16. března 2019

Jsme hlasem zdravého rozumu mezi dvěma extrémy

(www.ods.cz) Předseda občanských demokratů přednesl projev na Programové konferenci věnované hlavním prioritám ODS na domácí politické scéně a volbám do Evropského parlamentu.

Předseda ODS představil pět prioritních reformních politik ODS: daňovou reformu, důchodovou reformu, reformu státu, reformu vzdělávání a politiku životního prostředí. Podle Petra Fialy „Jsou to priority lidí, zvláště střední vrstvy, priority občanů, kteří pracují, řádně platí daně a poctivě se starají o rodinu. A chtějí stát, který bude malý, levný, chytrý a k lidem přívětivý. Abychom tu my občané nebyli pro všemocný stát, ale stát tu byl pro nás.

Pět reformních priorit ODS reprezentuje naši víru v to, jak má vypadat efektivní stát a naše odmítnutí představy státu, ke které směřují socialisté a komunisté.

Občanská demokratická strana, bude znovu stranou programu a stranou reformy. Reformy pro malý, levný, chytrý a přívětivý stát. Reformy pro jednodušší a nižší daně. Reformy pro důchody dnešních čtyřicátníků a mladších, protože bez reformy jejich důchody prostě nebudou. A současná vláda je zbabělá a neschopná to řešit, protože pro ni je to daleko a neví si s tím rady. Současná vláda tyto lidi klidně hodí přes palubu, jen aby se nemusela namáhat.

Reformy vzdělávání, které lidem otevřou dveře k lepším příjmům a připraví je na budoucnost. Jsme průmyslová země a významná část našich pracovních míst bude v krátkém čase ohrožena robotizací. A my nechceme, aby u nás za chvíli neměli lidé kde pracovat. Aby měli menší hodnotu než roboti.

A pro Občanskou demokratickou stranu je také důležitá i rozumná ochrana životního prostředí. Nechceme přeměnit zemi na výrobní linku nebo jeden lán řepky. Odmítáme módní ekologické kampaně, ale chceme předat krajinu dalším generacím stejně pestrou a zachovalou jako dnes,“ vysvětlil Fiala.

Petr Fiala vyzval k volbě ODS v blížících se volbách do Evropského parlamentu: „Zveme lidi k volbě ODS, neboť jen rozumné reformy a zdravý rozum může Evropské unii pomoci. Zdravý rozum je to, co si přeje většina našich spoluobčanů, kteří chtějí silné Česko v silné Evropě. Kteří si přejí, aby byl náš hlas v Evropě více slyšet.

Budou to volby, v nichž se rozhodne mezi třemi hlavními proudy. Budou to volby, v nichž bude stát zdravý rozum proti extrémům a nejistotě. A my v ODS v těchto volbách reprezentujeme hlavní proud zdravého rozumu, který stojí mezi dvěma radikálními pozicemi. Reprezentujeme hlas skutečných národních zájmů. Hlas zdravého rozumu proti nekonečné integraci a regulaci na jedné straně, a vystoupení ČR z EU na straně druhé.

Jde nejen o to, aby Unie dobře fungovala a sloužila zájmům jednotlivých států, ale aby vůbec přežila, aby se chaos, který v malém sledujeme v souvislosti s brexitem, nestal součástí celoevropského úpadku. A Evropskou unii mohou zachránit jen reformy.

Zveme lidi k volbě ODS, neboť jen rozumné reformy a zdravý rozum může Evropské unii pomoci. Zdravý rozum je to, co si přeje většina našich spoluobčanů, kteří chtějí silné Česko v silné Evropě. Kteří si přejí, aby byl náš hlas v Evropě více slyšet.

Petr Fiala ve svém projevu zkritizoval současnou vládní koalici ANO, ČSSD a KSČM:

Máme za sebou dlouhé období velkého ekonomického růstu, ale taky vysokých vládních výdajů, promarněné roky koncepcí, snění... ale v podstatných kategoriích důležitých pro dobře fungující jednoduchý stát se pohybujeme v některých parametrech na hranici druhé stovky zemí. A s výjimkou bezpečnosti ve skutečnosti nejsme v žádné oblasti ve skupině nejlepších.

Vláda České republiky znovu projídá budoucnost, není efektivní, neumí ani investovat ani šetřit. Konkrétní vládní politiky nahradily marketingové kampaně vlády a ministři v nich hrají kompars předsedy vlády. Premiér tančí na palubě a hovoří o skvělých výsledcích, ale mezitím jsme se nenápadně propadli na samý chvost V4, pokud jde o ekonomický růst.

Pravda je taková, že cesta České republiky mezi nejlepší země v Evropě se zpomaluje. A zájmy Agrofertu se vydávají za zájmy České republiky.

A proto my říkáme, že musí přijít změna. Začali jsme ji na podzim v Senátu. Chceme pokračovat v květnu ve volbách do Evropského parlamentu. A pro nejbližší parlamentní volby musí platit:

Už žádné další 4 roky pro koalici ANO a ČSSD. Už žádné další 4 roky pro komunisty ve vládě. Už žádné další 4 roky promarňování potenciálu České republiky.

Celý projev Petra Fialy.

Petr Fiala

předseda ODS