22. července 2013

Chci poznat každého člena ústecké ODS

Radim F. Holeček byl v únoru zvolen předsedou Oblastního sdružení ODS v Ústí nad Labem. Položili jsme mu několik otázek.

Pane Holečku, do funkce předsedy Oblastního sdružení ODS v Ústí nad Labem jste byl zvolen v únoru letošního roku. Jak byste shrnul Vaše dosavadní působení v čele ústecké ODS?

Spoustu věcí jsem se musel učit za běhu. Byl jsem bezmála osm let řadovým členem, musel jsem se naučit řídit například oblastní radu. Jsem rád, že se mi povedl jeden ze závazků, které jsem dal sám sobě - poznat celou ústeckou ODS. Objížděl jsem místní sněmy už předtím, než jsem se stal předsedou, a pak znovu. Chci poznat každého člena ústecké ODS. Mluvit s nimi, slyšet jejich připomínky a kritiku. Musím ocenit i spolupráci s našimi zástupci v obcích, magistrátu a městských obvodech.

Co byste rád v nejbližší době na úrovni oblasti v ODS prosadil? 

Už na jaře jsme začali pracovat na volebním programu pro komunální volby, které budou příští rok na podzim. Základní teze už máme. Nasloucháme obyvatelům města, plánujeme ankety, abychom se ujistili, že to, co Ústí nad Labem trápí, vnímáme správně. Prioritou bude vytvořit kvalitní kandidátku do komunálních voleb, v době, kdy jsou lidé "otráveni" politikou, bude důležité stavět na kandidátku lidi, kteří jsou pro voliče čitelní v místě svého bydliště.  

Jste pracovně velmi vytížen. Jak se dá skloubit aktivní politický život s Vaším profesním životem na fakultě UJEP? 

Skloubit práci šéfa Centra celoživotního vzdělávání s politikou by se mohlo zdát složité. Ale naučil jsem se mnohem lépe plánovat a zcela obě věci oddělovat. Mám den většinou naplánovaný na minuty, což zná každý, kdo má náročnou práci a rodinu. Velkou zásluhu na tom ale má především manželka, na kterou toho bylo hlavně v prvních měsících hodně.

Jak vnímáte to, že ODS zasedla po letech působení ve vedení města Ústí nad Labem do opozičních lavic? 

Pro ODS je to zcela nová zkušenost. A já jsem za ni rád. Nejen já, ale celá oblastní rada úzce spolupracuje s našimi zastupiteli a snažíme se být ráznou, nicméně velmi konstruktivní opozicí. Přicházíme s vlastními návrhy na řešení problémů, které obyvatele města trápí, například parkování.

Pomáhal jste velmi výrazně při odstraňování následků škod při povodních v Ústí. Domníváte se, že pomoc ze strany města byla pro občany dostatečná? 

Jsem velmi hrdý na to, jak povodně a odstraňování jejich následků zvládli naši starostové. Díky nim jsme věděli, kde je třeba přiložit ruku k dílu a pomáhat. Na práci magistrátu a vedení města se už během velké vody snesla spousta kritiky části obyvatel, které povodeň zasáhla. Já jim bohužel musím dát za pravdu. Na řadě míst vázla distribuce humanitární pomoci, chyběly informace, ale především magistrát selhal v případě nasazení armády. První reakce vedení města byla taková, že armáda není potřeba. Díky neústupnosti naší starostky Miroslavy Lazarové nakonec stovka vojáků do Ústí přijela a její pomoc byla neocenitelná.

Zbývá Vám ještě nějaký volný čas na Vaše koníčky? Pokud ano, které to jsou? 

Veškerý volný čas věnuji rodině a dětem, to je zároveň můj největší a nejmilejší koníček. Rád jezdím s rodinou na výlety, nebo jen tak relaxuji na chalupě v Brdech. Dal jsem si závazek, že shodím přebytečná kila, takže mezi koníčky brzy přibude i nějaký sport :-)

 

  

Mgr. Radim F. Holeček

člen místní rady
předseda oblastního sdružení