14. února 2013

Seminář představil konkrétní postup při uložení sankce zákazu pobytu

V Poslanecké sněmovně se dnes uskutečnil seminář, který poradil starostům, jak správně použít v praxi novou sankci zákaz pobytu.

 

Tu zavedla novela přestupkového zákona, která vešla v účinnost v lednu letošního roku. Novinku mezi sankcemi přivítali starostové s nadšením a o účast na semináři byl velký zájem. Starostům, zástupcům městských policií a členům přestupkových komisí vysvětlil, jak při uplatnění sankce postupovat v praxi.

„Novelu jsme projednávali téměř dva roky. Vypořádali jsme všechny vládní připomínky a přišli s novou sankcí, kterou mohou starostové využít ke zvýšení bezpečnosti ve svých městech. Vážím si velkého zájmu zástupců samospráv účastnit se našeho semináře a považuji jej za důkaz, že mezi některými starosty nová sankce opravdu vzbudila naději, že jejich správní orgány budou moci konečně uložit účinný trest,“ uvedla autorka zákona poslankyně Ivana Řápková (ODS) a zároveň upozornila, že není cílem zákonodárce vytvářet zákon pro zákon bez přesné instruktáže, co konkrétně přináší a jak postupovat při jeho realizaci v praxi, aby byl opravdu využíván. 
 
Ze semináře nevyplynulo, že by hrozilo zneužití sankce nebo ztížené kontrolování jejího dodržování. "Starostové se mohou spolehnout na své městské strážníky, kteří jsou těmi nejlepšími znalci místního prostředí. Policisté často delikventy poznají, protože se jedná o známé firmy, které už mají sbírku několika desítek přestupků. Na semináři se účastníci také dozvěděli, že novela jim kontrolu v mnohém usnadní, neboť nově zavedla evidenci uložené sankce,“ upozornila poslankyně, která je zároveň místopředsedkyní výboru pro bezpečnost, a dodala, že pro obce a jejich rychlou orientaci v zákoně plánuje v blízké době vydat i stručný manuál.
"Ministerstvo spravedlnosti návrh poslankyně Ivany Řápkové vždy podporovalo. Považujeme ho za vhodný a účelný doplněk přestupkové agendy, účinné opatření, které v sobě dobře kloubí jak prvky represe tak prvky prevence," řekl na jednání 1. náměstek ministra spravedlnosti Daniel Volák. 
"Zákaz pobytu existuje v českém právním řádu dlouho, ale neřeší nám případy drobné kriminality. V tom nám může nová sankce významně pomoci a zlepšit tak bezpečnost v různých českých i moravských lokalitách," zrekapituloval náměstek policejního prezidenta Tomáš Kužel a připomněl, že již dnes mohou policisté využívat institut vykázání.
 
Novinka v přestupkovém právu pomůže starostům bojovat například s pouliční prostitucí, narušováním nočního klidu nebo kapesními krádežemi v centrech měst. „Novelu považuji za důležitý krok ke změně způsobu trestání přestupkové recidivy. Druhým krokem bude bezpochyby zavedení centrálního registru přestupků,“ uzavřela poslankyně Ivana Řápková.
 
Pro nedostatek kapacity se na seminář nedostali další zájemci z řad samospráv, a proto pořadatelé uvažují o jeho brzkém opakování.