24. června 2013

Na prvním místě je obec a její obyvatelé

Pan starosta Zdeněk Kutner byl zvolen do této funkce ve volbách po sametové revoluci a jako jeden z mála v této pozici setrval dodnes. Zeptali jsme se ho na pár otázek.

Pane starosto, ve vedení Vaší obce působíte již od roku 1990, což vypovídá o tom, že lidé jsou s Vaší prací spokojeni. V čem spočívá tajemství takového úspěchu?

Nevím, jestli se dá říct, že jsou s mojí prací spokojeni. Víte, když starostu dělám tolik let, tak už jsem spoustě lidem musel říct: ‚Ne, takhle to nejde,“ nebo „ Nemáš pravdu.“ Třeba se jenom zatím nenašel někdo lepší.  Víte, na prvním místě musí člověk vidět svoji obec a to, co je pro obec nejlepší. Musí znát názory spoluobčanů, vnímat je, a pokud jsou ku prospěchu obce, tak se je snažit realizovat. Vnímat všechny věkové kategorie a zájmové skupiny. Starosta musí mít v sobě i něco, jako je sebekontrola a sebereflexe.  Nesmí nikdy udělat něco, co by ublížilo obci, jemu samotnému a za co by se pak musel stydět. Já si myslím, že co jsem teď řekl, není tajemství, ale tak to má být. A jestli je to úspěch, dělat tak dlouho starostu? Víte je to těžká práce, kterou málokdo ocení.  Je to práce s lidmi, kteří jsou někdy nespravedliví.  Je to služba obci, spoluobčanům, za kterou starosta dostává odměnu. Starosta musí mít neustále vizi, kam chce svoji obec, město posunout. Já mám výhodu, že tato „práce“ mě baví. 

Co byste rád do konce volebního období v obci zlepšil, případně jakou investici by Vaše obec potřebovala?

Do konce volebního období zbývá už jenom rok a pár měsíců. Přesto bychom v letošním roce chtěli dokončit víceúčelové hřiště v Solopyskách, které jsou naší přidruženou obcí. V době školních prázdnin budeme realizovat zateplení budovy ZŠ a MŠ v Domoušicích nákladem zhruba 1 900 tisíc korun a v září provedeme rekonstrukci střechy hasičské zbrojnice. Dále připravujeme projekty na zateplení tří budov  v majetku naší obce. Jedná se o společenské zařízení  v Solopyskách, dům služeb a provozní budovu v Domoušicích. V případě, že uspějeme v letošním roce s podáním žádostí o dotace, chtěli bychom tyto tři akce realizovat v příštím roce. Takovým mým snem je zajistit pro naše obce ekologický způsob vytápění, buď plynofikací nebo výstavbou centrální kotelny na biomasu. Oba tyto záměry máme připravené, ale jejich realizace při současných dotačních podmínkách, by obec neúměrně zadlužila. 

Jak dlouho v Domoušicích žijete?

V Domoušicích bydlím od svého narození v roce 1959. Jsem patriotem naší obce. A asi už nikde jinde bydlet nebudu.

Pane starosto, jste aktivním hráčem fotbalu. Myslíte si, že ve Vaší obci je pro tento sport dostatečné zázemí?

Krom toho, že jsem ještě aktivním fotbalistou, tak jsem předsedou našeho fotbalového oddílu. O tvorbu zázemí se tedy starám na dvou frontách. Jako fotbalový funkcionář a jako starosta.  Na úpravách fotbalového areálu neustále pracujeme. Vybudovali jsme klubovnu, vykoupili pozemky a zřídili tréninkovou plochu. V současné době celý areál oplocujeme.  Připravili jsme projekt rekonstrukce a rozšíření fotbalových kabin a projekt zřízení automatických závlah. Na tyto dva projekty hledáme finanční zdroje. Takže shrnuli-to, naše obec má dostatečné zázemí pro tento sport. Jak vyplývá z toho, co jsem řekl, neustále se ho snažíme vylepšovat. Bez dobrovolné práce trenérů a funkcionářů by klub nefungoval. Sami víte, jak je těžké sehnat někoho, kdo se bude 3x týdně věnovat  dětem a jedinou odměnou mu je jejich radost nebo radost z vítězství jeho mužstva. Proto těmto sedmi „nadšencům“, kteří se o fotbal v Domoušicích starají již mnoho let, musím poděkovat. 

Děkuji Vám za rozhovor. J.K.

Zdeněk Kutner

předseda místního sdružení
člen regionální rady
1. místopředseda oblastního sdružení
starosta