14. února 2024

Předsedkyně Evropského parlamentu Roberta Metsola navštívila Senát, hlavním tématem jednání byly nadcházející červnové evropské volby

(www.senat.cz) Předseda horní parlamentní komory Miloš Vystrčil dnes jednal ve Valdštejnském paláci s předsedkyní Evropského parlamentu Robertou Metsolou. Jednali společně o migrační a azylové politice, zemědělské politice i o evropském aktu o svobodě médií. Do Česka přijela na jednodenní návštěvu na pozvání Poslanecké sněmovny v rámci svých návštěv unijních států před nadcházejícími volbami do Evropského parlamentu. Právě ty byly jedním z hlavních témat jednání v Senátu, a to konkrétně jak zvýšit tradičně nízkou českou účast, jak zapojit také zástupce mladých a menšin. Předsedkyně Metsola rovněž poděkovala české straně za úspěšné předsednictví.

„Paní předsedkyně se velmi snaží v rámci svého působení dosáhnout toho, aby se zvýšila volební účast v rámci evropských voleb. Chtěl bych, aby se i Češi vydali v červnu k volebním urnám ve velkém počtu. Ještě jsem s paní předsedkyní v rámci našeho bilaterálního setkání mluvil také o evropském aktu, který se zabývá svobodou médií a novinářů. Přibývá totiž novinářů, kteří referují o politice v totalitních zemích a jsou za to pranýřováni nebo vězněni. Jsem rád, že v Evropském parlamentu bude akt o svobodě médií v nejbližší době přijat a že je v této problematice velmi aktivní, čímž může inspirovat i národní parlamenty,“ řekl k návštěvě Roberty Metsoly předseda Senátu Miloš Vystrčil. Naposledy se šéfové parlamentů viděli na Konferenci předsedů parlamentů Evropské unie v dubnu 2023 v Praze.

Společného jednání se rovněž zúčastnili 1. místopředseda Senátu Jiří Drahoš, místopředsedové Jiří Oberfalzer a Tomáš Czernin, předseda zahraničního výboru Pavel Fischer a místopředsedkyně evropského výboru Adéla Šípová.

Cílem návštěvy Roberty Metsoly v Česku je zvýšit povědomí občanů o následujících volbách do Evropského parlamentu, které se budou konat ve všech členských státech Evropské unie od 6. do 9. června 2024. Přesný den konání voleb si stanoví každý členský stát sám, pro Českou republiku jsou vyhlášené na 7. a 8. června.

Metsola před jednáním v Senátu navštívila také Poslaneckou sněmovnu, kde se sešla s její předsedkyní Markétou Pekarovou Adamovou. Společně rovněž uctily památky obětí tragické střelby na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy na náměstí Jana Palacha. Odpoledne ji ještě čeká schůzka s prezidentem Petrem Pavlem, premiérem Petrem Fialou a debata se studenty Vysoké školy ekonomické na téma „Rozhodujme společně: jakou Evropu chceme“.
 

Miloš Vystrčil

předseda Senátu PČR