29. září 2013

Problémy se musí řešit rázně!

Michal Voltr z Kadaně kandiduje ve volbách do Poslanecké sněmovny za ODS. Je mu 39 let, pracuje jako vedoucí obchodní skupiny České gumárenské společnosti v Žatci, je kadaňským radním a s manželkou vychovává dvě děti.

Co podle vás nejvíce trápí lidi v Ústeckém kraji a jak byste jim chtěl coby poslanec pomoci?

Jedním z největších problémů našeho regionu je vysoká nezaměstnanost. Již léta se o tom jen mluví a málokdo proti tomu něco dělá. Je třeba tady vytvořit podmínky pro investory, kteří tu postaví nové závody a dají lidem práci. Musíme skutečně podpořit i menší podnikatele a nebát se i nových oborů, které v našem kraji nemají tradici. Je taky potřeba dobudovat dopravní infrastrukturu, hlavně silnice R7 a D8. Žijí tady pracovití lidé, kteří si zaslouží získat šanci.

Jak byste si chtěl poradit s dalším problémem našeho kraje, a to s nepřizpůsobivými občany?

Především je potřeba přehodnotit celý sociální systém. Není spravedlivé, aby lidé, kteří nikdy nepracovali a ani pracovat nechtějí, dostávali stejné sociální dávky jako ti, kteří ztratili práci ne vlastní vinou. Kdo chce vyšší dávky, musí pracovat alespoň ve veřejné službě.  A kdo si neplní své povinnosti a dopouští se přestupků, ten musí být vždy přísně potrestán. Pokud se bude jeho přestupek opakovat, stane se trestným činem. Problémy se musí řešit rázně a ne nad nimi zavírat oči. Je nutností, aby v našem kraji sloužilo více policistů, abychom je viděli v ulicích a mohli se na ně s důvěrou obrátit.  A obce by měly mít možnost regulovat podnikání, které bývá navázáno na kriminalitu, jako jsou zastavárny, herny či výkupny kovů.

Tvrdí se, že náš kraj patří k nejhorším, co se týká úrovně vzdělanosti. Co s tím?

To je pravda, chybí nám vysokoškoláci i vzdělaní řemeslníci. Středních škol je dostatek, ale často vychovávají mladé lidi, kteří končí na úřadech práce. Je nutné, aby podnikatelé a firmy mohli více mluvit do skladby vzdělávacích oborů. Musí být více spjaty s potřebami našeho regionu. Pokud se nám podaří nalákat k nám nové investory, bude tu zajímavé uplatnění i pro vysokoškoláky.