5. března 2023

Otázky Václava Moravce

(ČT 1) Vládní koalici se po několikadenních opozičních obstrukcích podařilo prosadit nižší valorizaci penzí. Současná sněmovna zažívá obstrukce poměrně často. Podle premiéra Petra Fialy (ODS) jsou příčinou populisté a extremisté v opozičních lavicích, kteří tento prostředek zneužívají nad únosnou míru. Přesto se zástupci vládních stran s opozicí tento týden domluvili na pravidlech fungování Sněmovny, která jej naplňují „opatrným optimismem,“ řekl v Otázkách Václava Moravce.

Celý rozhovor s Petrem Fialou můžete zhlédnout na ČT.

Současná sněmovna zažila opoziční obstrukce opakovaně. Například už loni v únoru při projednání sporné pandemické novely schválili poslanci program schůze až po 23 hodinách. Obstrukce provázely i zrušení EET nebo přehlasování veta prezidenta Miloše Zemana k vládní novele o snížení zdravotních plateb státu. Opozice obsáhlými projevy či přestávkami na schůze zabránila také jednání o zavedení korespondenční volby.

Podle Fialy se se současnou opozicí „nedá domluvit“. V Česku podle něj neustále probíhá politický boj mezi demokratickými stranami a populisty a extrémisty, kteří nerespektují pravidla. Opozice se nepřenesla přes prohrané volby a „snaží se to přenést do Poslanecké sněmovny tak, že zablokují legislativní proces“.

Opozice podle něj má právo se vyjádřit a také má právo na obstrukce „po určitý čas“. Tento prostředek však zneužívá a tvoří z obstrukcí trvalý nástroj debaty, domnívá se premiér. „Všechno je otázka přiměřenosti,“ řekl Petr Fiala. „Musíme mít i šanci, jako většina, prosazovat vůli voličů,“ dodal. „Rovnováha mezi nároky koalice a opozice se však hledá obtížně,“ přiznal Fiala.

Koalice s opozicí se podle něj však domluvila na pravidlech, „která posléze byla dodržena jak od hnutí ANO, tak od SPD“. Jde podle něj o příslib nové formy spolupráce ve Sněmovně. „Je to nutnost kvůli politické kultuře, parlamentní demokracii.“ Toto jednání premiéra „naplnilo opatrným optimismem“.

S opozicí jsou tak vládní představitelé připraveni jednat o penzijní reformě a úsporách ve státním rozpočtu.

Vládní poslanci podle Fialy připravili úpravy jednacího řádu, o kterém nyní budou jednat se zástupci ANO a SPD. Parlamentní demokracie se ale projevuje i často složitými diskusemi v parlamentu, změny v jednacím řádu proto musí být „citlivé“.

Přestože novelu o nižší valorizaci penzí sněmovna schválila téměř po stech hodinách obstrukcí, jde podle premiéra o „odpovědný přístup“. „Nikdo nepředpokládal, že podmínky budou takové, že by valorizace dosáhly takové výše. Je potřeba do toho zasáhnout,“ řekl Fiala.

V sobotu schválená novela podle něj byla bezprostřední reakcí na překvapivý meziměsíční nárůst inflace. Systematickou změnu valorizačního schématu má vláda připravenou. „Budeme ji realizovat během poloviny tohoto roku,“ uvedl Fiala. Úpravy se podle něj mají týkat i předčasných důchodů.

Novela nyní zamíří do Senátu, kde má vládní koalice většinu. Fiala proto v horní komoře neočekává komplikace při schvalování předpisu. „Pochybnosti o některých aspektech navrhovaného opatření“ ale má zvolený prezident Petr Pavel.

Fiala s Pavlem o novele jednal, premiér nastupujícími prezidentovi odpověděl na některé dotazy, řekl. Pavel se podle něj k podpisu předpisu vyjádří po inauguraci. Současný prezident Miloš Zeman uvedl, že by zákon vetoval. To by podle Fialy bylo „nezodpovědné“.

V reakci na snížení růstu penzí chystají demonstrace odbory. Fiala upozornil, že za jeho působení v úřadu důchody v reakci na zvýšenou inflaci několikrát vzrostly, demonstrace mu tak nepřipadají „logické“. Protesty jsou ale standardním nástrojem demokracie, uvedl. Důvodem pro jeho případnou rezignaci by v nich proto nespatřoval.

Premiér upozornil, že se vláda také zabývala problémy spojenými s ruskou invazí na Ukrajinu a energetickou krizí. „Nejde během několika měsíců všem pomoci, současně spravit státní rozpočet a mít na všechno do budoucnosti,“ uvedl. „Museli jsme vyřešit problémy, které jsme měli,“ dodal Fiala.

Fiala upozornil, že „obecně žádné z opatření, které povedou ke snížení strukturálního deficitu a konsolidaci veřejných financí, není populární“. Vláda je však podle něj připravena vést následky včetně nepopularity, které jsou s přijetím těchto opatření spojená.

Zásadním krokem vlády má být například uzákonění nároku učitelů na 130 procent průměrné mzdy. „Budoucnost naší společnosti je závislá na kvalitním vzdělání,“ řekl Fiala. „Bez dobrých učitelů nemůžeme mít dobré školy,“ doplnil Fiala.

Přepis debaty:

Václav MORAVEC, moderátor:
Vítejte a hezkou neděli vám všem divákům Jedničky i zpravodajské Čtyřiadvacítky České televize. Vstupujete do jedinečného prostoru pro diskusi. Kdo chce mít úctu k zákonům, neměl by vědět, jak vznikají. Jedno z pravidel formulované profesorem Parkinsonem. Vznik některých českých zákonů není výjimkou. Řeč je kupříkladu o novele týkající se červnové valorizace penzí. Návrh zákona narychlo schválený vládou, protlačovaný v legislativní nouzi, se stal předmětem sněmovní obstrukce. Ta trvala bezmála 100 hodin. Strany vládní koalice si tak v tomto týdnu osvojily postup, který kritizovaly, když vládlo hnutí ANO spolu s ČSSD před sedmi lety, když tehdejší vláda prosazovala elektronickou evidenci tržeb a ODS vedla obstrukční tažení, místopředsedkyně Poslanecké sněmovny, Jaroslava Jermanová přiznala v Otázkách, proč její strana přispěla k pošlapání zákona, tedy jednacího řádu Poslanecké sněmovny.

 

Jaroslava JERMANOVÁ, tehdejší místopředsedkyně Poslanecké sněmovny, 14. 2. 2016 /ANO/:
My jsme byli dotlačení, když se do situace, kdy nám nic jiného nezbylo, protože jednací řád přežil svoji dobu. Je tam spoustu děr, kterých se dá využít a zneužít a v tuto chvíli je zneužíváno a my se na to díváme z hlediska toho, že jsme dostali od voličů právo volit a vést tuto zemi, snažíme se to dělat, ta menšina nám v tom brání.

 

Václav MORAVEC, moderátor:
Sedm let stará slova. Když se role otočí, hnutí ANO je v opozici. Stane se řečeno Jaroslavy Jermanové, dnes Pokorné, ze zneužívání přežitého sněmovního jednacího řádu jeden z prvků, citujme, „nastupující totality“.

 

Alena SCHILLEROVÁ, předsedkyně poslaneckého klubu hnutí, 2. 3. 2023 /ANO/:
No, neuvěřitelné, co se tady stalo? Neuvěřitelné, to jsme teda opravdu nečekali. Nejdřív omezíte vůbec vystoupení ve fázi, kdy se projednávaly důvody pro stav legislativní nouze. Teď jste to korunovali tím, že nám neumožníte obecnou rozpravu. Tak to je skutečně absolutní pošlapání našich práv.

 

Václav MORAVEC, moderátor:
To byla současnost. Sporná novela zákona o valorizaci penzí v sobotu Sněmovnou navzdory opozici prošla. Teď míří do Senátu. V případě jejího vstupu v platnost se chce hnutí ANO obrátit na Ústavní soud. Prvním hostem dnešních Otázek premiér, předseda občanských demokratů Petr Fiala. Přeji hezké nedělní poledne, vítejte po čase v Otázkách.

 

Petr FIALA, premiér ČR a předseda strany /ODS/:
Dobrý den přeji.

 

Václav MORAVEC, moderátor:
Připomínám, že předseda hnutí ANO, expremiér Andrej Babiš, trvá na tom, že se diskuse v tomto pořadu nikdy nezúčastní, proto nepřišel diskutovat ani s vámi. Děkuji, že jste hostem Otázek. Pane premiére, v pátek pozdě večer se podařilo obstrukcí až destrukcí zablokovanou Sněmovnu do značné míry odblokovat, a to kvůli setkání předsedů politických stran a hnutí zastoupených v Poslanecké sněmovně, stejně jako předsedů klubů, stran a hnutí v Poslanecké sněmovně. Neukázalo to páteční odblokování, že pokud byste víc komunikovali s opozicí, tak jsme nemuseli sledovat týden těch 100 hodin obstrukcí?

 

Petr FIALA, premiér ČR a předseda strany /ODS/:
To bohužel neukázalo, protože ta komunikace s opozicí probíhá. Nezapomeňme, že u každé schůze probíhá, nebo před každou schůzí probíhá jednání politického grémia, kde jsou zastoupeny všechny strany, včetně opozice a tam probíhá dohoda na tom, jak bude probíhat ta schůze. To, že se se současnou opozicí nedá domluvit a nerespektují se žádná pravidla, to má jeden jednoduchý důvod. A musím říct, bohužel, v České republice prostě nadále probíhá souboj mezi demokratickými stranami a populisty a extremisty. Populisté, extremisté se nesmířili s tím, jak dopadly volby, že třikrát prohráli a snaží se to přenést do Poslanecké sněmovny tak, že zablokují legislativní proces a zablokují Poslaneckou sněmovnu.

