PharmDr. Jiří Skalický, Ph.D.

krajský zastupitel

Životopis

PharmDr. Jiří Skalický, Ph.D., primář oddělení klinické biochemie a diagnostiky v Pardubické nemocnici. V současné době je pověřen řízením celé nemocnice (ředitel).         

Narodil se v Ústí nad Orlicí, vyrůstal v Letohradě. Historie jeho rodu je stará více než 400 let, kdy jeho předci přišli na konci 16. století do Dolní Dobrouče, kde členové rodu žijí  nepřetržitě do současnosti. Zároveň je dlouholetým zastupitelem města Pardubice, a to od roku 1998 dosud. V letech 1998–2010 byl též členem Rady města. V letech 2010–2017 byl poslancem Parlamentu ČR a pracoval ve zdravotním výboru a výboru pro obranu. V témže období byl členem správní rady VZP ČR, v letech 2014–2018 jejím místopředsedou. Působil několik let (2008–2013) i jako člen poradního týmu ministerstva zdravotnictví. Dlouhodobě se věnuje výstavbě a rozvoji mezinárodního letiště v Pardubicích. Působí také jako pedagog a vyučuje na katedře biologických a biochemických věd pardubické univerzity. Podílel se na založení oboru, který vzdělává vysokoškoláky pro práci ve zdravotnických laboratořích.

Aktivně působí v dostihovém klubu pardubického závodiště. Zajímá ho historie, věnuje se i sportovní střelbě, turistice. Samozřejmou součástí jeho života je i pomoc potřebným. Od roku 1998 je členem LIONS Clubu v Pardubicích. LIONS je mezinárodní charitativní organizace působící po celém světě. Zaměřuje se zejména na podporu a pomoc dětem a hendikepovaným s očními vadami.