13. února 2013

Starostové a policisté budou řešit, jak v praxi uplatnit sankci zákazu pobytu

Praktické dopady novely přestupkového zákona a nové sankce zákazu pobytu budou zítra na půdě Poslanecké sněmovny řešit zástupci místních samospráv, Ministerstva vnitra a Městské policie. K debatě je pozvala autorka zákona, poslankyně a místopředsedkyně výboru pro bezpečnost Ivana Řápková.

„Nedávno parlament definitivně posvětil novou sankci zákazu pobytu pro recidivisty, kteří se opakovaně dopouštějí vážných přestupků. Nyní je na místní samosprávě a městské policii, aby tuto sankci začaly uplatňovat v praxi. Je proto nezbytné, aby znali přesné podmínky, za jakých přestupkové komise mohou sankci zákazu pobytu udělovat. Městští strážníci, kteří se pohybují v terénu a jsou s pachateli přestupků v kontaktu, pak musí vědět, jak v jednotlivých případech postupovat,“ říká poslankyně Ivana Řápková: „Proto jsem se rozhodla zorganizovat sérii seminářů, které umožní výměnu informací mezi všemi aktéry a vyloučí případné nejasnosti, které aplikaci každého nového zákona logicky provázejí.“
 
Seminář proběhne za účasti řady starostů ve čtvrtek 14. února od 10 hodin v budově Poslanecké sněmovny, v zasedací místnosti číslo 48 (tzv. Konírna). K problematice vystoupí například JUDr. Vít Šťastný, vedoucí oddělení civilně-správní legislativy Ministerstva vnitra ČR, náměstek pro vnější službu plk. Mgr. Tomáš Kužel, Ing. Bc. Vít Šulc, ředitel Městské policie Chomutov, člen Kolegia ředitelů městských policií statutárních měst a další.

Štítky:
tisková zpráva