30. srpna 2022

Události, komentáře: Nejdůležitější jsou nyní dodávky zbraní na Ukrajinu

(ČT 24) Mám pocit, že jsme se sankcemi narazili na mělčinu a začínají pekelně bolet i nás, řekl v pořadu Události, komentáře europoslanec Alexandr Vondra (ODS). Než jejich případný další balíček ze strany EU vůči Rusku proto považuje nyní za důležitější Ukrajinu vyzbrojovat.

Celou debatu s Alexandrem Vondrou můžete zhlédnout na ČT24.

K dosavadním šesti balíčkům sankcí Alexandr Vondra řekl, že mají smysl, pokud splňují dvě podmínky. Jednak, že více bolí toho, na něhož jsou uvalovány, než toho, kdo je uvaluje. A za druhé, nesmí být děravé.

Nyní však podle něj dopad sankcí pekelně bolí i Evropskou unii, zejména v energetické oblasti – byť Rusko také, i když předstírá, že ne – a navíc jsou děravé. Tedy, že státy typu Čína, Indie i Turecko s Ruskem obchodují. Proto nyní považuje za nejdůležitější další vyzbrojování Ukrajiny.

Vojenský výcvik Ukrajinců na moderních zbraních mu dává smysl, včetně předávání bojových zkušeností, například z Francie, ale daleko více by se měly zintenzivnit dodávky zbraní. Například podle vzoru současné americké administrativy. Tato odvážná politika mu zde chybí.

V další časti pořadu oba politici debatovali kupříkladu o turistických vízech pro Rusy. Část EU, zejména pobaltské státy a některé středoevropské státy požadují zákaz jejich vydávání, zatímco Německo či Francie jsou proti tomu.

Alexandr Vondra soudí, že by se zákazem turistických víz (nikoliv však těch humanitárních) mělo Rusům dát najevo, že Rusko vede vyhlazovací válku a něco by s tím měli dělat.

Alexandr Vondra čeká, že současný spor dospěje ke kompromisu. Za nutné však považuje aspoň to, aby se zamezilo vydávání turistických víz jen „lusknutím prstů“ a ve zrychlené proceduře.


Přepis debaty:

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Evropská unie má v plánu připravit výcvikovou misi pro ukrajinské vojáky. Sedmadvacítka tak chce Kyjevu pomoci při boji proti ruské agresi. Po pražském jednání ministrů obrany jednotlivých zemí to prohlásil šéf unijní diplomacie Josep Borrell. Vzhledem k neformálnímu charakteru schůzky ale bude nutné ještě vše detailně doladit a připravit. Pan Borrell zároveň dodal, že společenství je připraveno podporovat Ukrajinu tak dlouho, jak to bude třeba.

Josep BORRELL, vysoký představitel EU pro zahraniční politiku a bezpečnost:
Je jasné, že musíme jednat rychle, ambiciózně, prokázat jasnou přidanou hodnotu, připravit flexibilitu a musíme vždy vycházet z potřeb ukrajinských ozbrojených sil. Ukrajinský ministr obrany nám dnes předal celý seznam výcvikových aktivit na různých úrovních, kde byl popsán i konkrétní časový harmonogram toho, co Ukrajina potřebuje z hlediska střednědobého, krátkodobého a dlouhodobého.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Na stejném místě dnes také začalo dvoudenní neformální jednání ministrů zahraničí sedmadvacítky. Jedno z témat podle šéfa české diplomacie Jana Lipavského hledání kompromisního řešení ohledně omezování víz pro ruské turisty. EU není v postoji zatím jednotná. Tvrdší postup prosazují zejména středoevropské země a země Pobaltí.

Jan LIPAVSKÝ, ministr zahraničí /Piráti/:
Hledáme kompromisní řešení. Určitě je potřeba být realista. Pokud máme nějaký postoj Francie, Německa a dalších států, tak je to právě o té debatě a ta zítřejší debata k té otázce bude určující.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Ve studiu je Jaroslav Bžoch, místopředseda dvou výborů Sněmovny pro evropské záležitosti a zahraničního za ANO. Vítám, vás, dobrý večer.

