27. června 2012

Jednání o podobě rozvojové spolupráce mezi ČR a Afghánistánem skončí letos.

Strategické důvody přítomnosti mezinárodních sil v Afghánistánu byly dány bezpečnostní situací v této zemi. V rámci NATO jsme se zapojili do mezinárodní mise ISAF (International Security Assistance Force) a vyslali naše vojáky do této země na podporu demokracie s cílem podílet se na zajištění bezpečnosti lidem žijícím na tomto území.

Od prvopočátku bylo zřejmé, že přítomnost zahraničních vojáků je pouze dočasná k zajištění momentální bezpečnosti, ale v budoucnu převezme zodpovědnost za své území afghánská strana. K převzetí zodpovědnosti však bylo nezbytné vytvořit podmínky, kterými jsou stabilita území a reformy zajišťující bezpečnost země a její demokratický vývoj. Součástí záměru byl tedy i program výcviku Afghánců, aby byla vybudována afghánská armáda plné síly a akceschopná policie.

Na základě vyhodnocení situace v zemi a dohody uzavřené v červenci 2010 s afghánskou stranou v Kábulu přijal lisabonský summit NATO v listopadu 2010 rozhodnutí o postupném ukončení misi ISAF do konce roku 2014. Rizika spojená s ukončením mezinárodní mise v této oblasti vedla k rozhodnutí o postupném předávání zodpovědnosti za bezpečnost při současné pomoci a podpoře ze strany mezinárodního společenství s provedením potřebných reforem v zemi tak, aby byly dány nezbytné podmínky pro zajištění budoucí bezpečnost v této oblasti. Členské státy NATO a tedy i my, se zavázaly i k hledání nové podoby partnerství pro mezinárodní pomoc a podporu afghánské straně, která by plynule navázala na pomoc i po roce 2014.

Sněmovna v souladu s tím v listopadu 2010 schválila plán našich zahraničních misí do roku 2012, který dočasně navýšil z těchto důvodů náš kontingent v Afghánistánu. České jednotky se zapojily do třech oblastí pomoci, kterými jsou oblast rekonstrukce a podpory sociálního a ekonomického růstu, oblast posilování bezpečnosti a oblast podpory regionální spolupráce. Úkolové uskupení AČR ISAF na základně KAIA (Kabul International Airport) organizačně zastřešuje všechny naše jednotky a prvky AČR působící na tomto území v rámci operace ISAF. V centrální části provincie Wardak je umístěna naše jednotka poradního a výcvikového týmu OMLT (Operational Mentoring and Liaison Team). Na severu provincie Wardak máme 12 vojenských policistů, kteří v NPTC (National Police Training Center) mentorují zdejší vyučující instruktory a dohlížejí nad organizací a přípravou výcviku na této Policejní akademii. Vojenská policie ČR zde tedy pomáhá vybudovat silnou Afghánskou národní policii. V provincii Lógar na základně Shank, která je několik kilometrů od hlavního města provincie Pol-e Alam, je dislokovaný český PRT (provinční rekonstrukční tým) složený z civilních expertů Ministerstva zahraničních věcí a vojenské jednotky v současnosti čítající 293 našich vojáků. Pomoc afghánským ozbrojeným silám, aby se mohly postarat o Afghánistán vlastními silami, je a bude doménou všech aliančních vojáků.

Nyní Sněmovnou schválený plán našich zahraničních misí na další dvouleté období navazuje na předchozí plán. Počítá s postupným stahováním našich vojáků z této oblasti a přítomností AČR v podobě omezeného civilního elementu pro řádné předání a pomoc s převzetím odpovědnosti afghánskou stranou za tuto oblast. Již v letošním roce dochází k postupnému předávání odpovědnosti za bezpečnost země afghánské straně a tím postupnému stahování našich vojáků z této oblasti. Bude docházet k významnému útlumu našeho PRT v provincii Lógar a v prvním čtvrtletí roku 2013 úplně opustíme tuto lokalitu. V rámci rozvojové spolupráce by se měla stát postupně dominantní ČRA (Česká rozvojová agentura), která se bude postupně zapojovat do monitoringu a vyhodnocování rozvojových projektů PRT pro možnost jejich další podpory a šíření. Do ukončení činnosti PRT bude ČR i pokračovat v realizaci projektů rychlého dopadu (QIP). Poté bude podporovat v rámci konsolidované humanitární výzvy OSN i nadále projekty realizované nevládními organizacemi registrovanými v ČR. Jednání o konkrétní podobě rozvojové spolupráce mezi ČR a Afghánistánem budou s afghánskou stranou ukončena během letošního roku. Prioritami jsou z našeho pohledu zemědělství, školství a podpora malých a středních podnikatelů.

Mgr. Jan Vidím

člen oblastní rady
člen regionální rady
místopředseda poslaneckého klubu PČR