 

Václav MORAVEC, moderátor:
Myslíte, že politickému systému prospívá to, že začnete mluvit o pokračování populismu a extremismu a nerespektování pravidel, když před vámi je nejtěžší rok prosazování zákonů?

 

Petr FIALA, premiér ČR a předseda strany /ODS/:
Musíme nazývat věci pravými jmény a nepomůže nám, když před tím budeme zavírat oči. Mně se to nelíbí. Já bych se raději bavil s opozicí, která respektuje pravidla hry a je připravena s námi komunikovat.

 

Václav MORAVEC, moderátor:
Co se tedy v pátek v noci stalo, promiňte?

 

Petr FIALA, premiér ČR a předseda strany /ODS/:
Ano. Odpovím vám.

 

Václav MORAVEC, moderátor:
Na té schůzi? Protože jsem měl pocit, že ta schůzka nebo ta schůze hodinu a půl trvající při těch obstrukcích vedla k tomu, že jste si nastavili pravidla slušné komunikace a že budete víc s opozicí komunikovat.

 

Petr FIALA, premiér ČR a předseda strany /ODS/:
Ano, vedla, ale té schůzce, té schůzce předcházelo naše rozhodnutí a ukázání toho, že nejsme připraveni dál akceptovat to, co se tu dělo rok a půl, že opozice vlastně neustále obstruuje, zneužívá to právo, obstrukce a já jsem ten, kdo hájil právo obstrukce v opozici a hájím ho, i když jsem v koalici a říkám to opakovaně.

 

Václav MORAVEC, moderátor:
Ano, vy jste to právo tady hájil před sedmi lety, když tady byl Andrej Babiš, který...

 

Petr FIALA, premiér ČR a předseda strany /ODS/:
Hájím ho ve všech svých mediálních vystoupeních i teď. Ale všechno je otázka přiměřenosti. To znamená, my musíme mít i šanci jako většina prosazovat vůli voličů, prosazovat vůli většiny v Poslanecké sněmovně, ty obstrukce se dají používat, my jsme je taky používali, používali jsme je u konkrétních zákonů.

 

Václav MORAVEC, moderátor:
Například zákon o elektronické evidenci tržeb.

 

Petr FIALA, premiér ČR a předseda strany /ODS/:
Například, 40 hodin dohromady. Ale dnes jsme v situaci, kdy ty obstrukce jsou využívány prakticky pořád. Každý poslanec ví, že v úterý, když začíná schůze, začíná ve 14 hodin, tak do šesti hodin se nebude dělat nic, že úterý je ztracené, protože opozice bude přinášet návrhy na změnu programu, aby se zabránilo projednávání normálních bodů. To, co my jsme používali jako výjimečně, se teď stává pravidlem. A takto to nejde. A dovolte mi jeden příklad a ten právě ukazuje rozdíl mezi demokratickou stranu a populismem. Vy jste tady připomněl tu situaci kolem EET a tu situaci, kdy tehdy místopředsedkyně Sněmovny Jermanová mně zabránila ve pokračování vystoupení. Sněmovna rozhodla, že se bude v určitou hodinu hlasovat, bylo to v rozporu s jednacím řádem. Já jsem měl přednostní právo, ona mě vypnula, řekla, nemůžete dál pokračovat.

 

Václav MORAVEC, moderátor:
Což teď…

 

Petr FIALA, premiér ČR a předseda strany /ODS/:
Já jsem.

 

Václav MORAVEC, moderátor:
Místopředseda sněmovny Bartošek udělal Andreji Babišovi.

 

Petr FIALA, premiér ČR a předseda strany /ODS/:
A co jsem udělal. Já jsem řekl, nesouhlasím s tím a odešel jsem do lavice a nechal jsem, abych se kulturně dál prostě nějakým, v rámci politické kultury nějak to dál vyřešilo. Obrátili jsme se na Ústavní soud. Co udělal Andrej Babiš, zablokoval sněmovnu, odmítl odejít od pultu, obsadili řečniště a nemohlo se pokračovat. A to je ten rozdíl. Já, i když s tím nesouhlasím, tak se snažím o nějakou kulturu a respektování pravidel. Tady žádná respektována nebyla. Abych byla ale pozitivní, na tom večerním jednání.

 

Václav MORAVEC, moderátor:
Pozitivně jste moc nezačal.

 

Petr FIALA, premiér ČR a předseda strany /ODS/:
Nezačal. Ale je potřeba nazývat věci pravými jmény. Prostě když si budeme říkat, oni se chovají standardně, nechovají se standardně a nejde to takto dál. Na tom večerním jednání, nicméně jsme se domluvili na nějakých pravidlech, která posléze byla dodržena, byla dodržena jak od hnutí ANO, tak od SPD, a to je podle mě snad určitý příslib toho, že nastavíme novou formu spolupráce v Poslanecké sněmovně. Jenom, aby si to diváci vlastně…

 

Václav MORAVEC, moderátor:
Není to nutnost, když budeme pokračovat v tom, co je před vámi, protože před vládní koalicí je kupříkladu parlamentní ratifikace Česko-americké dohody o obranné spolupráci, DCA. Smlouvu DCA nebo její obdobu má s Američany, aktuálně z29 aliančních zemí uzavřeno 24 států. Víte, že na Slovensku problémy Hegerovy vlády začaly ratifikací této smlouvy.

 

Petr FIALA, premiér ČR a předseda strany /ODS/:
Je to nutnost, ale ani ne tak kvůli těm jednotlivým zákonům. Je to nutnost kvůli politické kultuře, parlamentní demokracii. Prostě není možné, aby opozice permanentně blokovala jednání Poslanecké sněmovny. A současně musí být hájena všechna práva opozice, aby měla možnost se vyjádřit, dokonce aby měla možnost obstruovat po určitý čas něco, na čem jí záleží, ale nemůže to být stálý nástroj té debaty. Ale ještě jedna věc, ta je možná důležitá. My prostě nejsme schopni všechno ošetřit zákony a ani jednacím řádem, ta Poslanecká sněmovna funguje do jisté míry na nějakých gentlemanských dohodách a ty se buďto dodržují, nebo ne. Některé se dodržují a pánbůh zaplať za to. U jiných se to přestalo dodržovat. My se musíme vrátit k tomu, abychom je dodržovali všechny. Například uvedu příklad, že si klub vezme přestávku, že si ji vezme kdykoliv a nehlasuje se o tom ty dvě hodiny, na které má nárok, to je prostě zvyk. To, že když poslanec řekne, já jsem nějak hlasoval, ale na výsledku toho hlasování je to jinak, zpochybním hlasování, vždycky i ta většina řekne ano, zpochybníme hlasování, hlasuje se znovu. To nejsou věci, které můžete někde ošetřit, to je prostě slušnost a součást té politické kultury a my musíme vlastně se k tomu vrátit. To páteční noční jednání mě naplnilo opatrným optimismem, že opozice si uvědomuje, že tímto ničeho nedosáhnou, že toto není cesta a že snad se vrátíme k nějakým přiměřeným pravidlům, na základě kterých se dá vést jednání Poslanecké sněmovny.

 

Václav MORAVEC, moderátor:
Pojďme si to ukázat na budoucnosti. Zmínil jsem jednu zásadní smlouvu, mezinárodní smlouvu. Její ratifikace vyvolala zemětřesení a počátek zemětřesení na Slovensku. Předpokládám, že to sledujete, nemyslíte, že právě kupříkladu ta Česko-americká dohoda o obranné spolupráci bude dalším dokumentem, který ve Sněmovně vyvolá obstrukce, protože jste tu dohodu nekonzultovali s opozicí.

 

Petr FIALA, premiér ČR a předseda strany /ODS/:
Ne, to si ani nemyslím. A ty debaty s opozicí probíhají standardně ve výborech a v jiných věcech. Já spíš si myslím, že opozice se snaží využívat některé věci, jako je třeba ta valorizace penzí k tomu, aby ukázala svoji politiku. My nabízíme opozici znovu a budeme s ní jednat o důchodové reformě, o úsporách ve státním rozpočtu, což nejsou jednoduché věci. Určitě nejsou populární. A tam se budu snažit, abychom prostě dosáhli nějaké dohody. Ale to, že se budu snažit, to děláme i u jiných věcí, a to neznamená, že to bude úspěšné, na to potřebujete vždycky dvě strany. A myslím si, že pro českou politickou kulturu je prostě dobře, abychom se dokázali domlouvat. Ale pokud někdo dopředu řekne, ve sněmovně to bude peklo, pak se tam připoutá k pultíku, nechce respektovat vůbec nic. No, tak to potom není ten dialog jako úplně snadný nebo vůbec možný.

 

Václav MORAVEC, moderátor:
Znovu se ptám, když vám budu oponovat, jestli si za to peklo nemůžete sami, protože česká parlamentní historie prokázala platnost jednoho pravidla, když opozice obstruuje, začne vláda mluvit o nezbytnosti novelizace sněmovního jednacího řádu, který je svého druhu zákonem. Že by došlo k jeho změně? Jasná odpověď v čase ukazuje, nedošlo.

 

Andrej BABIŠ, tehdejší vicepremiér, ministr financí, předseda hnutí, 10. 1. 2016 /ANO/
My máme obrovský problém, že se nepřijímají zákony, opozice to blokuje, takže musíme najít nějaký způsob, omezit obstrukce a zdržování přijímání těch zákonů.

 

moderátorka, Zprávy ve 12, 22. 7. 2016:
Poslanci z hnutí ANO ve sněmovně předložili novelu jednacího řádu, která má bránit obstrukcím v dolní komoře.

