12. dubna 2022

Nepotřebuji vidět Babiše v teplácích. Ať hlavně soud rozhodne

(FORUM 24) Ať už konečně soud rozhodne, protože se to neúměrně vleče, řekl v rozhovoru pro deník FORUM 24 ke kauze expremiéra Andreje Babiše předseda senátorského klubu ODS a TOP 09 Zdeněk Nytra. Čapí hnízdo podle něj není největší problém šéfa hnutí ANO. Řeč došla také na milost, kterou prezident Miloš Zeman udělil šéfovi Lesní správy Lány Miloši Balákovi, i na problémy kolem ruského plynu a ropy.

Měla by ODS postavit vlastního kandidáta na prezidenta?

Já si nejsem úplně jistý, jestli vyloženě ODS. Nevylučuji, že by to mohl být člen ODS, ale měl by mít určitě širší podporu. Minimálně koalice SPOLU, ideálně stávající vládní koalice. Kdyby byl jenom kandidát za občanské demokraty proti například někomu z TOP 09, tak to se vystřílíme v prvním kole. To by nemělo smysl.

A není už pozdě na představení vlastního kandidáta?

Nemyslím si. Když se podíváme do minulosti, tak kníže Karel Schwarzenberg oznámil kandidaturu tři měsíce před volbou. Netvrdím, že by se to mělo odsouvat až někdy do října, to ne. My se o tom bavíme. Ale na rovinu, zatím ten kandidát není.

Vy jste zmínil Karla Schwarzenberga. Ten ale v době oznámení kandidatury byl už známá osobnost. Znamená to, že hledáte někoho podobného?

Já netvrdím, že další šlechtic. Určitě ale nemůžete vytáhnout člověka, kterého budete tři měsíce před volbami teprve představovat veřejnosti. Musí to být někdo jako třeba Miloš Vystrčil. Ale toho jmenuji jen jako příklad. I když vím, že se v některých průzkumech objevuje a mluví se o něm. Ale on to tedy zatím důrazně popírá.

Takže zatím tedy nemáte vůbec žádná jména případných adeptů?

V tuto chvíli opravdu nejsou. Myslím si, že teď se ta debata rozběhne naplno.

Senátoři minulý týden ve středu označili milost prezidenta Miloše Zemana pro šéfa Lesní správy Lány Miloše Baláka za nepřijatelnou. Klub ODS a TOP 09 ale usiloval o tvrdší usnesení. Proč se ho nepodařilo prosadit?

Já bych chtěl poděkovat KDU-ČSL, že s tímhle tématem přišla. My bychom s tím nejspíše přišli také, ale oni to vykopli jako první. Ale to jejich usnesení, které nakonec prošlo, jsem já osobně a například také paní senátorka Miroslava Němcová brali spíše jako důvodovou zprávu. Bylo prostě hrozně dlouhé, to naše nám přišlo podstatně jednodušší, srozumitelnější a údernější.

Bohužel nejen klubu KDU-ČSL, ale i spoustě Starostů vadila námi navrhovaná výzva k abdikaci prezidenta, což považovali za zbytečné. My jsme si samozřejmě moc neslibovali, že by to pan prezident po naší výzvě zabalil. Na druhou stranu si myslím, že ten náš vzkaz byl jednoznačnější. Bohužel to neprošlo. Byla by zase ostuda Senátu, kdyby neprošlo žádné usnesení, takže v tom druhém kole jsme potom podpořili usnesení senátorského klubu KDU-ČSL.

Budete tedy ještě na nějaké další schůzi Senátu navrhovat nějaké tvrdší usnesení?

Co se týká výzvy k abdikaci, to už by bylo zbytečné. Někteří kolegové můžou hrát otázku článku 65 ústavy a žaloby na pana prezidenta. Jestli to bude téma, to vám v tuto chvíli nejsem schopný říct.

Nicméně, já si nemyslím, že by formálně došlo k porušení ústavy. Na udělení milosti má pan prezident právo, problém je spíše to zdůvodnění. Kdyby to nezdůvodňoval, tak bychom se asi všichni pohoršovali nad tím, že to udělal, ale tím by to asi skončilo. Jenomže díky tomu, jak to zdůvodnil, tak to je, alespoň pro mě, ten zásadní problém. De facto odstřelil jeden z pilířů státu, a to soudní moc. Aniž by měl v ruce písemné vyhotovení rozsudku, tak řekl, že to řízení bylo zmanipulované, zpolitizované, a proto, že pan Balák pracuje tam, kde pracuje, tak byl odsouzen. Znamená to, že jsou teď všichni zaměstnanci Hradu beztrestní?

Navrhoval byste nějaké úpravy v procesu udělování milostí prezidentem republiky?

