němcovou za společnou kandidátku na premiérku.

„Pana prezidenta jsme informovali o tom, že ODS navrhuje jako nominantku na premiérku České republiky paní Miroslavu Němcovou, a že jsme připraveni v takové vládě pokračovat s koaličními partnery,“ vysvětlil Martin Kuba. „Od začátku respektujeme, že pan prezident je tím, který musí rozhodnout, takže my na jeho rozhodnutí vyčkáme.“

„Byla to velmi konstruktivní schůzka. Měli jsme po všech grémiích, takže jsme panu prezidentovi mohli sdělit jasnou pozici Občanské demokratické strany s tím, že jako nejlepší variantu preferujeme pokračování stávající koalice na stejném půdorysu jako doposud,“ uvedla Miroslava Němcová.

V pátek také předsednictvo TOP09 oznámilo, že přijímá Miroslavu Němcovou jako společnou kandidátku na předsedkyni vlády České republiky. Zároveň ovšem TOP09 konstatovala, že by případné neobsazení postu předsedy sněmovny znamenalo problém. „Nehodláme se přít o post předsedy sněmovny. Pokud TOP09 přijde se jménem, které je úctyhodné pro tuto funkci, my ho rádi podpoříme,“ uvedl Martin Kuba v pořadu Události, komentáře České televize.

Štítky:
tisková zpráva