9. srpna 2013

Václava Klause bych už nevytahoval

Ústí nad Labem – ODS až do středečního večera mohla počítat se 101 hlasy. Dnes situace dala za pravdu zdánlivě nesmyslnému požadavku prezidenta Miloše Zemana na notářsky ověřené podpisy stojedničky, pokud pověří Miroslavu Němcovou sestavením kabinetu.

Tím se česká politická scéna ocitla na svém dně. Zřejmě nejhůře to dopadne na ODS. Nad tím, kam se by se měla strana vrtnout teď, se v rozhovoru zamýšlí Radim Holeček, její oblastní předseda v Ústí.

 

Co by podle Vás tedy bylo teď nejlepší variantou vývoje?

Po středečním vývoji je celkem jasné, že nás čekají předčasné volby. V současném rozložení politických sil je to i jediné dobré řešení. Osobně jsem věřil, že se ve druhém kole podaří sestavit pravicovou koalici se 101 hlasy, nicméně prezident Zeman dal jasně najevo, že by Miroslavu Němcovou stejně nejmenoval. Bohužel se tak nepovede dotáhnout do konce reformy, které započala vláda Petra Nečase, což je špatně. Osobně z posledního vývoje nemám radost, ale respektuji to.


Myslíte, že by pravici pomohl návrat Václava Klause, jak navrhuje Boris Šťastný?

Boris Šťastný vždy patřil a patří k nejvýraznějším zastáncům Václava Klause. Já se s jeho názorem příliš neztotožňuji. Václav Klaus je symbolem velkých úspěchů ODS, respektuji ho, ale nemyslím si, že by bylo šťastné ho v tuto chvíli vytáhnout jako lídra. Samozřejmě nejen já, ale jsem přesvědčen, že i další členové přivítají, pokud nás otevřeně podpoří. Lídra pro předčasné volby by měla ODS vygenerovat z vlastních řad a já jsem přesvědčen, že kvalitních lidí s potenciálem máme i v této nelehké době dostatek.


Co bude dělat teď ústecká ODS a koho byste viděl na kandidátce pro předčasné volby?

Všechny oblasti ODS teď čeká maraton sněmů, na kterých se budeme připravovat na nejpravděpodobnější variantu předčasných voleb a tedy i tvorbu kandidátek. Hlavní slovo ve složení kandidátky v Ústeckém kraji bude mít regionální sněm.
Ústecko bude mít samozřejmě v nominaci svoje zástupce, vidím hned několik skvělých kandidátů do poslanecké sněmovny. Rozhodně ale nebudu říkat jména dřív, než se o nich pobavíme s ostatními členy.

 

(Autor: Janni Vorlíček)

Mgr. Radim Holeček

člen místní rady
předseda oblastního sdružení