 

moderátorka, Události, 30. 9. 2018:
Po měsících debat se dohodnutý kompromis o jednacím řádu dostává do legislativního procesu.

 

Radek VONDRÁČEK, tehdejší předseda Poslanecké sněmovny, 30. 9. 2018 /ANO/:
Relativně snadno obstrukcí se dá vůbec zablokovat zákon.

 

moderátor, Události, 21. 9. 2019:
Jednací řád Sněmovny se teď nejspíš měnit nebude.

 

Události, 28. 5. 2022:
Pravidla, podle kterých funguje sněmovna, by se mohla změnit ještě během tohoto volebního období.

 

moderátor, Události, 28. 5. 2022:
Důvodem ke změnám jsou opoziční obstrukce, které podle koalice blokují jednání sněmovny.

 

Jan BARTOŠEK, místopředseda Poslanecké sněmovny, místopředseda strany, 28. 5. 2022 /KDU-ČSL/:
Každopádně to, že musíme zefektivnit naše jednání, to je realita.

 

Alena SCHILLEROVÁ, předsedkyně poslaneckého klubu hnutí, 28. 5. 2022 /ANO/:
Bavme se o tom, shodněme se na něčem, ale nechme to na příští volební období.

 

Jakub MICHÁLEK, předseda poslaneckého klubu, 11. 12. 2022 /Piráti/:
My opravdu musíme nějakým způsobem naložit s ním, aby se tam nedalo donekonečna mluvit.

 

Radim FIALA, předseda poslaneckého klubu, 11. 12. 2022 /SPD/:
Paní Pekarová řekla, že máme sedět v rohu s těma 92 hlasama a šoupat nohama. Tak pánové, nezlobte se na mě, ale v tom já s váma nejedu.

 

Jiří RUSNOK, býv. guvernér ČNB, býv. premiér a býv. ministr financí, poradce představenstva Allianz pojišťovny, 19. 2. 2023:
Já chápu, že náš jednací řád vychází z revoluční doby 89, 90, ale přece jen od té doby uplynulo 30 let. Tak si myslím, že už jsme mohli přizpůsobit ten jednací řád tomu vývoji a zralosti naší demokracie.

 

Václav MORAVEC, moderátor:
Proč i vaše vládní většina sahá k pošlapávání jednacího řádu, jako zákonu, namísto toho aby ta pravidla změnila?

 

Petr FIALA, premiér ČR a předseda strany /ODS/:
No, ne všechno, co opozice říká, že je porušení jednacího řádu, je porušení jednacího řádu, například…

 

Václav MORAVEC, moderátor:
To, co jste udělali, promiňte, ale to, co jste udělali v pátek a v týdnu, bylo porušení jednacího řádu, to bylo úplně stejné, jako...

 

Petr FIALA, premiér ČR a předseda strany /ODS/:
Prosím pěkně, jestli tady třeba říkala, nevím, jestli to byla paní předsedkyně Schillerová, že to, že jsme nepřipustili obecnou debatu, je porušení jednacího řádu, tak není, to je v jednacím řádu tato možnost. Takže, ne všechno, co se…

 

Václav MORAVEC, moderátor:
Ale zkracování.

 

Petr FIALA, premiér ČR a předseda strany /ODS/:
I zkracování.

 

Václav MORAVEC, moderátor:
Doby řečníků, stejně tak.

 

Petr FIALA, premiér ČR a předseda strany /ODS/:
I to je v jednacím řádu.

 

Václav MORAVEC, moderátor:
Počkejte, ale to, co se stalo v tomto týdnu, bylo velmi podobné projednávání EET, vy jste tehdy ten zákon napadli, to znamená, zkrácení projevů řečníků, napadli jste to u Ústavního soudu, Ústavní soud dal za pravdu, že tak, jak byl ten zákon přijat a…

 

Petr FIALA, premiér ČR a předseda strany /ODS/:
Já se omlouvám, nechci jít do detailu, to stejně nikoho nebude zajímat. To, že se zkrátí čas pro řečníky, je v souladu s jednacím řádem. To, že není obecná rozprava u určitého typu zákona, je v souladu s jednacím řádem. To, co je problematické, co bylo problematické tehdy, že se stanovilo pevné hlasování na určitou hodinu a v tu chvíli teoreticky neměli všichni možnost vyjádřit svůj názor. Ústavní soud tehdy řekl.

 

Václav MORAVEC, moderátor:
Promiňte, vy jste tam také dávali pevné časy, které se týkaly hlasování, ukončení té rozpravy, byly tam podobné.

 

Petr FIALA, premiér ČR a předseda strany /ODS/:
Ano. Hned to vysvětlím. Ústavní soud tehdy řekl, ano, je to porušení jednacího řádu, ale všichni měli přiměřenou možnost se vyjádřit, tudíž nebudeme kvůli tomu rušit ten zákon. My jsme dali také určitý čas, nicméně u toho času, kdy jsme hlasovali, tak jsme hlasovali pro protinávrh, který dal opoziční poslanec Patrik Nacher. Neudělali jsme to z žádné vypočítavosti, udělali jsme to proto, že jsme chtěli se nějakým způsobem domluvit a jít na nějaký kompromis. Ale ano, velmi obtížně se hledá ta míra toho, kdy je tu právo na obstrukce a pak je tu právo většiny prosadit ten zákon a mezitím se to těžko hledá.

 

Václav MORAVEC, moderátor:
Ale v tom jsou, v tom je právě ten problém, proč není novelizován jednací řád. Slyšeli jsme ten přehled, když se podíváme na délku obstrukcí.

 

Petr FIALA, premiér ČR a předseda strany /ODS/:
Jasně.

 

Václav MORAVEC, moderátor:
Že položím otázku s dovolením. Tak vidíme, že to byli v devadesátých letech Sládkovi republikáni, kteří prosluli obstrukcemi, jejich monology tehdejší Sněmovna v roce 97 při projednávání Česko-německé deklarace omezila. Rok 2010 poslanci ODS dlouhými projevy zdržovali při projednávání zrušení poplatků u lékaře, rok 2012 a obstrukce levicové opozice, které se týkaly církevních restitucí. Ten výčet je zřejmý. Ptám se jednoduše, proč jste za ten rok a cca čtvrt nebo půl, kdy si vy stěžujete na obstrukce, nebyli schopni využít tu vládní většinu k tomu, abyste změnili jednací řád podle těch dohod, které byly i v minulém funkčním období a je před námi...

 

Petr FIALA, premiér ČR a předseda strany /ODS/:
Jasně. Já vám rozumím, ale sám jste viděl z těch reportáží, které ukazovaly prostě řadu let dozadu, že se mluví o změně jednacího řádu, jednací řád se nezměnil. Je to trošku i proto, co jsem tady říkal na začátku, ten problém není v jednacím řádu, ale do jisté míry i v tom, jak se kdo chová. Já si nestěžuji na obstrukce, já je budu hájit, vždycky jenom říkám, všechno je to otázka míry, jestliže je obstrukce výjimečný nástroj, jak jsme ho používali my, tak je to určitě akceptovatelné, jestliže je obstrukce způsob, jakým každý týden jedná sněmovna, tak to stojí za zvážení co s tím. My jsme připravili nebo naši poslanci připravili úpravu jednacího řádu, pan místopředseda Bartošek stojí v čele té komise, která na tom pracuje, je to nyní posláno, pokud mám dobré informace, k vyjádření opozičním klubům a bude se na tom hledat nějaká shoda, ty úpravy jednacího řádu jsou.

 

Václav MORAVEC, moderátor:
Vy sám chcete mít jednací řád upraven do nějaké lhůty nebo počítáte s tím, že ten rok, který z vašeho pohledu je klíčový, mluvíte o balíku zákonů. Mluvíme tady o Česko-americké smlouvě o obranné spolupráci, je to pro vás priorita nebo počítáte s tím, že to, co jsme sledovali v tomto týdnu, budeme sledovat při projednávání smlouvy o Česko-americké obranné spolupráci?

 

Petr FIALA, premiér ČR a předseda strany /ODS/:
Já vím, že úplně jednoduše, takhle rychle to nejde. A toto je citlivá věc, to není tak jednoduché. Každý, kdo je teď ve vládě, a já jsem si toho dobře vědom, bude jednou v opozici a naopak. Je prostě potřeba tady dosáhnout nějaké shody a zasahovat do toho citlivě. Je to parlamentní demokracie a parlament, to není nějaký stroj, kde se prostě hodí návrh zákona a za chvíli vyjede a má to přesný čas. Je to i ta diskuse, je to i ten politický střet a musíme do toho zasahovat opatrně. Ano, čelíme nové situaci. V minulosti se obstrukce používaly u konkrétních věcí a neblokovaly celé jednání Sněmovny. Tato opoziční skupina populistů, extremistů prostě používá obstrukce každý týden. Tak v tom případě je potřeba přemýšlet nad nějakou úpravou, anebo se domluvit na tom, že tímto způsobem postupovat nebudou, obě cesty jsou možné.

 

Václav MORAVEC, moderátor:
Co je pravděpodobnější. Jinými slovy.

 

Petr FIALA, premiér ČR a předseda strany /ODS/:
Já myslím, že jakási kombinace.

 

Václav MORAVEC, moderátor:
Urychlíte, urychlíte novelu nebo změnu jednacího řádu.

 

Petr FIALA, premiér ČR a předseda strany /ODS/:
Budeme o tom dál jednat a budeme se snažit znovu i o tu dohodu. Já si myslím, že i oni musejí vidět, že toto k ničemu nevede a nikomu to žádné body nepřináší a prostě přinést nemůže.

