25. ledna 2018

Útok nahými ňadry – selhání novinářů a kriminalizace

Za prvé, nejsem příznivcem hnutí Femen, za druhé, nesouhlasím s formou jejich protestů, a za třetí, je nepodstatné, kdo se stal právě předmětem jejich audiovizuálního útoku, moje závěry platí pro protest proti komukoliv.

Dne 12. ledna 2018 protestovala členka hnutí Femen v jedné z pražských volebních místností proti Milošovi Zemanovi – její čin byl dobře zdokumentován kamerami a mikrofony přítomných novinářů.

Nicméně, co se dělo po razantním vyvedení členky Femen z volební místnosti se můžeme pouze dohadovat – novináři zůstali ve volební místnosti, členka Femen se dostala mimo objektivy kamer a mikrofony zachytily pouze ženský křik doléhající zvenku. Svojí nečinností tak novináři umožnili vznik dohadů o dění mimo volební místnost a rozšíření pochybností o profesionalitě příslušníků prezidentské ochranky...

Členka hnutí Femen se dopustila přestupku – ve volební místnosti má být člověk řádně ustrojen, nemá křičet a nemá být vulgární. Podle její obhájkyně Lucie Hrdé – http://tn.nova.cz/clanek/aktivistka-ktera-napadla-zemana-u-voleb-dostala-u-soudu-trest.html – však členka hnutí Femen následně „akceptovala trestní příkaz Obvodního soudu pro Prahu 5 s tím, že na rok byla vypovězena z České republiky a dále jí byl udělen trest tří měsíců odnětí svobody ovšem podmíněně odložený na rok“.

Rozhodnutím soudu, obsazeném pouze jedním samosoudcem (samosoudkyní), tak došlo ke kriminalizaci činu, který měl charakter pouhého přestupku. Pouze obtížně si lze představit, že by verdikt „vinna z trestného činu“ vynesla po veřejném procesu řádně sestavená porota, respektive řádným postupem zvolení přísedící...

Zdroj: https://borkovec.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=645860