4. dubna 2013

Odpovědi pro Lidové noviny

Petr Fiala odpovídal na otázky pro Lidové noviny dne 4.4.2013

1. Co vy osobně říkáte na odchod Patrika Oulického z ústecké ODS?

Řekl bych, že toto jeho osobní rozhodnutí bylo dobré. V době, kdy je důvěra voličů v ODS nízká, potřebujeme negativně vnímané kontroverzní postavy asi jako ryba bicykl. Těžko můžeme prezentovat naše úspěšné starosty, když je kdokoli a kdykoli přebije argumenty o mediálně známé kontroverzní osobě spojené s ODS. 


2. Znal jste se s Oulickým osobně a pokud ano, jak byste ho popsal? Je/byl to skutečně silný zákulisní hráč, jak o něm informují média?

Jsem z Teplic, Oulický z Ústí nad Labem, vídali jsme se ale před řadou let v regionální radě ODS. Co si pamatuji, byl jsem několikrát svědkem toho, jak dokázal svými argumenty přesvědčit během jednání nejen zástupce z Ústí, ale i z dalších částí regionu. Vliv si tedy nepochybně dokázal vytvořit.

3. Byl pro straníky Oulického odchod překvapením a jaké jsou na něj uvnitř ústecké ODS reakce?

Předpokládám, že pro všechny ne. Nicméně já patřím mezi ty, kteří se o jeho odchodu z ODS dozvěděli z médií. Pokud jde o reakce, ve většině se shodujeme na tom, že jeho odchod nám pomůže odpoutat se rychleji od jedné etapy ODS v našem regionu.


4. Může ODS v Ústeckém kraji u veřejnosti pomoci, že se zbavila Oulického a dříve i Alexandra Nováka, nebo téma "krajských kmotrů" podle Vašeho názoru lidé nevnímají?

Nemůžeme si namlouvat, že taková témata lidé nevnímají. Lhali bychom si do kapsy. Píše nebo mluví se o tom v médiích často a veřejnost je vnímá negativně. I když můžeme diskutovat o tom, jestli vliv těchto osob není poněkud přeceňován. Jejich odchod je vnímán jako nezbytný krok k tomu, aby jistá éra skončila a mohli jsme přesvědčit veřejnost o tom, že Občanská demokratická strana tu opravdu není proto, aby hájila zájmy nějaké jedné podnikatelské skupiny.

5. ODS není v nejlepší kondici. Co byste rád stihl v následujícím období? Máte vlastní plány na to, jak ozdravit ODS (ať už na celostátu, nebo v kraji) a přiblížit ji zpět voličům?

To říkáte jemně. ODS se dnes netěší bývalé přízni voličů, to je holý fakt. Chci přispět k tomu, aby se ODS pro ty, co ze svého přesvědčení preferují spíše konzervativní, pravicovou politiku, stala opět volitelnou. Znamená to podle mě vrátit se k základům konzervativní politiky, neplést se občanům do soukromí, neobtěžovat je přemírou vyhlášek či nařízení v běžném životě, a to i na komunální úrovni, nechat podnikat soukromníky a firmy, ne obce a města s jejich politiky. Zásadně důležité bude nabídnout ve volbách ty kandidáty, kteří jsou pravé osobnosti a mohou se prokázat skutečnými a za léta ověřenými výsledky, třeba ze své životní profese nebo komunální politiky.

 
Ing. Petr Fiala

předseda oblastního sdružení
krajský zastupitel