10. června 2016

Expertní tým ODS byl rozšířen o nové tváře

Expertní tým ODS, který se spolupodílí na formování programových priorit ODS, byl doplněn a rozšířen.

Tým expertů posílí bývalý policejní prezident a lídr kandidátky v Královéhradeckém kraji Martin Červíček, který bude zodpovědný za bezpečnostní oblast. Místnímu rozvoji se bude věnovat 1. náměstek primátora Plzně Martin Baxa a veřejné správě pak místopředseda ODS a jednička na kandidátce ve Středočeském kraji Martin Kupka. Za problematiku obrany bude odpovědná poslankyně Jana Černochová. Oblast rozvoje ekonomiky a podnikatelského prostředí má na starosti 1. místopředsedkyně ODS Alexandra Udženija, výzkum a inovace bývalý 1. náměstek ministra školství a současný ředitel Středoevropského technologického institutu Masarykovy univerzity Jiří Nantl. Expertní tým doplní také dvě mladé tváře, Alexander Bellu bude mít na starosti oblast moderních technologií a Adéla Kadlecová oblast evropských záležitostí.
 

„Současná společnost se dynamicky vyvíjí a politika musí umět reagovat na nové problémy a výzvy společnosti. Proto jsem se rozhodl rozšířit expertní tým ODS. Jsou v něm nově zastoupeni zkušení komunální a celostátní politici ODS jako např. Alexandra Udženija, Jana Černochová, Martin Baxa či Martin Kupka, profesionálové, kteří se doposud v ODS neangažovali, ale i mladší generace. Jsem např. velice rád, že mou nabídku na výraznější roli v ODS přijal generál Martin Červíček či ředitel Středoevropského technologického institutu Jiří Nantl. Mladší generaci zastupuje Adéla Kadlecová či Alexander Bellu, který se bude věnovat e-governmentu a souvisejícím otázkám. Věřím, že doplněný tým pomůže ještě lépe formulovat a obhajovat naši politiku. ODS má mnoho kvalitních osobností, které mají veřejnosti co nabídnout. ODS je otevřenou stranou, jež se snaží dát prostor všem, kteří mají jasnou představu o tom, co ČR potřebuje a kam se má rozvíjet," řekl předseda ODS Petr Fiala
 
 
Noví členové Expertního týmu ODS
 
 
expert ODS pro místní rozvoj
Narodil se v Plzni, kde v letech 1990 až 1994 vystudoval gymnázium. Vysokoškolské vzdělání získal na Masarykově univerzitě v Brně v oboru učitelství dějepisu a zeměpisu pro střední školy. Učitelství se stále věnuje, vyučuje zeměpis na gymnáziu na Mikulášském náměstí v Plzni. Do ODS vstoupil v roce 1999, za kterou pak úspěšně kandidoval v komunálních volbách v roce 2002 a stal se plzeňským zastupitelem. V letech 2004–2008 vykonával funkci radního Plzeňského kraje pro oblast kultury a památkové péče. Po komunálních volbách v roce 2010 byl zvolen nejmladším primátorem v historii města Plzně. Od roku 2014 zastává post 1. náměstka primátora města Plzně pro oblast kultury, turismu, památkové péče a projektu Plzeň – Evropské hlavní město kultury 2015. Je též předsedou správní rady zapsaného ústavu Plzeň 2015, který úspěšně realizoval titul Evropské hlavní město kultury. Je ženatý, mezi jeho koníčky patří literatura, historie, architektura a výtvarné umění.
 
 
expert ODS v oblasti digitální společnosti a e-governmentu
Narodil se v Tempio Pausani v Itálii. Vystudoval Univerzitu Karlovu v Praze na Husitské teologické fakultě. Absolvoval několik odborných stáží v Itálii, Rakousku, Dánsku a Španělsku, kde čerpal nové myšlenky a náměty. Věnuje se problematice chytrých měst (SMART CITIES). Dnes působí v několika občanských sdruženích, která svou činností přispívají k rozvoji veřejného prostoru a občanské společnosti. Spolupodílí se na realizaci několika veřejných projektů nejen na území Prahy 3, ale i na evropské úrovni. V roce 2013 se stal předsedou ODS Praha 3. Hovoří anglicky, italsky a španělsky. Je svobodný. K jeho zálibám patří hudba a sport - fotbal, volejbal, cyklistika, lyžování. 
 
 
expertka ODS pro oblast obrany
Narodila se v Praze. V roce 2011 dokončila magisterský studijní program v oboru Mezinárodní vztahy a evropská studia na Metropolitní univerzitě v Praze. Od roku 1998 působí v komunální politice, nejprve jako zástupkyně starosty Městské části Praha 2 a od roku 2006 již třetím volebním obdobím jako starostka. Do její působnosti v rámci komunální politiky spadá oblast bezpečnosti a prevence kriminality, oblast kultury, cestovního ruchu a školství. V roce 2010 byla zvolena poslankyní Parlamentu ČR a tuto pozici v roce 2013 obhájila. Jako poslankyně se věnuje obraně a bezpečnosti. Vedle členství ve Výboru pro obranu a ve Výboru pro bezpečnost je místopředsedkyní Podvýboru pro válečné veterány a členkou Podvýboru pro migraci a azylovou politiku, Podvýboru pro akvizice Ministerstva obrany a Stálé komise pro kontrolu činnosti Vojenského zpravodajství. V uplynulých letech se aktivně podílela na tvorbě novelizované branné legislativy a zejména na vzniku nového zákona o službě vojáků v záloze. V současnosti se věnuje také problematice práv legálních držitelů zbraní a jejich obhajobě. Věnuje se sportovní střelbě, vytrvalostnímu běhu a potápění. Ve volném čase se zajímá o historii, poslouchá rockovou hudbu. 
 