Vím, že se diskutuje o kontrasignaci premiéra. Já nevím, jestli kvůli konkrétnímu panu prezidentovi máme měnit ústavu. Teď máme pocit, že by bylo všechno v pořádku, protože premiérem je Petr Fiala, před půl rokem bychom si tím asi tak moc jistí nebyli. Jestli je všechno v pořádku a jestli nám kontrasignace premiéra stačí. Možná by se to řešilo kontrasignací předsedou senátu, ale to už si opravdu vymýšlím varianty. Ano, pojďme se o tom seriózně bavit, ale nemyslím si, že bychom kvůli jednomu případu měli měnit ústavu.

Měli bychom zastavit odběr ruského plynu a ropy?

V tuto chvíli určitě ne, není náhrada. Ropu nahradíme, to je ten menší problém. U plynu je to složitější, už jenom v případě dopravy. Ale minimálně bychom se měli připravovat na to, abychom měli více cest. Aby v případě, že Rusko přestane dodávat plyn a nebo se my rozhodneme ho neodebírat, tak abychom měli zajištěny další cesty. A to se obávám, že v tuto chvíli nemáme. Takže to je teď primárně to, na čem musíme pracovat.

My se bez plynu bohužel v tuto chvíli neobejdeme. České domácnosti jsou napojeny na plyn a neumím si představit, že se bude pouštět do sítě jenom dvě hodiny denně, to prostě nejde. Kromě toho, že to nese technické problémy, protože síť musí být soustavně natlakovaná. To znám z praxe. Když bylo odstaveno plynové potrubí, tak následně musíte před najetím odpustit všechen vzduch. Fakt si to neumím prakticky představit.

Je potřeba okamžitě chystat další cesty. Ať už je to zkapalněný plyn z Ameriky, plyn z Norska a Kataru. Prostě mít čtyři cesty, a když se ta jedna uzavře, tak se nic nestane. Druhá věc jsou pochopitelně zásobníky, které musí být plné, musí být dostatečná kapacita a musíme je ovládat my. Ne jako v Německu ruský Gazprom.

Nicméně zásobníky plynu i u nás vlastní soukromé společnosti.

Je tam trochu jiný vlastník, dá se to zabezpečit jinak. Ne všechny státní hmotné rezervy jsou uloženy u státních institucí. To znamená, že tam může být dohoda, smlouva a stát za to pochopitelně bude platit. Ale myslím si, že tady je to opravdu cena za pojištění proti riziku.

Státní zástupce Jaroslav Šaroch navrhuje v kauze Čapí hnízdo pro expremiéra Andreje Babiše podmínku a peněžitý trest. Je to podle vás dostatečné?

Na rovinu, já nepotřebuju vidět Andreje Babiše v teplácích. Já potřebuju už konečně po nějakých osmi letech vidět rozsudek. A Čapí hnízdo není největší problém pana Babiše. Tam jsou jiné kauzy. Reklama na Čapím hnízdě, daňové optimalizace realizované firmami z Německa a Francie. V této souvislosti by mohlo být hodně zajímavé, jak odpovědělo ministerstvo financí, respektive finanční správa, na dotazy z Německa právě na tyto věci.

Takže ať už konečně soud rozhodne, ať už to máme z krku, protože se to neúměrně vleče. Já ho fakt nemusím vidět v teplácích, ale ať už je to uzavřeno. A třeba ať soud řekne, že nic neudělal. Ale ať je to pravomocné.

Jste senátor za Ostravu, která se například dlouhodobě vylidňuje a trápí ji také další problémy. Stíháte je sledovat?

Určitě, protože mám v Ostravě svou kancelář a jsem v zastupitelstvu města, které zasedá každý měsíc. Takže už jenom díky materiálům, které na zastupitelstvu dostávám, vidím, co se projednává. Navíc půlku týdne v Ostravě bydlím. Mám to rozdělené půl na půl.

Ano, Ostravě klesá počet obyvatel, na druhou stranu to má i objektivní příčiny. Když se podíváme na Ostravu jako takovou, tak se spousta lidí stěhuje do příměstských částí směrem do Beskyd, a tak dále. To nepovažuji za něco fatálního, protože horší je, když lidé odcházejí z regionu. Dneska dojíždět třicet minut z Frýdlantu nad Ostravicí nebo Čeladné fakt není problém. Ale kdyby nám končili natrvalo v Brně, Praze nebo mimo republiku, tak už to pochopitelně problém je. A že takoví jsou, to určitě pravda je. Takže musíme dělat všechno proto, aby měli motivaci se vrátit. Dneska nikoho nepřinutíte. Pokud sežene lepší a perspektivnější práci v Brně nebo Praze, tak prostě bude pracovat tam.

Další důvod, proč lidé ubývají, je, že odchází generace, která přišla do regionu nepřirozeně. Spousta horníků a spousta hutníků byla natažena ze Slovenska a okolních zemí. A ta generace teď odchází. Takže to je přirozený úbytek. Musíme ale dělat vše proto, aby byla nová pracovní místa pro mladé.

(Autor: Jan Pánik)

Rozhovor vyšel na serveru Forum24.cz.

Zdeněk Nytra

předseda senátorského klubu ODS a TOP 09