Jaroslav BŽOCH, stínový ministr zahraničí /ANO/:
Dobrý večer.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Hostem je také europoslanec a místopředseda
ODS Alexandr Vondra. Pane Vondro, pokud se slyšíme, tak vás zdravím. Dobrý večer.

Alexandr VONDRA, europoslanec a místopředseda strany /ODS/:
Ano, slyším vás. Zdravím vás, nikoliv z Kyjeva, ale z moravského Kyjova.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Já si myslel, že obvykle býváte v Litoměřicích, tak je dobré, že jste to vysvětlil, není to ani Kyjev, ani Litoměřice, je to Kyjov. Dobrá. Pane Vondro, začnu vás představme si, že máte třeba ruskou manželku děti žijete v Česku a vaše ruská tchyně s tchánem by museli cestovat přes Turecko, nebyl byl zákaz vydávání víz třeba pro takto rozdělené rodiny extrémní?


Alexandr VONDRA, europoslanec a místopředseda strany /ODS/:
Ne, tak já myslím, že i kdyby ten zákaz vydávání víz natvrdo platil, tak by určitě umožňoval nějaké humanitární výjimky. A pokud jde o rodiny, tak jich by se to určitě týkalo. Čili myslím si, že ten dotaz je položen tak trošku jako hraničně, že toto určitě nikdo neměl na mysli.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Dobře, beru, že byl hraniční, ale hraniční obvykle bývají i vyjádření, oficiální vyjádření Ruska, tak já zkusím ještě jedno hraniční, a to, co teď vlastně Evropská unie projednává by se mohlo pro Rusko přeložit jako: Vidíte, nesmíme cestovat západ je zlý, je to viník války atd. To přece Rusové mohou tvrdit. Na druhou stranu existuje argument, že bráníme příchodů i těch, kteří nemají rádi Putina a jeho režim tak, co říkáte na tyto teze?


Alexandr VONDRA, europoslanec a místopředseda strany /ODS/:
Ne, tak vede se určitá debata. Ti, kteří přišli s tím návrhem na tu tvrdší politiku. To znamená ta víza skutečně jen tak nevydávat. To znamená baltské státy. Přiklonili jsme se k tomu i my a musím říct, že to má určité sympatie. Tak vlastně myslím si, že je to neseno především tím, že Rusové si vlastně jako možná vlivem té propagandy, kterou tam Putin vede, tak jako si ale ani žádnou válku zatím nepřipouští, že tady probíhá nějaká speciální operace. My vidíme, jak se Rusové jezdí veselit prostě do různých přímořských resortů ve Středozemním moři. Tam ještě urážejí různě Ukrajince. Takže myslím si, že to bylo neseno tím Rusům skutečně říct, že tady jejich země vede vyhlazovací válku a že se s tím něco musí dělat. A že by s tím měli začít dělat i Rusové. Takhle já chápu tu motivaci. Z druhé strany samozřejmě jsou ty země jako třeba Francie nebo Německo, které spíše argumentují tím, dejme prostě, šanci, ať ruští občané přijedou do západní Evropy a tam jsou konfrontováni prostě s tou realitou a nikoliv s tou ruskou propagandou, která jim tam vymývá mozky. Oba názory jsou legitimní, a myslím si, že to asi skončí nějakým kompromisem.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Dá se, pane poslanče Bžochu, tenhle kompromis vůbec najít, protože pan Vondra naznačoval, že to, řekněme, západnější křídlo je spíše proti té tvrdé variantě. To naše středovýchodoevropské křídlo je spíš pro tuto variantu.

