16. září 2021

SPOLU: Ano, už je dráž! Za Babiše ceny rostou nejrychleji za 13 let

(www.ods.cz) Jsme svědky velkého zdražování, inflace je nyní nejvyšší od roku 2008. V srpnu se inflace zvýšila o 4,1 procenta. Zdražují základní potraviny jako chléb, máslo, brambory, ale také stavební materiály, bydlení, pivo nebo pohonné hmoty. Koalice SPOLU v Ústí nad Labem chce upozornit na to, jak výrazně některé komodity zdražily, jasně pojmenovat důvody, které ke zdražování vedou a s tím související řešení situace.

„Ano, už je dráž, dámy a pánové. Inflace stoupla o 4,1 %, je nejvyšší od roku 2008 a analytici předpovídají, že pod stromeček dostaneme na konci roku inflaci až pětiprocentní. Takové zdražování nemá v České republice obdoby. Ceny zboží se zvýšily o 3,6 procenta a ceny služeb až o pět procent oproti minulému roku. To znamená nejen dražší každodenní nákupy, ale i znehodnocení úspor, které mnozí lidé střádali celý život,“ vysvětluje poslanec ODS a lídr kandidátky SPOLU v Ústeckém kraji Karel Krejza.

Další lockdown nepřipustíme

„Od pana premiéra jsme se v pátek dozvěděli, že je vše v pořádku a kdyby něco náhodou v pořádku nebylo, tak za to určitě nemůže jeho vláda. Je to právě Andrej Babiš, který sliboval, že bude líp. Jeho vláda se přitom na růstu inflace výrazně podílí, i když se ze své zodpovědnosti snaží vymluvit,“ říká lídr TOP 09 v Ústeckém kraji Michal Kučera a uvádí tři konkrétní fakta.

„Na inflaci má vliv zaprvé růst státního dluhu. Když Andrej Babiš tiskne peníze, nesmí se divit, že klesá jejich kupní síla. Zadruhé má na inflaci vliv zaškrcení ekonomiky a délka lockdownu. Když ekonomika rychle naskočila, poptávka po surovinách i po zboží vzrostla, tím vyrostly ceny a některé zboží se stalo nedostatkovým. Proto už nepřipustíme žádný další lockdown. Zatřetí dlouhodobě inflaci táhne bydlení. A proč ceny bydlení rostou tak raketově? Protože se nestaví! Za vlády ANO a ČSSD se protáhlo stavební řízení na dvojnásobnou dobu. Koalice SPOLU na to má řešení,“ dodává Michal Kučera.

„Andrej Babiš se tváří, že vláda za nic nemůže, že je to vše na České národní bance. Je pravda, že Česká národní banka může inflaci ovlivnit. Nicméně, když ve svém nedělním Čau lidi premiér ve stejném pořadí přečte úplně stejné hodnoty surovin, jako ve svém pondělním článku nezávislý radní ČNB a premiérův bývalý poradce Aleš Michl, tak člověk nemusí být ani Sherlock Holmes, aby mu došlo, jak nadstandardní vztahy s některými špičkami ČNB Andrej Babiš má. Milá vládo, není líp, je jen dráž! A v našem kraji to bohužel pociťuje téměř milion lidí,“ říká lídr KDU-ČSL v Ústeckém kraji Radovan Gaudyn.

„Koalice SPOLU má recept, jak dalšímu růstu inflace zabránit. Ukázalo se, že zrušení superhrubé mzdy byl správný krok. V dalším volebním období musíme podpořit ekonomiku, nedopustit další lockdown a udělat vše pro to, abychom se rekordního zdražování zbavili,“ uzavírá lídr kandidátky Karel Krejza.