 

Václav MORAVEC, moderátor:
Bezmála 100 hodin. Zmiňoval jsem, že přesně takovou dobu trvala sněmovní schůze k novele zákona o valorizaci penzí, zkracování lhůty pro vystoupení opozičních poslanců označila předsedkyně poslanců hnutí ANO Alena Schillerová, citujme, za masakrování opozice.

 

Berenika PEŠTOVÁ, poslankyně, 1. 3. 2023 /ANO/:
My jsme sice obstruovali, ale věcně jsme se dotazovali a snažili jsme se dopídit tam, kam jsme se dopídili ve dvě hodiny ráno.

 

Tomio OKAMURA, poslanec, předseda hnutí, 1. 3. 2023 /SPD/:
Já tam mám připraveno ještě 200 stran. To, že jo, abych vystoupil, protože vám není jasný, že nemáte okrádat důchodce o důchody, my prostě bráníme 3 miliony důchodců, a vy prostě mi tady bráníte v mým vystoupení.

 

Milan BRÁZDIL, poslanec, 1. 3. 2023 /ANO/:
Pekelně bychom se prali, kdyby nenastalo inferno, to řídí nějaká čertice. Jmenuje se, myslím, že předsedkyně Poslanecké sněmovny.

 

Andrej BABIŠ, poslanec, předseda hnutí, 1. 3. 2023 /ANO/:
A já zorganizuju první demonstraci důchodců, udělejte to tam, pan premiére, protože ten prezident, pokud je rozumný, tak to spojí a on do toho hodí vidle.

 

Radek VONDRÁČEK, poslanec, 4. 3. 2023 /ANO/:
To, co jste udělali teď, to už je svévole.

 

Andrej BABIŠ, poslanec, předseda hnutí, 4. 3. 2023 /ANO/:
Budu mluvit, protože mám přednostní právo a budu mluvit, kolik chci.

 

Jan BARTOŠEK, místopředseda Poslanecké sněmovny, 4. 3. 2023 /KDU-ČSL/:
Jednáte v rozporu s tím, co odhlasovala Sněmovna. Vypínám vám mikrofon. Tím, že předsedající opustí místo, je schůze přerušena.

 

Taťána MALÁ, poslankyně, 4. 3. 2023 /ANO/:
A já se chci zeptat, pane předsedo Fialo, jestli to, co se tady děje, je fakt pravda, nebo až budete v úzkých, řeknete, že je to zase nějaká metafora.

 

Václav MORAVEC, moderátor:
V pátek Andrej Babiš poněkud modifikoval svůj středeční slib zorganizovat demonstraci důchodců, pokud koalice prosadí nižší červnový růst penzí. Citujme, dělat demonstrace a svážet autobusy není úplně, uvedl Babiš v nedokončené větě. Není pochyb o tom, že tou novelou zákona o valorizaci penzí jste umožnili opozici i kupříkladu odborům vyvolat hněv proti vládě. Počítáte s tím, že ta novela, kterou teď na sílu prosazujete, bude znamenat sérii protivládních demonstrací?

 

Petr FIALA, premiér ČR a předseda strany /ODS/:
To nevím, ale co vím jistě, že ta novela je nutná a že to je odpovědný přístup. My nemůžeme, nikdo nepředpokládal, že bude tak velký, že ty podmínky budou takové, že valorizace by dosáhly takovéto výše a je potřeba do toho zasáhnout.

 

Václav MORAVEC, moderátor:
Promiňte, že zase vstoupím do vaší řeči, to jste nepředpokládali vy ve vládě, protože ekonomové říkali i v souvislosti s nárůstem předčasných důchodů, kroutíte hlavou, ta slova od ekonomů byla jasná, předpokládali a vyzývali vás k tomu, abyste ta pravidla i předčasných odchodů do důchodů, valorizačního schématu změnili. Ptám se, tak jako jsem se ptal před půl rokem, nebyly to volby prezidenta, nebyly to volby do obecních zastupitelstev a do třetiny Senátu, proč jste k těm tvrdým krokům nesáhli už na počátku letošního nebo v příštím roce?

 

Petr FIALA, premiér ČR a předseda strany /ODS/:
Já to rád vysvětlím. A nesmíme ani zapomínat, co jsme řešili v tom minulém roce všechno – dopady války na Ukrajině. Já jsem poslouchal, že všichni v zimě zmrzneme, protože nebude plyn, plyn je, že budeme platit 70 Kč za benzín, ceny benzínu jsou předválečné, že nikdo nezvládne energie, zvládli jsme je, ceny energií, že budou krachovat firmy a bude obrovská nezaměstnanost. Nic z toho se nestalo, protože naše vláda dělala rozumné kroky a řešili jsme ty věci tak, jak jsme měli. Já vím, co děláme, mám na to strategii a tou postupujeme. Ona funguje. Na příkladu toho loňského roku to mohu ukázat a bude fungovat i toto, ale…

 

Václav MORAVEC, moderátor:
Bude fungovat, navzdory těm, promiňte.

 

Petr FIALA, premiér ČR a předseda strany /ODS/:
Vy jste mi položil otázku, jak bych na ni rád odpověděl. Není pravda, že někdo předvídal tak prudký meziměsíční nárůst inflace, který je klíčový nebo taková čísla, která jsou klíčová pro výpočet té valorizace. Všechny odhady byly nižší. A my nemůžeme vycházet z ničeho jiného než z predikcí Českého statistického úřadu. 10. února přišla ta čísla, která jsou překvapivá. A na to jsme bezprostředně reagovali. Chci jasně říct, s valorizací jsme počítali, počítali jsme s tím, že se bude pohybovat v průměru mezi 700-900 korunami u průměrného důchodu, na to jsme byli připraveni, na to jsme počítali i zhruba s 20 miliardami korun do státního rozpočtu, ale to, co se stalo, to zdaleka převyšuje. A museli jsme na to reagovat, protože nejde jenom o těch 19 miliard.

 

Václav MORAVEC, moderátor:
Systémovější by bylo valorizační schéma změnit, pokud od začátku tvrdíte, že to není vhodné, stejně jako omezit to využívání odchodů do předčasných důchodů, které vám způsobí, ptám se na systémové řešení.

 

Petr FIALA, premiér ČR a předseda strany /ODS/:
Ano, ano. Systémové.

 

Václav MORAVEC, moderátor:
Nikoliv na honění kočky za ocas nebo lechtání kočky za ocas.

 

Petr FIALA, premiér ČR a předseda strany /ODS/:
Počkejte, pane doktore. To je dobrá otázka, ale taky chci na ni odpovědět. My to systémové řešení máme nachystané a budeme ho realizovat během poloviny tohoto roku. To znamená, my upravíme obecný valorizační mechanismus, včetně předčasných důchodů, to je nutná věc, ale my…

 

Václav MORAVEC, moderátor:
A že to děláte pozdě?

 

Petr FIALA, premiér ČR a předseda strany /ODS/:
Ne, neděláme, děláme to včas. Ale my teď musíme reagovat na mimořádnou valorizaci ve výši, ve které ji nikdo nečekal. A to proto, aby nejenom kvůli červnu, ale aby nám to nenavýšilo tu základnu napořád do budoucna. Teď by to bylo 35 miliard, příští rok by to bylo 58, a to prostě nejde. A ještě mi dovolte k tomu říct jednu věc, která je naprosto, ale naprosto zásadní. Nikdy v historii nevzrostly penze tak jako za naší vlády, nikdy v historii. Jenom během toho roku a půl, co jsme ve vládě 5 000 korun.

 

Václav MORAVEC, moderátor:
Pane premiére, jenomže, to není vaší úplně zásluhou, protože to je valorizační schéma, to je zásluhou inflace. Vy říkáte, že nikdy nevzrostla.

 

Petr FIALA, premiér ČR a předseda strany /ODS/:
Nikdy nevzrostly.

 

Václav MORAVEC, moderátor:
Ano, nevzrostly proto, že nikdy nevzrostla, pokud bych vás měl parafrázovat, inflace, jinými slovy, to je zásluha toho valorizačního schématu, nikoliv zásluha vaší vlády.

 

Petr FIALA, premiér ČR a předseda strany /ODS/:
Slyšel jste ode mě slovo jako zásluha vlády? Já jsem řekl za naší vlády, a tak to je. Ale víte, co to pro tu vládu znamená? Pro tu vládu to znamená, že na to musí vyčlenit prostředky a musí nastavit ten rozpočet tak, aby ty prostředky byly. Tak například lednová valorizace, která je zhruba 1 000 Kč v průměru, znamená 28 nebo 29 miliard korun ve státním rozpočtu. A to ta vláda musí nachystat, a proto o tom mluvím. A to, na co jsem ale hrdý, je, a to se stalo za naší vlády valorizačním mechanismem, dobře, ale musíme na to najít finanční prostředky, že ten klíčový ukazatel, a to je poměr průměrného důchodu k průměrné mzdě ze 40 % vzrostl na 50, a to je dobrý ukazatel, přes 60 % k čisté mzdě, to bude v polovině tohoto roku, a to už je srovnatelné s opravdu vyspělými státy v Evropě. Ale to, co se stalo v tom červnu, to by znamenalo utržení se od toho principu někam jinam. A vlastně u důchodců, kteří jsou jedinou sociální skupinou, které se vlastně kompenzuje inflace, by došlo i k určité nadproporčnímu zvýšení, které jde proti sociální soudržnosti ve společnosti a mezigenerační solidaritě, proto do toho zasahujeme a…

 

Václav MORAVEC, moderátor:
Vrátím-li se ale k té původní otázce, ta se týká toho, že tím, že to není systémové, není to v balíku těch změn. Říkáte, že jste to nečekali, tak tím nabíjíte odborům.

 

Petr FIALA, premiér ČR a předseda strany /ODS/:
Nikdo to nečekal.