 
expert ODS pro oblast bezpečnosti
Narodil se v Náchodě. Vystudoval bezpečnostní právní studia na Policejní akademii a sociální pedagogiku na Univerzitě Hradec Králové. Více než čtvrt století sloužil u Policie České republiky na různých pozicích, jako ředitel dopravní policie Policejního prezidia, ředitel krajského ředitelství hlavního města Prahy nebo náměstek pro službu kriminální policie a vyšetřování. V letech 2012–2014 působil jako policejní prezident, v roce 2013 jej prezident republiky jmenoval brigádním generálem. Poslední dva roky vedl Krajské ředitelství Královéhradeckého kraje. Má jednoho syna, pravidelně běhá, hraje tenis a fotbal. Poslouchá rockovou hudbu, má rád divadlo a dobré víno. 
 
 
expertka ODS pro evropské záležitosti
Vystudovala politologii, anglistiku a amerikanistiku na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy. Absolvovala studijní pobyty na Mezinárodním Institutu pro sociální vědy v Haagu, v Německé radě pro zahraniční politiku a London School for Public Relations. Do roku 2002 působila jako poradkyně poslaneckého klubu v Evropském parlamentu a jako zahraniční tajemnice ODS. Od roku 2006 působila na Úřadu vlády jako poradce premiéra ČR pro unijní záležitosti a zahraniční politiku. V roce 2007 byla jmenována ředitelkou Sekce premiéra ČR pro bezpečnost a zahraniční politiku. Od roku 2009 až 2013 působila jako zástupce Generálního tajemníka frakce Evropských reformistů a konzervativců v Evropském parlamentu. Nyní se zabývá konzultační činností v oblasti zahraniční politiky, bezpečnosti a unijních politik. Hovoří anglicky, německy a francouzsky.
 
 
expert ODS pro veřejnou správu
Vystudoval žurnalistiku a masovou komunikaci na Univerzitě Karlově. Už při studiích působil jako redaktor a moderátor Českého rozhlasu. V letech 2000–2002 pracoval jako mluvčí hlavního města Prahy. Po roční přestávce v privátní sféře se do veřejné správy vrátil jako mluvčí Středočeského kraje, kde byl odpovědný jak za komunikaci s veřejností, tak za prezentaci regionu v oblasti cestovního ruchu. V roce 2009 působil v roli mluvčího a ředitele Odboru komunikace Ministerstva dopravy. Jako ředitel mediální sekce a mluvčí ODS se podílel na parlamentní kampani v roce 2010. V červnu 2010 se stal mluvčím vlády ČR. Po vítězství ODS v komunálních volbách v roce 2010 se ujal role starosty v obci Líbeznice. Na podzim 2014 byl znovu zvolen starostou obce Líbeznice. V lednu 2014 byl zvolen na 24. kongresu ODS místopředsedou strany, na počátku roku 2016 svou funkci obhájil. Přednáší na FSV UK. Je ženatý, má dvě děti. Mezi jeho záliby patří knihy, hudba, příroda a turistika.
 
 
expert ODS pro výzkum a inovace
Narodil se v Brně. Vystudoval politologii na Fakultě sociálních studií Masarykovy univerzity, poté práva na Právnické fakultě MU a Corporate Law na Nottingham Trent University. V současnosti působí jako ředitel CEITEC - Středoevropského technologického institutu na Masarykově univerzitě. V minulosti zastával řadu manažerských pozic ve vysokém školství a veřejné správě včetně funkce prvního náměstka ministra školství. Vedl přípravné práce na reformě vysokoškolského zákona a na přípravě strategie vzdělávací politiky ČR do roku 2020. Byl dlouholetým členem Národní rady pro kvalifikace, předsedou dozorčí rady Centra pro studium vysokého školství a členem Výboru pro vzdělávací politiku OECD, je členem správních rad Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích a Janáčkovy akademie múzických umění v Brně. Je ženatý, má dceru. Mezi jeho zájmy patří historie, geografie, cestování a numismatika. 
 
 
expertka ODS pro rozvoj ekonomiky a podnikatelského prostředí
Narodila se v Bělehradě v Jugoslávii, mamince Češce a tatínkovi Srbovi. Své dětství i mládí převážně prožila v Praze. Vystudovala Obchodní akademii Heroldovy sady. Bakalářský titul získala na pražské Anglo-American College, obor marketingu a managementu a inženýrský titul na Vysoké škole ekonomické v Praze. Od roku 2003 je členkou ODS, je předsedkyní oblastního sdružení ODS v Praze 2. Od roku 2006 je zastupitelkou městské části Praha 2 a od roku 2010 je také zastupitelkou hl. města Prahy, kde zastávala funkci radní pro oblast majetku a podpory podnikání. Od roku 2014 je zástupkyní starostky Prahy 2. V lednu 2016 byla zvolena 1. místopředsedkyní ODS. Je vdaná, s manželem vychovává 2 dcery.