Jaroslav BŽOCH, stínový ministr zahraničí /ANO/:
Z našich vlastních zkušeností jsme spíše pro tu tvrdší variantu. Ale vy jste to i zmínil, já se obávám toho, že ne všichni Rusové souhlasí s Putinovým režimem a my jim zamezíme cestu do Evropy. Humanitární víza samozřejmě zůstávají, ale čím můžeme začít, je důkladnější posuzování těch víz, které vůbec vydáváme. Protože samozřejmě nikdo nechce vidět, ani já nechci vidět, jak se sem příznivci Putinova režimu jezdí rekreovat, jezdí na bujaré večírky Evropě, a ještě přitom uráží všechny ostatní, protože na Evropu nadává, jak je zlá, a zároveň sem chtějí jezdit. Ale obávám se toho, že i když budeme dále vydávat humanitární víza, což samozřejmě je dobře, že v tom pokračujeme, tak se obávám toho, že pokud režim se domůže toho nebo zjistí, že někdo si žádal takovéto vízum, tak může dojít k dalším perzekucím těchto lidí, kteří Rusko chtějí opustit. Toho já se obávám. Proto si myslím, že pro ty lidi je jednodušší odjet na turistické vízum a už se nikdy do země nevrátit, anebo se vrátit až se vymění, možná můžeme být optimisti, režim. Ale v tuto chvíli já jsem velmi nav ážkách v tom, spíš bych se klonil k variantě více a tvrději posuzovat ty dané žádosti o ta víza.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Je opravdu tohle, o čem mluvíte, v reálných možnostech západních demokratických zemí, které teď mají, řekl bych svých starostí nad hlavu, tak ještě detailněji posuzovat, jestli tenhle Rus je agentem ruské tajné služby a tenhle je disidentem. Nevím, jestli to je úplně možné.

Jaroslav BŽOCH, stínový ministr zahraničí /ANO/:
Samozřejmě je to velmi složité. My můžeme přistoupit k tomu, že můžeme začít tím, že znepříjemníme vůbec to vydávání těch víz, že uvolníme, ty všechny dohody zrušíme, které jsme měli, že mají nějaké výjimky Rusové, kteří sem přichází. A tím ztížíme ten základ, ten začátek. Je dost možné, že spoustu Rusů si tu cestu potom rozmyslí. A opravdu tu budou Rusové, kteří opravdu chtějí odejít.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Pane Vondro, pan Bžoch to trošku naznačoval, tak se přímo zeptám, jestli opravdu ten rozdíl mezi zeměmi, které mají historickou zkušenost s Ruskem, respektive se Sovětským svazem neblahou a mezi těmi vzdálenějšími západními státy. Je tím, je tou dělící čarou, která vlastně určuje, jaký vztah nejenom téhle otázce, ale v širším kontextu i k Rusku evropské země zastávají?


Alexandr VONDRA, europoslanec a místopředseda strany /ODS/:
Samozřejmě, že do značné míry ano, koneckonců celá ta evropská politika vůči Ukrajině ihned po té ruské invazi byla dominantně vlastně formovaná Poláky a dalšími státy střední Evropy, včetně nás, protože my máme s Rusy nějakou zkušenost. Ale tady je pravdou to, že musí padnout nějaká dohoda, protože jsme v rámci Schengenského prostoru. Čili to vízum pak umožňuje vlastně, které ta která členská země udělí, cestovat po celém tom Schengenském prostoru. Čili buď bude dohoda, nebo nebude nic. A já skutečně jsem přesvědčen, že to skončí nějakým kompromisem, který fakticky jako omezí takovéto vydávání víz jenom lusknutím prstem nějaké zrychlené proceduře, a bude to podrobeno trošku většímu screeningu, a to je asi dobře.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Zkusme to trošku rozšířit, co další balík sankcí. Pánové, začnu, pane Bžochu, u vás. Jakoby se já už nevím, kolik těch balíčků nebo balíků bylo, jakoby se o těch dalších možných skoro přestalo mluvit nebo se mýlím? Vypadá to tak trošku?

