6. června 2013

ODSák se ohání lopatou u povodní: Třeba přijde bolševik a bude to moje práce

Mezi dobrovolníky v Ústí nad Labem na největší vlnu vody čekal i nedávno nově zvolený šéf ústecké ODS a zapřisáhlý odpůrce komunistů Radim F. Holeček. Zkušený dělník si z něj utahoval, že až bude s lopatou dělat denně, půjde to samo. Komunální politik, který jinak vyučuje na ústecké univerzitě, se do povodňové čety dostal poprvé v životě a své dojmy popsal redakci ParlamentníchListů.cz, která si ho mezi ostatními všimla.

Někdy na začátku týdne jste říkal, že jste při přípravě protipovodňových opatření v Ústí nad Labem v terénu viděl pomáhat větší borce a ještě jste se vrátil ke svým běžným povinnostem. Ale nakonec jste také přiložil ruku k dílu - co vás k tomu přimělo?

Byl jsem na počátku obhlédnout situaci na Střekově a viděl, že mladí dobrovolníci zvládají situaci bravurně, přesto mi to nedalo a zaregistroval jsem se do dobrovolnické skupinky na Facebooku a čekal na signál, kdy se budu moci zapojit.

Bylo to poprvé, co jste měl záplavu takhle blízko a pomáhal?

Ano, při povodních 1997 jsem žil mimo republiku, 2002 jsem měl plnou hlavu stěhování své budoucí ženy do Ústí.

Tento týden jste tedy pomáhal přesně jak?

Svou nepatrnou pomoc, ve srovnání s ostatními dobrovolníky, před kterými smekám, jsem vrhl na pytlování. Nasazování pytlů na pytlovací trychtýř mi připomnělo obsluhu stroje na mletí kávy v samooobsluze Sputnik za mého dětství.

Kdo dobrovolníky v Ústí vlastně organizuje? Bylo něco, co vás překvapilo?

Obrovskou pochvalu zaslouží koordinátoři dobrovolníků: Pavel Pája Kulhavý, dále ředitel regionální Akademie dobrovolných záchranářů Petr Sejkora a sekretář této organizace Mirek Holinka. Za podnikatele, kteří neváhali do boje s živlem poskytnout techniku a materiál, vyzdvihuji Martina Fišera. Vše bylo zorganizováno na jedničku. Hasiči, policisté, záchranáři, dobrovolníci, pro mne absolutní souhra. Zmíním i takový detail, jakým je chutná káva v občerstvovacím stanu!

Jaká je obecně nálada na „barikádách“ u vody – napjatá, hektická, jak spolu dobrovolníci komunikují? Co vaše rodina – tu jste nemusel evakuovat?

Aby šla práce rychleji od ruky, dobrovolníci vtipkovali. Padaly nejrůznější hlášky z českých filmů a podobně. Mně zůstane v hlavě rada zkušeného "lopaťáka" z party, že až budu makat lopatou denně, půjde mi to samo. Říkal jsem, si, že snad mne "bolševik" k té lopatě po volbách nepostaví. Moje rodina byla v naprostém bezpečí čtvrti Klíše. O to více jsme mysleli na ty, kteří mají byty a domy u vody.

autor: Lucie Bartoš

Zdroj: Parlamentní listy

Mgr. Radim Holeček

člen místní rady
předseda oblastního sdružení