27. dubna 2012

Tisková zpráva OS ODS Vyškov

Rekonstrukce budov Univerzity obrany z prostředků Evropské unie byla zahájena

 

4. dubna 2012, Brno – Projekt Univerzity obrany s názvem „Infrastruktura pro výuku spojenou s výzkumem ve strojních oborech studijního programu Vojenské technologie“, který je od loňského roku financován z prostředků Evropské unie a státního rozpočtu ČR, pokročil do své další fáze. V úterý 27. března 2012 se uskutečnilo předání dvou budov v objektu kasáren Šumavská brněnské firmě Unistav a.s.

Revitalizace starších budov č. 9 a 9a v kasárnách Šumavská a nákup výzkumných zařízení vyřeší modernizaci specifických výukových a laboratorních fondů vybraných kateder Univerzity obrany. Celkem bude zrekonstruováno 5491 m² ploch vzdělávacích a vědecko-výzkumných pracovišť Fakulty vojenských technologií. V rámci projektu „Infrastruktura pro výuku spojenou s výzkumem ve strojních oborech studijního programu Vojenské technologie“ budou vybudovány čtyři zcela nové laboratoře: experimentální balistická laboratoř, laboratorní pracoviště pro optická měření, laboratoř vojenských staveb a laboratoř tribodiagnostiky provozních hmot dopravních strojů a zařízení. Modernizované budovy budou v rámci vzdělávání a výzkumných aktivit využívat jak studenti jednotlivých stupňů studia, tak i vědeckopedagogičtí pracovníci.

V rámci rekonstrukce budou provedeny zejména stavební úpravy vnitřních prostor pro umístění nových laboratoří. Dále dojde ke kompletnímu zateplení celého objektu, rekonstrukci vytápění včetně nové kotelny, sanaci zavlhlého zdiva spodní stavby včetně opravy okolní venkovní kanalizace a konečně dojde i k rekonstrukci sociálního zázemí studentů a akademických pracovníků. Rekonstrukce, která si vyžádá finanční náklad přes 83 milionů korun, má být ukončena 30. dubna 2013.

Projekt je financován z 85 % z prostředků Evropského fondu pro regionální rozvoj (ERDF) v rámci Operačního programu Výzkum a vývoj pro inovace a zbývajících 15 % prostředků je financováno ze státního rozpočtu České republiky, z kapitoly 307 – Ministerstvo obrany. Celkové způsobilé výdaje projektu jsou 146 909 778 Kč, kde výše 85 % dotace z ERDF činí 124 873 311 Kč a 15 % spolufinancování z rozpočtu Ministerstva obrany činí 22 036 467 Kč.

 

ÚVN Praha získala statut fakultní nemocnice

Ústřední vojenská nemocnice Praha získala statut fakultní nemocnice od 13. února 2012, kdy byla ministrem obrany RNDr. Alexandrem Vondrou podepsaná Zřizovací listina „Ústřední vojenské nemocnice – Vojenské fakultní nemocnice Praha“. Proces transformace na vojenskou fakultní nemocnici byl završen podpisem Smlouvy o vzájemné spolupráci mezi Fakultou vojenského zdravotnictví Univerzity obrany v Hradci Králové a Ústřední vojenskou nemocnicí (ÚVN).

Transformace Ústřední vojenské nemocnice Praha na resortní fakultní nemocnici Fakulty vojenského zdravotnictví Univerzity obrany umožní získat kvalitní základnu pro praktickou odbornou přípravu studentů, ale zejména pro lékaře ve specializační přípravě. Praktická příprava studentů a absolventů fakulty tak bude více spjata s vojenskou zdravotnickou praxí a bude probíhat dominantně ve vojenském zdravotnickém zařízení. Fakulta vojenského zdravotnictví současně umožní lékařům ÚVN větší zapojení do studia doktorských studijních programů, aby mohli získat nejvyšší formu vysokoškolského vzdělání na Univerzitě obrany. Společným cílem je nabídnout a umožnit vojenským lékařům systém komplexního vzdělávání včetně specializovaného vzdělávání v akreditovaných programech zaměřených na válečnou medicínu, a tím zajistit potřebné odborníky v oblasti vojenského lékařství.

ÚVN bude i nadále poskytovat klinickou a praktickou výuku pro všechny tři lékařské fakulty i pro Fakultu tělesné výchovy a sportu Karlovy univerzity. Významná změna nastane především v oblasti specializovaného vzdělávání, kdy současných 30 akreditovaných oborů postgraduálního vzdělávání bude rozšířeno o další akreditované obory specializované na vojenské lékařství, například se připravuje akreditace pro obor válečná chirurgie, válečná anesteziologie či intenzivní medicína. Dalším přínosem transformace ÚVN je zahájení možných společných vědeckých projektů s Fakultou vojenského zdravotnictví, kdy společné řešitelské týmy zvýší konkurenceschopnost v získávání nezbytných finančních prostředků z jiných než resortních zdrojů, zejména z domácích i zahraničních grantových agentur a zefektivní se využíváním vzájemného laboratorního zázemí obou institucí.

 

Univerzita obrany bude mít nového rektora

Brno, 20. března 2012 - V deset hodin dopoledne dne 20. března 2012 se v rámci programu zasedání Akademického senátu Univerzity obrany konala v prostorách auly v budově Kounicova 44 volba kandidáta na nového rektora Univerzity obrany.

Současnému rektorovi Univerzity obrany brigádnímu generálovi v záloze prof. Ing. Rudolfu Urbanovi, CSc., dr.h.c. končí podle volebního řádu Univerzity obrany druhé funkční období. Na základě tohoto vyhlásil senát Univerzity obrany na svém lednovém zasedání volby kandidáta na rektora. V Akademickém senátu Univerzity obrany je celkem 27 členů, zasedání se zúčastnilo a volilo 25 členů. Plukovník Bohuslav Přikryl získal 20 hlasů a byl jednoznačně zvolen kandidátem na nového rektora Univerzity obrany v prvním kole voleb.

Jméno plukovníka Bohuslava Přikryla je s Univerzitou obrany úzce spjato. Od září 2005 zastává funkci prorektora pro rozvoj, v roce 2004 byl děkanem Fakulty ekonomiky a managementu. V současnosti je také vedoucím Katedry řízení palebné podpory na FEM a je uznávaným odborníkem v oboru automatizovaných systémů řízení palby dělostřelectva a modelování a simulace v této oblasti. Plukovník Přikryl má bohaté zkušenosti jak z manažerské práce, kterou koná na Univerzitě obrany, tak i ze spolupráce s partnery reprezentujícími především Ministerstvo obrany ČR a Generální štáb Armády České republiky.

Ing. Michael Hrbata

člen místní rady
předseda oblastního sdružení
místopředseda regionálního sdružení
náměstek ministra