25. srpna 2021

CNN Prima News: Afghánci nesmí boj s Tálibánem přenést do Evropy. Přijmout všechny by byla chyba

(CNN Prima News) Afghánci prchající ze své země nesmí boj s hnutím Tálibán přenášet do Evropy. Ve vysílání CNN Prima NEWS to uvedl europoslanec a místopředseda ODS Alexandr Vondra. Sice souhlasí s přijímáním těch, kteří pracovali pro Čechy jako tlumočníci a jsou prověření, ale Afghánci by podle něj měli vzdorovat novému režimu u sebe doma.

Celý rozhovor s Alexandrem Vondrou můžete zhlédnout na CNN Prima News.

Vondra ve vysílání CNN Prima NEWS reagoval na výroky předsedkyně Evropské komise Ursuly von der Leyenové. Ta hovořila o tom, že je „morální povinností“ Evropské unie pomoci Afgháncům bojujícím proti Tálibánu a přimlouvá se za to, aby evropské země tyto lidi i jejich rodiny přijaly.

Český europoslanec má ovšem trochu jiný názor. „Měli by především bojovat proti Tálibánu v Afghánistánu a ne přenášet boj do Evropy. Když vidíme, že se vzdávali klukům na motorkách, tak si myslím, že o nějakých bojovnících se nedá mluvit,“ řekl ve vysílání CNN Prima NEWS Vondra.

Podle svých slov by vůči nim byl přísnější. Na jednu stranu by se sice postaral o ty z Afghánců, kteří přímo v zemi pomáhali českým vojenským jednotkám a jsou prověření, ale umožnit všem lidem, kteří tvrdí, že proti Tálibánu bojovali, vstup do Evropy by podle něj bylo „ohromnou chybou“.

Alexandr Vondra

místopředseda strany