Jaroslav BŽOCH, stínový ministr zahraničí /ANO/:
Já jsem přesvědčen o tom, že další věci jsou jednání. Samozřejmě potom, co uvalíme nějaký balík sankcí, tak je potřeba sledovat, jaký vliv to má vůbec. A můžeme dávat dohromady další možnosti, které máme. Jen dost možné a možná to k tomu schyluje, že nejprve, co se týká například těch víz, také omezíme nějakým způsobemva dalším balíku sankcí, který může samozřejmě ještě přijít, je zakážeme úplně bude to takové varování ze začátku. Ale věřím tomu, že na dalších sankcích se stále pracuje, protože ten konflikt se vyvíjí, ale už je pravda také to, že nemáme v rukou tolik nástrojů, jako jsme měli začátku toho konfliktu, takže bude samozřejmě mnohem těší.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Rusko však tvrdí, pane Vondro, asi mi řeknete, že je to propaganda, ale tvrdí, že sankce mu nijak zásadně neubližují. Váš pohled. Ubližují nebo neubližují?


Alexandr VONDRA, europoslanec a místopředseda strany /ODS/:
Ale tak ony určitě ubližují, ale Rusko to nemůže přiznat. Ale zároveň platí samozřejmě ty sankce mohou mít účinek jenom tehdy, pokud bolí víc toho, koho sankcionujeme, a nikoliv toho, kdo ty sankce uvaluje to za prvé. Za druhé, pokud ty sankce nejsou děravé, ale skutečně účinné. A tady já mám tak trochu pocit skepticky, že jsme pomalu narazili na určitou mělčinu, že ty sankce začínají bolet pekelně i nás. Jako to vidíme na té energetické debatě. A zároveň jsou děravé, protože prostě Čína, Indie a další neevropský svět, vlastně všechny země světa s výjimkou Evropy, Spojených států, Kanady, Japonska a Austrálie, tak s Ruskem více či méně obchodují. Dokonce i Turecko. Takže narážíme na určité limity tady. Mé hluboké přesvědčení je, že musíme spíš přidat tam, kde je to teď nejpotřebnější, a to je pomoci Ukrajině s vyzbrojováním. Prostě daleko víc, než to Evropa dělá.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
My se k těm energiím ještě i v rozhovoru s vámi, pánové, dostaneme za chviličku. Jsem rád, že jste je zmínil. Ale když jste mluvil o zbraních, tak jedna z věcí, kterou dnes projednávali šéfové resortu obrany v Praze, je ona výcviková mise pro ukrajinské vojáky v EU. Pane Bžochu, je tohle ten, řekněme, nový nebo novější směr, kromě těch vysloveně vojenských dodávek, v uvozovkách toho železa, tak výcvik jako druhá věc. Je to důležité?

Jaroslav BŽOCH, stínový ministr zahraničí /ANO/:
Důležité to určitě je, protože Ukrajina bude potřebovat samozřejmě nové vojáky. Na druhou stranu nejsem si úplně jistý, co jim jako Evropa můžeme v tomto smyslu nabídnout. A já si dokážu představit výcvik na nových zbraních na těch nových typech, které dostávají. To asi neuděláme my. Ale já jsem neslyšel z ukrajinské strany tu žádost, která by specifikovala, o jaký výcvik má jít. Ale je to.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Čili máte pocit, že my jim nabízíme něco, aby to tak vypadalo, už trošku interpretuju, uznávám, a oni vlastně to nechtějí?

Jaroslav BŽOCH, stínový ministr zahraničí /ANO/:
Ne, to určitě ne. Já si myslím, že dnes to i zaznívalo během summitu, že my v dodávkách zbraní samozřejmě jsou některé státy Evropské unie už samozřejmě dochází kapacita, abychom mohli dále dodávat, tak samozřejmě jedna z variant, jak tu pomoc udělat. Je výcviková mise. Slovensko se tomu nabízí, je blízko, bylo by to logisticky jednoduché nebo jednodušší. Jednoduché to není nikdy.

