2. května 2019

Chceme zrušit zákaz prodeje o vybraných svátcích a daň z nabytí nemovitosti

(www.ods.cz) Senát bude na čtvrteční schůzi projednávat zákon zákazu prodeje o vybraných státních svátcích a zákon o dani z nabytí nemovitosti. Senátoři za ODS ve výborech prosadili zrušení obou povinností a svoje návrhy chtějí prosadit také na plénu Senátu.

„Daň z nabytí nemovitosti je naprosto absurdní, v podstatě totiž trestá občany za to, že si kupují vlastní bydlení. Výběr daně je navíc velice administrativně náročný a výnosy z ní potom chybí na realitním trhu a stát tak nepřímo brání jeho rozhýbání,“ vysvětlil senátor za ODS Zdeněk Nytra.

„Zákaz prodeje o vybraných státních svátcích nepřinesl od svého zavedení v podstatě nic dobrého, za to ale dost zmatků a nejasností. Není jasné, podle jakého klíče byly vybrány svátky, o kterých se může, nebo naopak nemůže prodávat ve všech obchodech. Není ani jasné, jak byla vybrána hranice 200 metrů čtverečních, která rozděluje obchodníky na ty, kteří mohou a nemohou mít otevřeno o všech svátcích a takových věcí bychom mohli v zákoně najít ještě spoustu. Stát by prostě neměl lidem určovat, co ve svém volném čase mohou a nemohou dělat,“ představil důvody pro zrušení zákona Zdeněk Nytra.

Zdeněk Nytra

senátor PČR
radní statutárního města