14. srpna 2017

Cena za „nezávislost“

Česká národní banka, devizové intervence (euro versus koruna), měnová politika a poslanecký monitoring

Česká národní banka (ČNB) od listopadu 2013 do dubna 2017 intervenovala proti koruně. Účetní bilance ČNB intervencemi značně nabobtnala, a to, v poměru bilanční suma k HDP, na mnohem vyšší úroveň, než jaká je u evropské ECB nebo amerického Fedu. Intervence přinesly příliv eur do České republiky, který vedl mj. i ke zvýšení cen nemovitostí. Proti růstu cen nemovitostí nyní ČNB, i pomocí administrativních zásahů, bojuje. Vedle cen nemovitostí nyní začínají růst i spotřebitelské ceny a ČNB by nyní měla dělat to, co má v popisu práce – zakročit proti inflaci.

Experiment skončil, zapomeňte...

První nabízející se protiinflační cestou je rozprodávat nahromaděná eura, což by vedlo ke splaskávání účetní bilance ČNB, k posilování koruny (protiinflační faktor), odlivu zahraničního (eurového) kapitálu a, v důsledku toho, ke zmírnění růstu cen nemovitostí. Pokud však někdo ještě před pár měsíci prosazoval nákup eur, může mít nyní problém hlasovat na bankovní radě pro jejich prodej (za nižší cenu). Klasickou možností boje proti inflaci tak zůstává zvyšování úrokových sazeb, což je cesta, kterou dnes zvolila ČNB. Vyšší úrokové sazby však znamenají i vyšší úroky, které bude muset ČNB platit komerčním bankám – což představuje, vzhledem k množství peněz emitovaných v rámci intervencí, zárodek dalších komplikací. Za zkrocení inflace tak zaplatíme další, zbytečně velkou, cenu.

Poslanecký monitoring

Rovněž současná Poslanecká sněmovna ohledně měnové politiky neodvedla dobrou práci. Po nešťastném Červnu '13 se tehdejší Poslanecká sněmovna sama rozpustila a nechala tuto zemi více než tři měsíce bez funkční sněmovny. Během tohoto „hluchého“ období došlo, mimo jiné, i k zahájení intervencí proti koruně. Avšak ani poté, co nově zvolená sněmovna začala zasedat, nevěnovala problému intervencí dostatečnou pozornost. Poslanecká sněmovna má přitom vůči ČNB značné monitorovací pravomoci. Pokud by alespoň začátkem roku 2017, kdy noví poslanci nových stran a hnutí již měli být „rozkoukaní“, začalo docházet k vyžadování zpráv a informací a ke zvaní guvernéra do sněmovny ke slyšení, mohla tato pozornost uspíšit konec intervencí a ušetřit občanům České republiky stovky nebo alespoň desítky miliard korun.

Autor: Aleš Borkovec

Zdroj: http://borkovec.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=616882