Ale je to samozřejmě jedna z variant, pokud nám dochází ty kapacity těch zbraní, které můžete posílat, tak jedna z variant pomoci Ukrajině určitě výcvik.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Vy jste, pane Vondro, mluvil o těch zbraních, tak kdybychom to převedli to téma na ten výcvik, dávalo by to větší smysl, jiný smysl nebo byty 2 věci měly být, řekněme komplementární?


Alexandr VONDRA, europoslanec a místopředseda strany /ODS/:
Já si myslím, že ten výcvik fajn, ale není to dost. Je to málo, má to smysl samozřejmě tam, kde to je výcvik na těch modernějších zbraních, které Ukrajina ze Západu dostává. Určitě to má smysl i v takových zemích, které mají s bojem nějakou zkušenost – Francie, Polsko možná my. Ale celá řada evropských zemí jako z boje moc zkušenost nemá. Takže já si myslím, že to je málo, že daleko více by byly potřeba skutečně intenzivně ty zbrojní dodávky. 2 příklady. Jeden – prezident Roosevelt vlastně vyhlásil během druhé světové války ve Spojených státech. Ten program Lend and Lease, který pomohl velmi Británii, která se bránila Hitlerovské agresi a nyní americký prezident Biden přišel vlastně se stejným programem Lend and Lease. Ve výši skutečně desítek miliard dolarů. To je poměrně velmi slušné, když si vedle toho postavíme, tak Evropa vlastně žádný společný program nemá. Čili myslím si místo toho, aby sem přijížděli kancléř Scholz nápady, jak udělat nějaké většinové hlasování. To je stejně otázka na nějaké desítky a není k tomu shoda, tak spíš třeba najít shodu na tom mít program Lend and Lease a využít k tomu evropskou obrannou agenturu, která všechny ty nástroje má včetně těch finančních, včetně těch dodavatelských a rozjet nějaký podobný program. To by Ukrajině pomohlo zdaleka nejvíc. Tady zatím jako pořádnou odvážnou politiku nevidím.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Koneckonců prezidenti Roosevelt a Biden jsou, respektive byli z jedné politické strany, když bych to měl trošku odlehčit. A pojďme pánové, teď té energetice, kterou vy jste, pane Vondro, nebo vy jste měl nějakou námitku?


Alexandr VONDRA, europoslanec a místopředseda strany /ODS/:
No, já myslím, že republikáni určitě by se nenechali zahanbit. Ronald Reagan měl také podobný program.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
To určitě, pojďme k těm energiím. Evropská schůzka k energiím se z toho českého popudu bude konat devátého. A proč není Evropská unie, řekněme, důraznější možná rychlejší povolat úředníky politiky spojit se online, aby lidé viděli, že se ten naléhavý problém opravdu řeší. Pane Vondro, ono je to možná i politicky dost křehké. Tahle otázka, řekl bych a možná by to lidi uklidnilo?


Alexandr VONDRA, europoslanec a místopředseda strany /ODS/:

Pokračující dovolená Evropské komise a předsedy Evropské rady Charlese Michela, zatím jsme ho ještě neviděli, tak je samozřejmě do nebe volající problém. Ale myslím si, takhle ta schůzka samozřejmě velmi důležitá, co je svolána příští týden do Prahy. Ale my se pohneme kupředu jenom tehdy, pokud se skutečně probere tady Německo. Protože vedle toho, že tady je obrovský viník Vladimír Putin, který rozpoutal tuto válku a má i tu energetickou dimenzi proti Evropě, tak ti, kdo mu strčili vlastně hlavu do oprátky tak, aby Putin tu oprátku takhle chvíli přitahoval a pak zase polevovat, tak je to především německá Energiewende. Ta je vázána na plyn, když dorovnává energetickou bilanci v době, kdy nesvítí slunce nebo nefouká vítr, si prostě vytvořili v Evropě tenhle ten návyk na plyn, který vlastně je cenotvorný a stojí pak za tím neúměrným nárůstem ceny nejenom plynu, ale i elektrické energie.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
A dobře, ale promiňte. Ale.... My bychom neměli být trošku aktivnější. My jsme předsednická země, tak trošku to házet na Německo.


