9. září 2017

Málo se prý připomíná, jak to tady vypadalo za komunistů

(www.parlamentnilisty.cz) „Andrej Babiš celou situaci téměř dokonale převrací na politickou úroveň a bohužel musím říci, že se mu to daří a v médiích má bezplatnou reklamu,“ hodnotí někdejší šéf Senátu a nynější vicehejtman Libereckého kraje Přemysl Sobotka situaci v Poslanecké sněmovně kolem vydání Andreje Babiše k trestnímu stíhání. „Pan Andrej Babiš české politice jednoznačně uškodil, jeho slogan ‚všeci kradnú, jen já poctivě podnikám‘ a návrhy – na zrušení Senátu, zmenšení počtu poslanců, zrušení zastupitelstev obcí – jasně směřují k omezení zastupitelské demokracie a k centralizaci moci,“ tvrdí na konto exministra financí.

 
Ostrá fáze volební kampaně začala v Poslanecké sněmovně na téma vydání poslanců Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka. Skončí Babiš do voleb ve vězení? Co si o jeho „kauzách“ myslíte?
 
Žádost Policie ČR o vydání poslanců Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka dle mého názoru nemá souvislost s volbami. Vše je v rukách policie a státního zastupitelství, vyšetřování dospěla zřejmě do fáze, kdy policie potřebuje dělat další kroky. Pokud žijeme v právním státě, a v to stále věřím, tak měli oba poslanci ve vlastním zájmu požádat poslance o souhlas s vydáním. Jen tak se celý případ dá uzavřít.
 
Andrej Babiš stále tvrdí, že v případě Čapího hnízda jde o deset let starou kauzu, účelově vytaženou. Jak píárově i psychologicky zvládá svou situaci? A jak vnímáte poslední nahrávku Babiše, kde oznamuje, že Finanční správa „zaklekla“ na konkrétní firmu sousedící s jeho podnikem?
 
O starou záležitost určitě nejde, řeší se to již delší dobu, včetně EU. Pan Andrej Babiš celou situaci téměř dokonale převrací na politickou úroveň a bohužel musím říci, že se mu to daří a v médiích má bezplatnou reklamu. Co se týká nahrávky týkající se Finanční správy a firmy FAU, věřím, že i to se vyšetří, jinak bychom tady měli úplně jasný příklad politické moci zasahující do podnikání, a to by bylo velké, hrůzné novum v politice.
 
Když si vezmeme dosavadní bilanci působení Babiše v české politice: Čím pomohl, čím uškodil? Prospěl naší zemi, nebo neprospěl? V jednom z rozhovorů pro ParlamentníListy.cz jste před časem řekl, že Babiš pro vás není politikem. „A až se jednou rozklíčuje celé pozadí jeho majetku a jak k němu přišel, budou někteří lidé překvapeni,“ uvedl jste. Skoro prorocká slova...
 
Pan Andrej Babiš české politice jednoznačně uškodil, jeho slogan „všeci kradnú, jen já poctivě podnikám“ a návrhy – na zrušení Senátu, zmenšení počtu poslanců, zrušení zastupitelstev obcí – jasně směřují k omezení zastupitelské demokracie a k centralizaci moci.
 
Parlamentní volby už máme takřka přede dveřmi. Mnoho lidí ale naříká, že poprvé nemají na výběr a není, kupodivu, ani málo těch, kteří tvrdí, že to tady za komunistů nebylo až tak zlé, což koneckonců potvrzují čísla preferencí KSČM, jež jsou stále lepší nežli ODS. Máte pro to nějaké vysvětlení?
 
KSČM a její program je celkem jasný – vytvořit znovu socialismus v ČR. Bohužel volič je přelétavý a nostalgie u 10–15 % voličů, kterým to vyhovovalo, tito je volí. Minimálně veřejnoprávní média a vlastně všechna média by měla stále připomínat, jak to vypadalo v 50. a 70. letech, mladá generace si to již neumí ani představit.
 
Jako současný náměstek pro zdravotnictví Libereckého kraje jste na půdě liberecké zdravotní školy osobně podpořil budoucí zdravotní sestry v jejich nadcházejícím školním roce. Netřeba se rozepisovat o tom, že právě sestry chybí českým nemocnicím jako sůl. Myslíte si, že se tato otázka někdy vyřeší? A co je momentálně kromě sester největším problémem českého zdravotnictví, respektive co vy, jako náměstek, musíte řešit takřka denně?
 