 

Václav MORAVEC, moderátor:
29. března před úřadem vlády, velká demonstrace odborářů, demonstrace opozice na Václavském náměstí, 11. března. Ptám se proto, jste si vědom toho, že proti sobě poštváváte nemalou část veřejnosti v čele se seniory?

 

Petr FIALA, premiér ČR a předseda strany /ODS/:
Ne, nejsem, protože dostávám od seniorů spoustu pozitivních reakcí a chápavých reakcí. Ale já položím řečnickou otázku, nemusíte na ni odpovídat. Opravdu chceme politiky, kteří dělají jenom to, za co získají potlesk nebo co nikomu nevadí, nebo chceme politiky, kteří dělají to, co je správné pro naši zemi a pro budoucí generace?

 

Václav MORAVEC, moderátor:
A vy jste jakým politikem?

 

Petr FIALA, premiér ČR a předseda strany /ODS/:
Já jsem přesvědčen…

 

Václav MORAVEC, moderátor:
Když budete mít.

 

Petr FIALA, premiér ČR a předseda strany /ODS/:
… že toto je správné pro naši zemi.

 

Václav MORAVEC, moderátor:
Když budete mít.

 

Petr FIALA, premiér ČR a předseda strany /ODS/:
A že to musíme udělat.

 

Václav MORAVEC, moderátor:
I když budete mít každý týden demonstrace před Úřadem vlády?

 

Petr FIALA, premiér ČR a předseda strany /ODS/:
Demonstrace ve chvíli, kdy za naší vlády vzrostl poměrný důchod, průměrný důchod k průměrné mzdě na 50 % ze 40 během roku a půl, kdy penzisté jsou jediná sociální skupina, které je plně kompenzována inflace, demonstrace proti tomu, že zvyšujeme v červnu průměrný důchod o 760 Kč a dáváme do toho dalších 20 miliard korun poté, co teď vzrostl průměrný důchod v lednu o 1 000 Kč, připadá to někomu logické? No, mně teda ne. Takže je to neodpovědné.

 

Václav MORAVEC, moderátor:
Pane premiére, pokud budete mít plná náměstí, demonstrace, pravidelné demonstrace před úřadem vlády, jak se zachováte jako premiér? Budete jako Andrej Babiš říkat, nikdy neodstoupím, protože to není důvod na odstoupení premiéra a pád vlády. Nebo vás takové demonstrace přimějí k rezignaci?

 

Petr FIALA, premiér ČR a předseda strany /ODS/:
Nevím, proč by mě měly demonstrace, což je standardní nástroj v demokracii a většinou svědčí o tom politologicky, že odbory nebo ten, kdo ty demonstrace pořádá, má slabou vyjednávací schopnost, to je politologická poučka, protože silné zájmové skupiny jsou schopny dosáhnout nějaké dohody a vysvětlit svým členům, proč tak jednají. Slabé zájmové skupiny pořádají demonstrace. Pokud budou demonstrace, tak budou, já z toho žádnou radost nemám. Já mohu.

 

Václav MORAVEC, moderátor:
Vy podávat demisi nebudou, demonstrace plná Letná není důvod?

 

Petr FIALA, premiér ČR a předseda strany /ODS/:
Počkejte, nepředbíhejme, už jsme tady slyšeli, jaké budou demonstrace proti vládě, viděli jsme, jak to dopadlo. Ale já to nepodceňuji, je tu silná opozice, je populistická, je schopna používat radikální kroky. Každý jednáme za sebe a každý máme svoji odpovědnost. Opozice má svoji i ve vztahu k společnosti a k naší budoucnosti. Já mám nějakou odpovědnost, já jsem nepřišel do vlády proto, abych dělal populistickou politiku. My děláme politiku, která je strategická a vede k prospěchu České republiky. Když jsme tu seděli minulý rok, tak jsem dostával otázky. A co když nebude plyn? A co když nebude to? Všechno jsme to zvládli na základě strategie a rozumného jednání. A dovolte mi k tomu poslední větu. Tak před pěti měsíci jsem ve všech mediálních výstupech odpovídal na otázku. A co už uděláte pro to, abyste zachránili podnikatele? Všechny lidi? Bylo úplně jedno tehdy, co do toho dáte. Hlavně všem lidem pomozte. O pár měsíců později, když se zdá, že to máme za sebou, tak zase slyším, a jak to, že jste támhle neušetřili a proč to a co teď děláte s těmi valorizacemi? No, takhle to nejde, nejde během několika měsíců všem pomoci, současně spravit státní rozpočet, mít na všechno do budoucnosti. Tak prostě svět nefunguje. Mně by se to taky líbilo, tak to prostě není. Takže my jsme museli vyřešit problémy, které jsme měli. Teď reagujeme na mimořádnou valorizaci, protože ten valorizační mechanismus, když se nastavoval před lety, tak ti, co ho dělali, si dovedli představit inflaci tak do pěti procent. Už sedm by pro ně bylo nepředstavitelné. My máme 15. Musíme na to reagovat a budeme na to reagovat i úpravou toho valorizačního vzorce.

 

Václav MORAVEC, moderátor:
K tomu se záhy dostaneme. Pane premiére, tady před námi leží ta sporná novela, která teď míří do Senátu, nepřipouštíte si, že by v Senátu zhavarovala?

 

Petr FIALA, premiér ČR a předseda strany /ODS/:
Budeme vysvětlovat našim senátorům, proč to děláme a proč to děláme v této podobě. Ten problém, který někteří senátoři mají, říkali to veřejně, je stav legislativní nouze.

 

Václav MORAVEC, moderátor:
To má ostatně i nový prezident Petr Pavel.

 

Petr FIALA, premiér ČR a předseda strany /ODS/:
Na to je potřeba ale říct, my jsme nechtěli stav legislativní nouze, my jsme požádali opozici o jedinou věc, aby neblokovala zkrácení lhůt pro projednávání. Jasně řekli i na veřejnosti – ne, nejsme připraveni k žádné dohodě. No, tak pak nemáme jinou možnost, abychom to stihli. A abychom nezpůsobili…

 

Václav MORAVEC, moderátor:
Za legislativní nouzi, tedy může opozice.

 

Petr FIALA, premiér ČR a předseda strany /ODS/:
Ne. Opozice se nechtěla domluvit na zkrácení lhůt, které bychom udělali my, protože ona má možnost je vetovat, my to respektujeme, ale pak jsme neměli jinou možnost, než to projednávat v legislativní nouzi, protože my to musíme stihnout do 22. března, aby nedošlo k retroaktivitě. A to my nechceme. My chceme prostě postupovat tak, aby to bylo prostě jasné a právně čisté. Tak já jsem přesvědčen, že děláme to, co dělat máme, a snažíme se samozřejmě v této velmi složité situaci zachovat všechna pravidla. A budeme přesvědčovat senátory, že ty důvody pro to jsou velmi silné.

 

Václav MORAVEC, moderátor:
Nepočítáte s tím, že by ta novela zhavarovala v Senátu? Zněla původní otázka.

 

Petr FIALA, premiér ČR a předseda strany /ODS/:
Ne, to nepočítám.

 

Václav MORAVEC, moderátor:
Počítáte s tím, že může tu novelu zablokovat nový prezident Petr Pavel? Když si poslechneme jeho slova z tohoto týdne. Podle něj je rizikem té novely projednávání této právní normy ve stavu legislativní nouze.

 

Petr PAVEL, zvolený prezident ČR, 27. 2. 2023:
Není asi nic zvláštního na tom, že i občan Petr Pavel má pochybnosti o některých aspektech navrhovaného opatření. A mezi ty aspekty patří jak možná retroaktivita, tak i institut legislativní nouze. O tom není pochyb.

 

Václav MORAVEC, moderátor:
Slova nastupujícího prezidenta Petra Pavla ze začátku tohoto týdne. Připomeňme, že stav legislativní nouze vyhlašuje předseda nebo předsedkyně Poslanecké sněmovny na návrh vlády. Podle jednacího řádu dolní komory by se tak mělo stát, cituji: „Za mimořádných okolností jsou-li, zásadním způsobem ohrožena základní lidská práva a svobody občanů nebo bezpečnost státu, nebo hrozí-li státu značné hospodářské škody.“ Konec citátu. Když prezident Petr Pavel tu novelu vetuje nebo nechá uplynout tu lhůtu, tak stejně nestihnete 22. březen?

 

Petr FIALA, premiér ČR a předseda strany /ODS/:
Tak to je.

 

Václav MORAVEC, moderátor:
Jaký to bude krok od Petra Pavla, pokud učiní tyhle dva kroky?

 

Petr FIALA, premiér ČR a předseda strany /ODS/:
Nebudu komentovat něco, co se nestalo. Já jsem s panem prezidentem, nově zvolený panem prezidentem, mluvil a on mně říkal některé svoje otázky, pochybnosti, já jsem mu na ně odpovídal. A pan prezident řekl i veřejně, že se k tomu vyjádří po inauguraci. To já plně respektuji a…

 

Václav MORAVEC, moderátor:
Současný prezident řekl, že by ten zákon vetoval, kdyby Miloš Zeman vetoval ten zákon, tak byste to považoval za odpovědné?

 

Petr FIALA, premiér ČR a předseda strany /ODS/:
Prosím, jako od koho?

 

Václav MORAVEC, moderátor:
Od Miloše Zemana.