Alexandr VONDRA, europoslanec a místopředseda strany /ODS/:

No my tady voláme po evropském řešení už jako týdny. Voláme po tom od jara. Poukazujeme na to, já to říkám už 3 roky, kde tohleto skončí. A nemáme skutečně, my samozřejmě můžeme udělat nějaké opatření na národní úrovni, ale jsme natolik provázáni zejména na německé elektroenergetice, že by to nemělo účinek. Koneckonců to, co udělali Maďaři nebo Francouzi, tak se to stejně obrací proti nim. Čili potřebujeme tady celoevropské řešení, proto svoláváme tuto schůzku, je to už druhá mimořádná schůzka. První byla před prázdninami. Ale pohneme se tehdy, když se trochu probudí Německo. Je to skutečně o tom.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Vy jste, pane Bžochu, napsal na internet. „To je fakt vtip, vláda nebyla doposud schopná najít řešení, jak pomoci domácnostem firmám s cenami energií v Česku, ale chce hledat rovnou na úrovni EU.“ Pořád to považujete za vtip a jaké má ANO lepší řešení než takovou vrcholnou schůzku?

Jaroslav BŽOCH, stínový ministr zahraničí /ANO/:
No, ta schůzka samozřejmě je v pořádku, ale přichází poněkud pozdě. A tady nesouhlasím s panem Vondrou, že o tom mluví od jara. Já si myslím, že vláda v tomto bohužel zaspala. A je to krize pro nás pro všechny a vláda neudělala ty kroky, které měla. Nabízeli jsme zastropování cen, bavili jsme se o DPH, o obnovitelných zdrojích, o těch úlevách. Ovšem možný ale vláda, ale to dnes.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Ale vláda to všechno přece má teď v tom svém programu.

Jaroslav BŽOCH, stínový ministr zahraničí /ANO/:
Teď má ale nemůžeme zapomínat na to, že už dnes je relativně pozdě na to, a když teď přijdeme s evropským řešením, když se teď valí ta krize na většinu obyvatelstva a na firmy, tak to řešení, a víme, jak to řešení v Evropské unii se hledá složitě ta dohoda na všem. Tak může trvat další týdny. A pokud nebude, tak vláda slíbila, že přijde vlastně řeší na národní úrovni, ale to může být taky pro spoustu firem pozdě. Já si myslím, že když víme, že ta krize energetická už je tady od zimy. Přes jaro se nic nestalo. Dnes jsme na konci léta, když předsedáme 2 měsíce, měli jsme to vystřelil jako první věc hned v červenci. Pokud pan Vondra říká, že
ODS nebo vláda to chtěla, už hlásala, že by měla Evropská unie něco dělat už od jara, tak první věc, kterou měla vystřelit v červenci, bylo - chceme ten summit a chceme to rozjet hned.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Pane Vondro, prosím, vaši stručnou reakci, ať se dostaneme ještě k jednomu tématu,


Alexandr VONDRA, europoslanec a místopředseda strany /ODS/:
Kdyby soudruh Babiš prodloužil kontrakt na norský plyn, tak jsme na tom byli dneska daleko lépe. On to odmítl před několika lety. Ale já nechci tady vést tyto debaty. Úlevy pro domácnosti. My zatím jsme řešili ty důsledky jako, ale musíme začít řešit příčiny, a to skutečně se nepodaří, pokud se tady neprobudí Německo. Německo se musí probudit, protože pokud se tohle nevyřeší, tak skutečně se může začít rozkládat Evropská unie. Lidé a podniky jsou samozřejmě v těžké situaci. My uděláme všechno pro to, abychom to zvládli. Myslím si, že ta opatření jsou připravena na topnou sezónu pro domácnosti, bylo zbytečné rozhazovat peníze na jaře, když bylo před námi léto. Ale ty základní věci, ty příčiny, ty musí řešit společně, jinak se to rozpadne všechno

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Prosím, ještě vás, pane duchu o reakci možná na to implicitní rýpnutí do komunistické minulosti vašeho předsedy.