Nedostatek sester, ale i lékařů, je problém hlavně v nemocnicích, a je to problém v celé České republice. Věřím, že postupným zvyšováním platů a i příchodem zahraničního personálu se situace stabilizuje. Medicína je pro lékaře i sestry samozřejmě povoláním, ale musí být také posláním. 
 
Dalším velkým problémem jsou nařízení vlády třeba o navyšování platů ve zdravotnictví bez jistoty v budoucnu, z čeho to nemocnice mají hradit. Jen na okraj – dva tisíce jako navýšení platů sester ve třísměnném provozu zajistil stát jen do 31. 12. 2017. Ale co bude dále?
 
Prezident Zeman začal znovu veřejně vystupovat, nicméně i nadále se objevují pochybnosti stran jeho zdravotního stavu. Je Zeman fit na to, aby byl i dalších pět let prezidentem? Často zaznívá, jak Zeman ztrácí pozornost, fyzicky chřadne a vzbuzuje lítost. Lze s tím souhlasit? A kdo je pro vás favoritem voleb?
 
Pan prezident Miloš Zeman se rozhodl znovu kandidovat, asi ho zdravotní problémy nelimitují, je to jeho volba a rozhodující budou jen a jen voliči.
 
Česko zasáhla vlna odporu k letáku obchodního řetězce Lidl, který v rámci politiky „žádné náboženské symboly“ odmazal z fotky řeckého chrámu kříž. Má pravdu kardinál Dominik Duka, že umazáváním křížů to začíná a strháváním křížů končí? Šlo o správný krok, nebo jen o bouři ve sklenici vody? Lze připomenout, že mešity Lidl uvedl bez umazávání čehokoliv.
 
Evropa má křesťansko-židovský základ se všemi symboly, včetně křížů, a na tom trvám, jinak naše civilizace padne. Falešná politická korektnost mě, v tomto případě, opravdu nezajímá.
 
Premiér Bohuslav Sobotka chce prý „přimknout Česko blíže k EU“. Konkrétně chce zajistit naše volné přičlenění k eurozóně, čímž prý dáme najevo, že stojíme o euro. Ovšem zatímco ODS prosazuje zrušení povinnosti přijmout euro, TOP 09 má otázku blízkého přijetí eura dokonce ve svém volebním programu. Kam se podle vás přikloní občané?
 
Evropská unie i eurozóna pokračuje ve své snaze centralizovat moc a nařizovat, co můžeme a nemůžeme dělat. To se mi hrubě nelíbí, do takové EU jsme v roce 2004 nevstupovali. Euro a jeho přijetí v ČR považuji za špatný krok, znamená to, že budeme platit i dluhy například Řecka atd.
 
Angela Merkelová míří za obhajobou svého mandátu. Na cestě k tomu sdělila, že „islám patří k Německu a je součástí jeho úspěchu“. Zároveň potvrdila, že nelituje svého rozhodnutí z dob migrační krize. Je Merkelová vůdkyní svobodného světa, či je její politika nebezpečná? Přejete si její znovuzvolení?
 
Paní Angela Merkelová udělala v migrační vlně řadu velkých chyb a důsledky budeme řešit dlouho a dlouho. Základním požadavkem na každého migranta musí být, že se bude chovat podle našeho práva a tradice a nebude si vymáhat své zvyky.
 
František Ringo Čech, Olga Sommerová, Václav Klaus mladší, Adam Komers, Dana Kuchtová. To jsou některá známá jména lidí, kteří míní kandidovat ve sněmovních volbách. Kdo z nich by českou politiku obohatil a kdo ne?
 
Ani jedno jméno nebudu komentovat, protože to je svobodné rozhodnutí politických stran, a po volbách budeme teprve hodnotit. Politika je o tvrdé práci, a ne jen o populistických sloganech, to by si měl uvědomit každý kandidát.
 
 
(Autor: Olga Böhmová)
Přemysl Sobotka

náměstek hejtmana Libereckého kraje
člen regionální rady