 

Petr FIALA, premiér ČR a předseda strany /ODS/:
Ne, nepovažoval. Já jsem přesvědčen, a to je přece jasné, já jsem přesvědčen, že děláme to, co je nutné, co je správné, co je nutné kvůli udržitelnosti financí, ale co je správné i z hlediska nějaké mezigenerační solidarity, a proto jednáme tak, jak jednáme. To není jedno, jestli prostě ve státním rozpočtu budeme mít do budoucna peníze, jestli ty důchody jsou udržitelné, jestli nějaké skupině to roste nadproporčně. Znovu opakuji, já jsem šťastný, že to seniorům, že jsme schopni seniorům zajistit takto důstojný růst penzí, ale nemůže to být prostě nadproporční a jít to do těchto výšek. Takže já to považuju za odpovědné, a proto bych předpokládal, že i všichni další ústavní činitelé na tom budou takto přemýšlet. Každý má samozřejmě svoji odpovědnost a svoje právo využívat těch nástrojů, které má. Ale já mohu všechny jenom ujistit, že my postupujeme tak, jak jsme přesvědčeni, že je to správné a snažíme se postupovat v souladu se všemi legislativními pravidly.

 

Václav MORAVEC, moderátor:
V obecné rovině, tedy veto této novely, která leží před námi či uplynutí lhůty, která by promeškala 22. březen, jako klíčový okamžik, tak byste považoval od kohokoliv za nezodpovědné?

 

Petr FIALA, premiér ČR a předseda strany /ODS/:
Na základě těch argumentů, které říkám, tak ano, protože by to mělo ty důsledky, o kterých tady mluvím, a to znamená…

 

Václav MORAVEC, moderátor:
Za nezodpovědné i včetně nového prezidenta?

 

Petr FIALA, premiér ČR a předseda strany /ODS/:
Výdaje státního rozpočtu. Ale netlačte mě do takových výroků prostě proto, že to nenastalo. Pan prezident, nově zvolený pan prezident.

 

Václav MORAVEC, moderátor:
Ptám se případě, když to nastane, tak bude nezodpovědný.

 

Petr FIALA, premiér ČR a předseda strany /ODS/:
V případě, že to nastane, tak se k tomu vyjádřím. Ale já jsem zatím měl možnost s panem prezidentem o tom mluvit. Nově zvoleným panem prezidentem, abychom byli korektní. Pan nově zvolený prezident Pavel vyslechl ty moje argumenty a moje odpovědi na svoje otázky a řekl, že se k tomu vyjádří po inauguraci a já věřím, že bude zvažovat všechny ty věci i navzdory svým pochybnostem, a to je pro mě podstatné a myslím si, že takto to má být.

 

Václav MORAVEC, moderátor:
Americká ratingová agentura Fitch Ratings koncem týdne potvrdila úvěrový rating České republiky na stupni AA minus, výhled ale zůstává negativní, jinak řečeno, agentura může rating později snížit. Fitch kritizuje víc věcí, například nedostatečnou konsolidaci veřejných rozpočtů. Připomeňme, že vláda počítá s tím, že pro příští rok chce snížit schodek státního rozpočtu o 70 miliard korun. Jak to provede, zatím nevíme. Ve veřejném prostoru objevilo se několik, řekněme, pokusných balonků, které vláda většinou vzápětí buď popírala, že nejsou definitivně projednané. Poslanci tento týden projednávali jednorázovou úpravu červnové mimořádné valorizace penzí, o které jsme se detailně bavili. Mluví se o potřebě komplexní změny valorizačního vzorce, což premiér Petr Fiala tady potvrdil. Vládní politici dále v uplynulých týdnech zmiňovali například úpravu výchovného, změny sazeb DPH, zvýšení daně z nemovitostí, rušení některých daňových výjimek. Před týdnem ministr financí Zbyněk Stanjura tady v Otázkách mluvil o zrušení slevy na manžela či manželku. Diskutuje se také o posunu věku odchodu do penze. A ministr zdravotnictví teď nejnověji mluvil o regulačních poplatcích. A Petr Fiala ukazuje, že ne. To znamená, že vás překvapila a zaskočila slova Vlastimila Válka, který konstatoval, že by bylo vhodné u urgentů zavést a zvýšit regulační poplatky?

 

Petr FIALA, premiér ČR a předseda strany /ODS/:
Tak. Já bych se chtěl ještě vrátit k tomu ratingu, ale můžeme zůstat.

 

Václav MORAVEC, moderátor:
K ratingu se dostaneme. Ale vy jste tak razantně tady máchal rukou.

 

Petr FIALA, premiér ČR a předseda strany /ODS/:
Ano, výborně. Protože pan ministr zdravotnictví. Razantně ne. Já jsem tak jenom jemně pokynul, ale. To jenom, že pan ministr zdravotnictví nemluvil obecně o regulačních poplatcích, ale bavil se pouze o regulačních poplatcích na pohotovosti a urgentního příjmu, což je dlouhodobý problém a požadavek České lékařské komory. A mimochodem na pohotovosti ten poplatek je, takže tu nemluvíme o ničem jiném, to byly.

 

Václav MORAVEC, moderátor:
A o zvýšení poplatků, protože Česká lékařská komora, tady Milan Kubek v Otázkách před tři čtvrtě rokem zmínil 200 Kč, já se vás ptám…

 

Petr FIALA, premiér ČR a předseda strany /ODS/:
Já vím. Jenže ta interpretace byla, že chceme zavádět regulační poplatky nebo pan ministr, a to je nesmysl, nechceme. Takže to…

 

Václav MORAVEC, moderátor:
A vy chcete zvýšit regulační poplatky na pohotovost?

 

Petr FIALA, premiér ČR a předseda strany /ODS/:
Já jsem u téhle odborné debaty nebyl a nejsem schopen teď říct, jestli je to na místě nebo není, ale regulační poplatky obecně zavádět nechceme. A tuhle debatu odbornou vede pan ministr. To, nad čím já jsem kroutil hlavou…

 

Václav MORAVEC, moderátor:
Promiňte, vede ji šťastné či nešťastně, protože ono se to týká...

 

Petr FIALA, premiér ČR a předseda strany /ODS/:
Nešťastné byly ty titulky. Když se z toho udělá to, že chceme zavádět regulační poplatky, tak to nešťastné je. Ale pan ministr to neřekl, tak já to jenom chci všechny uklidnit. Regulační poplatky u lékaře naše vláda zavádět nebude.

 

Václav MORAVEC, moderátor:
A bude vaše vláda zvyšovat regulační poplatky na pohotovosti?

 

Petr FIALA, premiér ČR a předseda strany /ODS/:
To už jsme u těch jednotlivých opatření, o tom se bavme. Ale toto není debata, kterou jsme vedli v rámci toho konsolidačního balíčku nebo toho balíčku, který má vést ke konsolidaci veřejných financí. To je debata pana ministra s reprezentanty odborné veřejnosti, ta k něčemu povede, rád se o tom budu s panem ministrem bavit, já jenom teď vylučuju.

 

Václav MORAVEC, moderátor:
Ano. Promiňte, ale je šťastné, jak ministr zdravotnictví, ano, jak ministr zdravotnictví nejdříve na programové konferenci TOP 09 řekne, že je načase přemýšlet o zavedení nadstandardů, teď zmíní, že je na místě bavit se o zvýšení poplatků za urgenty, česky řečeno, za pohotovost. A vy to pak opravujete.

 

Petr FIALA, premiér ČR a předseda strany /ODS/:
Ne, já...

 

Václav MORAVEC, moderátor:
Nebo zjemňujete a říkáte, o tom se ještě nebavíme, nebo.

 

Petr FIALA, premiér ČR a předseda strany /ODS/:
Ale tak to je. No. Tak pan ministr v rámci své kompetence vede odbornou debatu s těmi, kteří to požadují, což jsou lékaři a odborníci, tak se k tomu vyjadřuje. A já poctivě říkám veřejnosti, toto není téma koaličních jednání. A jestli z toho potom v médiích vzniká to, že chceme zavádět regulační poplatky, tak nechceme. Buďte v klidu. Už se to tady jednou vyzkoušelo. Víme, k čemu to vedlo. Tak toto není cesta, kterou jdeme.

 

Václav MORAVEC, moderátor:
Nebudete opakovat chybu vlády Mirka Topolánka?

 

Petr FIALA, premiér ČR a předseda strany /ODS/:
A teď obecně. To, že žádné z těch opatření, které povedou ke snížení strukturálního deficitu, které povedou ke konsolidaci veřejných financí, není populární, je pravda. A vrátím se k té debatě, kterou jsme tady měli před chvílí. Ano, jsme připraveni nést ty následky a i určitou nepopularitu vlády, kterou to přinese. Ale jsme přesvědčeni, že lidé uvidí, že to, co děláme, děláme s rozmyslem, víme, proč to děláme a víme, kam směřujeme. Tak jak jsem loni poslouchal, jak to děláme všechno špatně, nakonec se ukázalo, že ty kroky, které jsme udělali, byly správné a často lepší než v jiných zemích. Co jsem tady poslouchal, jak je nesmysl jít nějakým evropským řešením s cenami energií. A dnes se podívejte na ceny energií. Plyn, elektřina, podívejte se, jak to funguje všechno, jak funguje zastropování, jak fungují všechna ta opatření, která jsme udělali. Takže já znovu říkám, my tady musíme jít ke konsolidaci veřejných financí, není pravda, že jsme pro to nic neudělali, už v loňském roce jsme pro to udělali hodně, navzdory tomu, že byla válka a že byly obrovské problémy. A teď v tom chceme pokračovat, ale budeme to dělat s rozmyslem.

 

Václav MORAVEC, moderátor:
Pane premiére, a ten rozmysl, to je právě to, nač se ptám.

 

Petr FIALA, premiér ČR a předseda strany /ODS/:
Ano.

