8. listopadu 2023

Deník N: Pokud si neporadíme s nelegální migrací, vytvoříme přímé nástupiště pro hnědou politiku

(Deník N) Občanští demokraté míří pod vedením Alexandra Vondry do eurovoleb v rámci uskupení Spolu. Vondra dříve patřil mezi odpůrce koaličního postupu, nyní jej bude muset před voliči hájit. Ve velkém rozhovoru popisuje, jak chce uspět i s jakými tématy do voleb vyrazí. „Mám teď nějaký půlrok na to přesvědčit, řekněme, tu pravicovou část našich voličů, aby přišli k volbám a neschovali se někde doma, v kavárně nebo jinde,“ říká europoslanec a místopředseda ODS. Unie se podle něj musí zaměřit na nelegální migraci. „Jsem přesvědčený, že pod vlivem toho, co se teď bude dít v Evropě, budeme muset jít ještě dál,“ říká Vondra.

Ještě před pár týdny jste mluvil o tom, že by pro občanské demokraty bylo lepší, kdyby šli do eurovoleb sami. Změnil jste názor, nebo jste byl nucen akceptovat pohled zbytku vedení ODS?

Před tiskovou konferencí, kde jsme oznamovali společný postup, jsem se mentálně přenastavil. Jsme Občanská demokratická strana a já chápu argumenty, které nakonec převážily ve prospěch jít dohromady.

Pět měsíců jsem trpělivě vysvětloval rizika, všichni je vidí. Ale rozhodlo se, jdeme do toho a jdeme vyhrát. Jeden z argumentů byl, že můžeme volby vyhrát, tak je jdeme vyhrát.

To je asi klíčový argument?

Politika je soutěžní disciplína. Já vášnivě sleduji sport, protože mě hrozně baví soutěžení. Zároveň když se podíváte na mou postavu, aktivně to dělat nemohu, to je vyloučené. Politika je ale trochu něco podobného.

Máme dobrý tým a jdeme vyhrát. Mimochodem, nejdůležitější je psychické nastavení, nemůžeme jít na hřiště jako Slavia proti AS Řím (slávisté v Římě prohráli 0:2, pozn. red.) –⁠ vystrašeně. Nastoupili vystrašení, dostali dva fíky a bylo vymalováno. Musíme na hřiště vyběhnout s plným přesvědčením, že to dáme.

Často jste u zmíněných rozdílů argumentoval řadou důležitých věcí, na které mohla slyšet i voličská základna ODS. Šlo například o rozdílné frakce v Evropském parlamentu nebo názorové rozpory. Jak chcete vlastní voliče přesvědčit, že důležitějším faktorem byl společný postup?

Samozřejmě jsem upozorňoval na to, že projekt SPOLU má v domácí politice velký význam a plně ho podporuji. V evropské politice jsou ale mezi námi docela objektivně rozdíly a nejde o dílo náhody.

Pro mě bylo klíčové shodnout se na základních programových zásadách. A to jsme udělali v programovém desateru. Chtěl jsem, aby se všichni klíčoví aktéři –⁠ tedy nejen předsedové stran, ale i předpokládaní lídři jednotlivých stran (Luděk Niedermayer za TOP 09 a Tomáš Zdechovský za lidovce, pozn. red.) –⁠ pod to podepsali. Když si to přečtete, v klíčových věcech stojíme v zásadě na svých pozicích. Tím argumentuji i dovnitř ODS.

Jak o tom ale chcete přesvědčit voliče, když jste původně říkal něco jiného?

Tohle byla debata taktická, taktiku můžete měnit v průběhu klání. Strategii ale musíte mít konstantní, nemůžete v politice popřít sám sebe, nemůžete rezignovat na své základní postoje. Myslím, že jak jsme se shodli na desateru, tak to nedělám. Čili teď mám nějaký půlrok na to přesvědčit, řekněme, tu pravicovou část našich voličů, aby přišli k volbám a neschovali se někde doma, v kavárně nebo jinde. Udělám, co je v mých silách.

Celý rozhovor čtěte v Deníku N.

(Autor: Jan Tvrdoň, Markéta Boubínová)

Alexandr Vondra

místopředseda strany
europoslanec