20. června 2013

S poslanci TOP 09 a LIDEM mám slušné vztahy

 

Proč jste kývla na nabídku stát se kandidátkou na premiérku? 

Byli jsme velmi rádi, že jsme se dohodli takto rychle. Vím dobře, že ČR není v dobré situaci. Padne-li vláda, tak to se zemí otřese a otřese to i se stranou, která měla premiéra. V takovou chvíli je rychlé řešení správné řešení. Musela jsem si odpovědět na to, zda poté, co jsem 15 letposlankyní, není ta zlá doba právě tou chvílí, že mám vrátit podporu, které se mi dostávalo. Byla jsem vybrána jednomyslně, a na to jsem pyšná.

Čí to byl nápad? 

Byl to nápad kolektivní. Každý z nás promýšlel, v jaké jsme situaci, a musel vyhodnocovat, analyzovat, kdo by mohl být tím, koho ODS navrhne. Musíme přesvědčit poslanecký klub, aby za mnou stál, výkonnou radu ODS i koaliční partnery. Musím přiznat, že se čekalo na to, kdy řeknu ano, nebo ne. 

Co vám řekli doma? 

Vůbec to nebylo jednoduché, ale nakonec to bylo tak, že řekli: jak se rozhodneš, tak tě v tom podržíme. 

Myslíte si, že vás koaliční partneři přijmou? 

Nesondovala jsem situaci. Ne z toho důvodu, že bychom je chtěli překvapit, zaskočit, postavit před hotovou věc. Žádná hotová věc není. Za sebe bych řekla, že hodnotím situaci kolem koalice pro mě jako příznivou, protože jsem měla se všemi z poslaneckého klubu TOP 09 a členy LIDEM velmi slušné a korektní vztahy. Nikdy se mezi námi nevyhrotily, nikdy jsme spolu neměli žádný střet ani osobní, ani programový. Z toho odvíjím, že bych neměla být člověk, který by byl překážkou. 

Jak se vám bude komunikovat s úřadujícím předsedou ODS Martinem Kubou, který povede stranu, a vy případně povedete vládu? 

Pokud se to vůbec stane, tak je to na období deseti jedenácti měsíců. To není taková doba, aby si lidé nebyli schopni říci, že spolu musejí spolupracovat a dodržet to. Myslím si, že nejsme v takové situaci, abychom si mohli dovolit luxus plýtvat silami na nějaké hrátky, kdy jeden půjde jednou stranou a druhý druhou. Na to nebudeme mít čas, ani prostor. Jsem přesvědčena, že to zvládneme. 

Prezident naznačil, že může požadovat po koalici seznam s většinou hlasů ve Sněmovně. Budete se angažovat při hledání podpory a budete chtít na Hrad přijít se seznamem? 

On ten požadavek zatím zmínil, nevím, jestli na něm bude trvat. Pokud ano, tak to nebude první požadavek tohoto typu. Prezident Klaus takový požadavek v minulosti také vznesl. V tu chvíli ODS 101 podpisů mít bude, nebo nebude. Myslím si, že by se nám mělo podařit je získat. 

Miroslava Němcová

1. místopředsedkyně strany
předsedkyně Poslanecké sněmovny PČR