 

Václav MORAVEC, moderátor:
A jestli vám přijde normální, vy jste kritizovali vládu Andreje Babiše za nekoncepčnost. Teď vidíme, že Vlastimil Válek v rozhovoru pro Mladou frontu DNES řekne, že lidé, kteří nenavštíví praktického lékaře, jdou na pohotovost, by měli platit regulační poplatek, mluví se o možném zvýšení regulačního poplatku. Vy pak jako říkáte, že to budete diskutovat v rámci všech těch opatření. V Poslanecké sněmovně je vládní návrh zákona, který mění zákon o pedagogických pracovnících. Teď se vás ptám, jako bývalého ministra školství, najednou se objeví pozměňovací návrh vládních koaličních poslanců, který vyjímá z té garantované mzdy na 130 % průměrné měsíční odměny nepedagogické pracovníky, respektive část těch pedagogických pracovníků, asistenty z toho vynímá. Je to správné, že tady koaličním návrhem se opravuje váš vlastní vládní návrh? Začnou protestovat školské odbory. Je to to nutné, takové chaotické vládnutí?

 

Petr FIALA, premiér ČR a předseda strany /ODS/:
To není chaotické vládnutí. To, co připouštím, je, že v tom programovém prohlášení je nepřesně zmíněno. Byla nepřesně použitá formulace, pedagogičtí pracovníci, ten úmysl od počátku byli učitelé. A má to i logiku. Ale já bych jenom chtěl, aby si všichni uvědomili, co my tady děláme, my děláme něco, co je naprosto netypické, my do zákona dáváme nárok pro učitele, do zákona, to není politická proklamace, na 130 % průměrné mzdy. A tady opravdu to musíme dělat s určitou opatrností. Toto se může týkat jenom učitelů, ne obecně pedagogických pracovníků. To, že my slibujeme, že se budeme starat i o to, aby pedagogičtí pracovníci ostatní měli slušné mzdy, to je pravda, je to v našem programovém prohlášení, ale 130 % garantovaných zákonem, to se může týkat jenom učitelů.

 

Václav MORAVEC, moderátor:
Tedy ten pozměňovací návrh koaličních poslanců, který je před vámi, tak má vaši podporu?

 

Petr FIALA, premiér ČR a předseda strany /ODS/:
Má moji podporu a od začátku to odpovídá i tomu úmyslu. A to, že děláme tak nestandardní věc, že dáváme takovouto garanci do zákona, to má prostě jeden důvod – budoucnost naší společnosti je závislá na kvalitním vzdělání. A my potřebujeme dostat kvalitní mladé lidi k rozhodnutí, aby se chtěli stát učiteli a dneska…

 

Václav MORAVEC, moderátor:
A není to nefér vůči těm ostatním pracovníkům, kteří jsou považováni za ty pedagogické pracovníky.

 

Petr FIALA, premiér ČR a předseda strany /ODS/:
Těm chceme dát taky důstojnou mzdu, ale garanci na 130 %. Prosím vás, jenom si všichni představme, co to znamená. Tu chceme dát učitelům a bez dobrých učitelů nemůžeme mít dobré školy. A my dnes máme jeden problém, stárne nám pedagogický sbor, máme obrovské množství nekvalifikovaných učitelů, což jako je dáno jednou klíčovou věcí, učitelské povolání má ve společnosti obecně prestiž, ale není atraktivní a my musíme zvýšit tu atraktivitu. A peníze nejsou všechno, ale to, že když se mladý člověk rozhodne, že se chce stát učitelem, tak by stejně jako v jiných zemích měl vědět, že třeba nebude mít zisky, jako podnikatel s jeho riziky, ale že bude mít příjem, který mu bude garantovat, že uživí rodinu a bude součástí střední třídy, aniž by měl nějaké obavy o svoji existenci. Tímto opatřením sledujeme zvýšení atraktivity učitelského povolání, ale musí se to vztahovat na učitele. A my žádné zmatené kroky neděláme. Znovu opakuji, naše vládnutí je strategické a promyšlené. Ano, někdo občas udělá, jsme všichni lidé, třeba výrok, který je v nějakém kontextu interpretován nešťastně, to se děje. Ale určitě nevidíte, že by naše politické strany, které tvoří vládní koalici, se přebíjely v nějakých nápadech, hádaly se mezi sebou, zpochybňovaly to, na čem se domluvíme, to, co tu bylo předtím. Naše vláda postupuje systematicky, a proto já taky některé věci prostě nechci a nemohu komentovat. Něco je výsledek nějaké debaty v nějakém pracovním týmu, ale dokud to není rozhodnuto na koaliční úrovni a ve vládě, tak to prostě je jenom součást nějaké veřejné debaty, ale není to pozice vlády. A já jsem připraven nést všechny následky za rozhodnutí, která děláme, vysvětlovat je, ale prostě nejsem schopen komentovat všechny nápady, které se ve veřejném prostoru objevují, anebo jsem je schopen komentovat, ale musím vám poctivě říct, tohle není rozhodnuto, o tomto jsme se nebavili, toto je jenom nápad.

 

Václav MORAVEC, moderátor:
To můžete říct ministrům, ať nepouštějí pokusné balonky, a ať komunikuji jinak, viz ten výrok o poplatcích na pohotovosti.

 

Petr FIALA, premiér ČR a předseda strany /ODS/:
Ale já musím zase ministrům, protože já po nich chci, abychom veřejnosti říkali pravdu, takže když se třeba někdo zeptá, uvedu příklad ministra financí. Zvažuje se při jednání o v těch odborných skupinách také zvýšení daně z nemovitosti nebo zvažuje se například zvýšení poplatku pro OSVČ? Tak pan ministr má dvě možnosti. Buďto bude lhát a řekne, to se nezvažuje, anebo řekne ano, to se zvažuje. Ale to neznamená, že on to chce, nebo že to, že to je rozhodnutí. Ale já si myslím, že je lepší říkat pravdu. Ano, zvažuje se to v odborných skupinách, ale to neznamená, že to rozhodla vláda, nebo že to je něco, co prostě zavedeme. Ale musíme říkat pravdu. Zvažuje se to v odborných skupinách, je to návrh NERVu, je to součást odborné debaty, je to součást debaty v těch pracovních týmech. Ale to neznamená, že to bude výsledek politického rozhodnutí, protože my musíme nakonec, všichni ti experti, kterých si nesmírně vážím, nám dají doporučení, oni to vidí třeba s tím cílem, abychom co nejrychleji konsolidovali veřejný rozpočet a my se musíme dívat na ty sociální souvislosti, na ten dopad toho opatření, a to musíme zvažovat, a to je naše politická odpovědnost.

 

Václav MORAVEC, moderátor:
Pane premiére, od příštího týdne vás čeká komunikace s novým prezidentem republiky. Petr Pavel se na konci týdne stane prezidentem republiky. Ve vaší vládě skončili zatím dva ministři, Petr Gazdík, coby ministr školství podal loni v červnu rezignaci kvůli kontaktům s obviněným podnikatelem Michalem Redlem z kauzy Dozimetr, nahradil ho ústavní právník Vladimír Balaš. Loni na začátku října rezignovala ze zdravotních důvodů ministryně životního prostředí Anna Hubáčková. Prezident Miloš Zeman pověřil řízením resortu vicepremiéra, předsedu KDU-ČSL Mariana Jurečku. Kandidátem na ministra životního prostředí je Petr Hladík, kterého prezident Zeman odmítl jmenovat, a nový prezident Petr Pavel ho slíbil jmenovat ministrem životního prostředí den po inauguraci, tedy v pátek uvedete Petra Hladíka do úřadu. Stále si na té nominaci trváte? Ptám se proto, že Petr Hladík přišel na ministerstvo životního prostředí ve velkém stylu, byť není ministrem, už mu ministerstvo nechalo vyrobit vizitky. Úředníci hledají bydlení v Praze, až se bude stěhovat z Brna. Jinými slovy, to papalášství, které Petr Hladík v pozici náměstka předvádí, je to vhodné?

 

Petr FIALA, premiér ČR a předseda strany /ODS/:
Já jsem se na ty články, které vyšly, myslím, v Mladé frontě, tak jsem se, to nedělám někomu reklamu, ale tak dávám to do nějakého kontextu. Tak jsem se na ta fakta, která tam byla, ptal a všechna mě byla jak Marianem Jurečkou, který řídí to ministerstvo, tak Petrem Hladíkem, přesvědčivě vysvětlena. V tomto smyslu nemám žádnou pochybnost a nejedná se o žádné papalášství, nechci tady vysvětlovat ty jednotlivé věci, neztrácejme tím čas. Já jsem velmi pečlivě.

 

Václav MORAVEC, moderátor:
Na té nominaci si trváte?

 

Petr FIALA, premiér ČR a předseda strany /ODS/:
Já jsem velmi pečlivě zvažoval tu nominaci, víte, že jsem nechal i určitý čas na konci roku na to, a ne malý. Na to, aby se mohly v médiích objevit všechny výhrady, aby se ukázalo, zda bude nějak pokračovat to vyšetřování, zda budou další kroky vůči Petru Hladíkovi, zda existují i v mediálním prostoru ještě nějaké výroky. Všechno to proběhlo. Myslím, že se ukázalo, že tady není v tuto chvíli žádná známá překážka pro to, aby se Petr Hladík mohl stát ministrem životního prostředí. A myslím, že je potřeba, aby to ministerstvo už mělo v čele plnohodnotného ministra. Není to ministerstvo, které by bylo nevýznamné už ze všech těch výzev, které nás v oblasti ekologické politiky čekají.

 

Václav MORAVEC, moderátor:
Nakolik změnám ve vládě bránil váš vztah s Milošem Zemanem? Jinými slovy, že by si Miloš Zeman mohl některé své kroky, kupříkladu spolupodpis abolice kupříkladu nebo amnestie, kterou nakonec Miloš Zeman zjevně nevyhlásí, tak že by si ji mohl podmiňovat třeba personálními změnami ve vládě. Bál jste se toho?

