16. září 2020

Fond pro spravedlivou transformaci využijme pro přeměnu našich uhelných regionů. Vybudujme na Karvinsku „Ráj“

(www.ods.cz) ​​​​​​​Evropský parlament dnes schvaluje vznik tzv. Fondu pro spravedlivou transformaci (Just transition fund). Jeho cílem je poskytnout peníze regionům, které budou nejvíce zasaženy přechodem na bezuhlíkovou ekonomiku. V České republice se to týká Moravskoslezského, Ústeckého a Karlovarského kraje.

„Dosáhnout v EU do roku 2050 uhlíkové neutrality bude náročný úkol. Proto vznik Fondu pro spravedlivou transformaci podporuji. Má pomoci těm regionům, které to budou mít nejtěžší. U nás Ostravsko, Ústecko a Karlovarsko. Musíme ale zajistit, aby podmínky čerpání byly co nejjednodušší a nebyly například vyloučeny investice do plynu. Právě o to se budu během tzv. trialogu s členskými státy a Evropskou komisí za Evropský parlament zasazovat,“ uvedl europoslanec a zpravodaj návrhu u výboru pro životní prostředí Alexandr Vondra.

„Přestože mám k JTF různé výhrady, jsem rád, že se EU zabývá programem, který může pomoci post-uhelným regionům. Je to jediná možnost, jak kompenzovat obrovské náklady na ukončení využívání fosilních paliv a snížit sociální a ekonomické dopady v postižených regionech na minimum,“ komentoval zřízení fondu europoslanec Evžen Tošenovský.

Samotný návrh po schválení Parlamentem zamíří do tzv. trialogu, ve kterém budou finální podobu dojednávat zástupci Evropského parlamentu, Rady EU a Evropské komise.

S konkrétními návrhy, jak peníze smysluplně využít, přichází náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje a kandidát na hejtmana Jakub Unucka: „Podíváme-li se po vyspělých zemích, kde řeší ukončení těžby uhlí, zjistíme, že nejúspěšnější jsou tam, kde úplně změnili charakter místního průmyslu. Zapomněli na těžký průmysl a prostě rozjeli úplně jiný byznys. Je nutné úplně transformovat energetiku a teplárenství, vyřešit vytápění pro 750 tisíc lidí a průmyslové provozy.“

Jedním z konkrétních projektů je vybudování tzv. projektu „Ráj“, který se již osvědčil v řadě bývalých uhelných regionů. „Zjednodušeně řečeno chceme v Karviné postavit moderní botanickou zahradu s obřími kopulemi, které napodobují různé typy ekosystémů (například deštné pralesy, vinice, olivové háje a jiné). Kromě vědeckého výzkumu a turistického ruchu hraje Ráj také velmi významnou roli při ochraně ohrožených druhů rostlin před úplným vyhynutím.“