28. srpna 2013

Trafiky se musí prošetřit

Na Krajské státní zastupitelství v Ústí nad Labem se kvůli tzv. trafikám v Ústí nad Labem a v Ústeckém kraji obrátil Radim Holeček. Jeho trestní oznámení, ve kterém upozorňoval na možné porušení zákona, totiž okresní státní zástupce Pavel Kaláb založil.

To znamená, že Holečkův podnět nedal ani prošetřit policii a rozhodl tak sám. Holeček proto chce, aby nadřízené krajské státní zastupitelství Kalábův postup přezkoumalo. "Postup Okresního státního zastupitelství v Ústí nad Labem, které moje trestní oznámení založilo, považuji za nestandardní a neobvyklé. Státní zástupce tak rozhodl sám, bez toho, aniž by dal celou věc prověřit policii. V rozhodnutí navíc nechává důkazní břemeno na mně, aniž by měl kdokoli ze státního zastupitelství kontaktoval a vyžádal si například doplňující informace. Jsem přesvědčen, že zajišťování důkazů a vyšetřování možné trestné činnosti je náplní práce orgánů činných v trestním řízení, tedy policie, nikoliv občanů," vysvětlil svůj krok Holeček.

V trestním oznámení, které podal v polovině července, upozorňuje hned na několik sporných případů, které jsou tzv. trafikami. Za nejkřiklavější považuje instalaci ústeckého radního Miroslava Krále do čela Muzea města Ústí nad Labem. Tomu nejdřív muzeum vytvořilo funkci náměstka, která tam dřív neexistovala. Později ho rada města jmenovala ředitelem, aniž by prošel výběrovým řízením a měl odpovídající vzdělání. O tom, že se Král má stát ředitelem, se přitom mluvilo už půl roku předem.

Podivné je podle Holečka i jmenování faktického majitele sdružení Severočeši.cz Jiřího Zelenky do orgánů Krajské zdravotní, která slučuje pět krajských nemocnic. Krajská zdravotní ihned poté vycouvala ze soudního sporu s jinou zástupkyní Severočechů, lékařkou Alenou Dernerovou.

"Případů takovýchto obsazování funkcí, které jsou placeny z veřejných peněz, jsou desítky, možná i stovky. Domnívám se proto, že pokud je orgány činné v trestním řízení považují za překročení zákona, měly by je stíhat na všech úrovních - komunálních i krajských," dodal Holeček.

Zdroj: Ústecké novinky

Mgr. Radim F. Holeček

předseda oblastního sdružení
člen místní rady