Jaroslav BŽOCH, stínový ministr zahraničí /ANO/:
Na to nemá cenu reagovat. Ale já souhlasím s panem Vondrou, že to máme hledat společně, ale přece nemůže vláda říkat – my čekáme na Německo. Čekáme na Německo, aby zachránilo Českou republiku. To je přece absurdní…

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Pánové, na závěr ještě dovolte.


Alexandr VONDRA, europoslanec a místopředseda strany /ODS/:
Německo. My na Německo tlačíme.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Dobře. Pane…


Alexandr VONDRA, europoslanec a místopředseda strany /ODS/:
My na Německo tlačíme. My na něj nečekáme.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Poslední věc, jestli dovolíte ještě jedno rychlé téma, o kterém si budu povídat za chvíli dalšími hosty, ale přece jenom využiju toho, že jste tu zástupci největší vládní a největší opoziční strany. Není, pane Vondro, v době války bezpečnostním rizikem mít šéfa rozvědky, který se schází s kontroverzním podnikatelem, koneckonců už to rezonuje i uvnitř vlády, protože jak víme, tak v posledních dnech tohle téma velmi výrazně otevírají Piráti. Tak prosím váš názor jako člověka, který stál v tedy myslím obranu a zahraničí.


Alexandr VONDRA, europoslanec a místopředseda strany /ODS/:
UZSINA je zahraniční rozvědka, to není kontrarozvědka, no a já si Petra Mlejnka pamatuju ještě v době, kdy jsem byl ministr obrany a uvažoval jsem tehdy o něm dokonce do vedení vojenského zpravodajství, protože si ho pamatuju z té doby jako velmi kompetentního profesionála. Čili já nevidím důvod, proč zpochybňovat jeho kredenci. Já si myslím, že je to dominantně vlastně útok na Víta Rakušana, nikoliv na pana Mlejnka

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Já jsem v životě neřekl, že jak říkáte, UZINA, tedy ÚZSI, je kontrarozvědka vím, že to je rozvědka, tedy tajná služba mířící do zahraničí, ale to je jedno. Děkuju vám za váš názor. Pane Bžochu, ANO chce kvůli této kauze hlasování o nedůvěře kabinetu. Tohle děláte s vědomím, že to chcete výrazně otevřít ve Sněmovně nebo snad očekáváte, že by se třeba Piráti k vám přidali a že třeba někdo z koalice nedej bože onemocní, a že najednou ze 108 hlasů jsou 104 hlasy, a to už je možná jednodušší.

Jaroslav BŽOCH, stínový ministr zahraničí /ANO/:
A ne asi samozřejmě, já předpokládám, že vláda toto hlasování ustojí. Ale je to tak důležité téma, které je potřeba otevřít ve Sněmovně a bavit o tom, protože. Já sám nechápu, proč vláda dává sebe vlastně na paškál za někoho, o kom dneska už všichni víme snad všechno. Každý týden je nějaký nový článek. A to si myslím, že o šéfovi rozvědky být nemělo. A myslím si, že to je, vláda ztrácí sama svoji tvář kvůli jednomu člověku. To si myslím, že je špatně.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Pane Vondro, děkuju vám za vaše odpovědi a do Kyjova vám přeji hezký večer na shledanou.


Alexandr VONDRA, europoslanec a místopředseda strany /ODS/:
Díky mějte se hezky.

Alexandr Vondra

místopředseda strany
europoslanec