 

Petr FIALA, premiér ČR a předseda strany /ODS/:
Ne, na to bych nikdy nepřistoupil. A já myslím, že výsledky mého dialogu a mých kontaktů s Milošem Zemanem jsou takové, že nakonec jmenoval všechny, které jsem chtěl. Petra Hladíka ne, ale tam já už jsem prostě nevyvíjel ani žádnou zvláštní snahu prostě proto, že jsem věděl, že se to vyřeší odchodem Miloše Zemana, ale jinak…

 

Václav MORAVEC, moderátor:
Vy jste o jiných personálních změnách ve vládě neuvažoval?

 

Petr FIALA, premiér ČR a předseda strany /ODS/:
Ne, byla jmenována celá vláda, jak jsem ji chtěl, včetně ministra Lipavského. Když jsme potřebovali vyměnit ministra školství, tak došlo velmi rychle ke jmenování nového ministra. Takže tady nemám obavy z Miloše Zemana, ani z nikoho jiného. Já prostě jednám tak, jak je potřeba. Snažím se vyjednat potom co nejlepší výsledek a myslím, že se mi to docela daří.

 

Václav MORAVEC, moderátor:
Když jsme u těch personálních změn ve vládě. Jak velkému tlaku čelíte od Pirátů? Teď narážím na problém nebo kauzu kolem ministra spravedlnosti Pavla Blažka, který se zajímá o informace v kauze kupčení s městskými byty v Brně a Unie státních zástupců na svém twitterovém účtu uvedla koncem týdne, že je to nešťastné, že ten způsob je nešťastný. Uvažujete o odvolání Pavla Blažka kvůli způsobu, jakým se zajímá o kauzu, která se týká i brněnských občanských demokratů?

 

Petr FIALA, premiér ČR a předseda strany /ODS/:
Ne, on se nezajímá o kauzu brněnských občanských demokratů, ale postupuje standardně tak, jak má postupovat ministr spravedlnosti, to znamená, že na podněty klade otázky. Ten problém je, že těch podnětů třeba na rozhodování soudu nebo státních zástupců jsou ročně stovky, a to ministerstvo spravedlnosti vyřizuje. Ale ten problém je, že v případě soudů tu otázku může položit příslušný odbor ministerstva, v případě státních zástupců pouze ministr. Takže všechny ty dotazy mají podpis ministra spravedlnosti a musí to tak být. Ale ptal jste se na nátlak? Já to tak vůbec nechápu.

 

Václav MORAVEC, moderátor:
Protože část Pirátské strany říká, že to je překročení jisté meze. To kritizovala i Unie státních zástupců. Stejně jako Igor Stříž, nejvyšší státní zástupce, je tato kauza důvodem k odvolání Pavla Blažka?

 

Petr FIALA, premiér ČR a předseda strany /ODS/:
Ne, není a říkám znovu, Pavel Blažek postupuje tak, jak má postupovat ministr spravedlnosti a je schopen ty kroky vysvětlit. Nakonec jsme slyšeli, že prostě není možné zveřejnit jméno soudce. Předseda Soudcovské unie řekne, že to je naprosto normální. Takže musíme se dívat na ty věci tak, jak jsou. Ale k tomu tlaku od Pirátů. Já žádný tlak necítím v tom smyslu, že naopak, pokud se Piráti a mají pochybnosti, zeptají a chtějí to vysvětlit, tak to přece není tlak, to mně připadá normální. Tak to chtějí vysvětlit, Pavel Blažek jim to vysvětlil jak na jednání vlády, tak je připraven to vysvětlit dalším členům Pirátské strany a takhle to má být. Člen vlády musí být schopen vysvětlit kroky, které dělá a mě nezneklidňuje, že se na to někdo zeptá.

 

Václav MORAVEC, moderátor:
To považujete tuto kauzu, tedy z vašeho pohledu jako premiéra za uzavřenou?

 

Petr FIALA, premiér ČR a předseda strany /ODS/:
Považuji ji za uzavřenou a ministr spravedlnosti dělá, co dělat má a musí, i když to může někomu připadat, jako že to je nad rámec těch povinností. Tak, jak jsem se s tím seznámil a jak jsem to sledoval, tak to je naopak plnění povinnosti ministra spravedlnosti. A znovu říkám, zásah do živé kauzy bych nepřipustil.

 

Václav MORAVEC, moderátor:
Změní se zásadně vztah mezi prezidentem republiky a premiérem České republiky, když se koncem týdne ujme funkce Petr Pavel? Ptám se proto, že jsme začali obstrukcemi a váš vztah s opozicí nedá Petru Pavlovi silný mandát, nebude tedy rozhodčím či moderátorem zásadních příkopů a negativních vztahů mezi vámi a Andrejem Babišem?

 

Petr FIALA, premiér ČR a předseda strany /ODS/:
Já jsem často slyšel, že Petr Pavel je provládní kandidát, který vyhrál prezidentské volby. Já chci jasně říct, že není pro vládní kandidát nebo není to provládní prezident, ale je to prezident demokratický. A to je opravdu mimořádně důležité, a proto já se těším na tu spolupráci. My nemusíme mít na vše a nebudeme mít na všechno stejný názor, ale budeme schopni vést dialog a ten dialog povedou dva lidé, a to si od toho opravdu slibuji, kterým jde o dobro této země, a to je velká změna, a to je extrémně důležité. Petr Pavel je připraven na rozdíl od Miloše Zemana respektovat ústavu, jejího ducha, nebude prostě zkoušet, kam až může prezidentská moc jít.

 

Václav MORAVEC, moderátor:
Miloši Zemanovi nešlo o dobro této země?

 

Petr FIALA, premiér ČR a předseda strany /ODS/:
Miloš Zeman teď nedávno, než jsem šel sem, tak jsem si například přečetl, že chtěl změnit náš politický systém z parlamentního na prezidentský, a proto jmenoval Rusnokovu vládu. A to jsou věci, které jsou pro mě naprosto nepřijatelné. Mimochodem tady jsem si vzpomněl na to, asi si na to vzpomene i část diváků, že já jsem tehdy jako jeden z mála ministrů Nečasovy vlády, jako jediný možná, nebo jsme byli dva, dostal nabídku, abych byl členem Rusnokovy vlády, já jsem to tehdy odmítl, přestože jsem měl rozdělanou práci na ministerstvu a byl jsem nestranický ministr, já jsem nebyl, já jsem byl nestranický, jako odborník jsem byl ve vládě. Já jsem to odmítl právě proto, že jsem si byl jistý, že Rusnokova vláda je pokusem změnit politický systém v České republice, a to pro mě bylo nepřijatelné. Dneska to Miloš Zeman sám přiznává, že to tak je. A to jsou věci, které se mně nelíbí, stejně jako se mně nelíbí, když prezident prostě, a vždycky jsem proti tomu vystupoval, celých těch 10 let, když si osobuje právo, které nemá, nebo které neodpovídá naší ústavní tradici. A tady věřím, že bude zásadní změna.

 

Václav MORAVEC, moderátor:
A že budete, a že budete dávat záminku Petru Pavlovi tím, a vracím se na začátek, zablokovanou sněmovnu a nekomunikace mezi vámi a opozicí?

 

Petr FIALA, premiér ČR a předseda strany /ODS/:
Ale pokud nově zvolený prezident bude dělat to, co slíbil. To znamená budovat mosty ve společnosti, vysvětlovat některé věci, které jsou nutné, i vést nějaký dialog jak s vládou, tak s opozicí, tak je to přece pro všechny jenom dobře. A proto máme, teď, prosím, v uvozovkách, neodpovědnou hlavu státu, která není součástí těch každodenních politických bojů, aby mohl být jakoby nad tím, aby mohl sehrávat tu roli ne moderátora, ale toho, kdo spojuje společnost, kdo dodává určité naděje a kdo vlastně není součástí toho každodenního politického střetu, který je nutný, který já dělám rád, kde se rozhoduje o té budoucnosti země, ale ten prezident má být, a tak je to vlastně nastaveno, proto taky prezident v českém politickém systému nemá moc pravomocí, ty jsou skutečně na vládě, a tak je to v pořádku, tak to být musí a má, aby mohl sehrávat tuto roli. To, co jsme tady viděli v posledních letech, že vlastně Miloš Zeman vstupoval do těch bojů za Andreje Babiše a Bohuslava Sobotky často jako jakýsi alternativní premiér, že se snažil tu společnost vlastně provokovat a rozdělovat, to vlastně vůbec nemá být úkol českého prezidenta, tak jak to ústavodárce a zákonodárce, jak to měli vlastně tvůrci naší ústavy v hlavě.

 

Václav MORAVEC, moderátor:
Poslední slova Petra Fialy, premiéra, který byl hostem Otázek, ptal bych se dále, těším se na další setkání, děkuji mnohokrát.

 

Petr FIALA, premiér ČR a předseda strany /ODS/:
Děkuji za pozvání, rád zase přijdu.

 

Václav MORAVEC, moderátor:
S diváky Jedničky se loučíme, protože pokračujeme na Čtyřiadvacítce. Řeč bude o zadluženosti této země, našich vyhlídkách do budoucna. Pokračujeme v Otázkách ve druhé hodině. Našimi hosty budou například Vladimíra Dvořáková, ekonomka Helena Horská, sociolog Daniel Prokop. Velká diskuse nejen o inflaci. Přepněte si na zpravodajskou Čtyřiadvacítku, kde Otázky pokračují po stručných zprávách.

Petr Fiala

předseda vlády ČR
předseda ODS