10. dubna 2013

Žádný politický tlak ze strany vedení kraje necítím!

Vrátit důvěru v ODS chce její nový krajský předseda Petr Fiala. Strana se podle něho musí odstřihnout od různých zájmových skupin a představit novější tváře.

e vám z některých stran vyčítáno, že jako krajský politik jste vysoce postaveným manažerem KZ a tím na vás může vedení kraje KSČM a ČSSD tlačit.
Žádný politický tlak ze strany vedení kraje nevnímám. Upřímně řečeno, když se podíváte na většinu, kterou mají tyto strany v zastupitelstvu, není ani důvod, aby se o nějaký tlak pokoušely. Pokud něco chtějí prosadit, mohou to současnou většinou svých mandátů prohlasovat, nemusí si takzvaně kupovat někoho z opozice. To, že jsem zaměstnancem Krajské zdravotní a zároveň opozičním zastupitelem, má ovšem jiný efekt pokud budu dělat v práci chyby, nemůžu počítat s tím, že mě krajské zastupitelstvo bude šetřit a snadno mi to projde. Jistě by to bylo právě naopak …

Bude se ODS pod vaším vedením více vyhraňovat proti současnému vedení kraje?
Budeme se vůči vedení kraje vymezovat ve věcech, kde budeme mít podle našeho názoru lepší a pro kraj a jeho obyvatele výhodnější řešení. Nemám rád přístup, kdy se někdo staví proti všemu jen proto, že má jinou barvu dresu. Takový princip, řekněme užitečnosti, funguje u malých obcí nebo i měst, a jsem přesvědčen, že kraj k nim má blíž než k velké pražské politice, kde často opozice bojuje jen pro efekt a nenabízí skutečnou alternativu.

Co je vaším hlavním úkolem ve vedení krajské ODS?
Jako hlavní úkol vidím obnovení důvěry v politiku a politiky ODS. Máme problém s poklesem důvěry voličů k praktické politice ODS, lidé nerozumí některým krokům na úrovni vlády a vnímají je negativně. Zároveň je ODS mediálně spojována s řadou, jak se dnes módně říká, kauz. Oboje se nám pochopitelně negativně vrací u voleb. Nebude snadné přesvědčit voliče, že mohou ODS důvěřovat, ale věřím, že to půjde. Musíme se ale vrátit k našim základním a trvalým principům a prezentovat je třeba prostřednictvím úspěšných politiků ODS, jako jsou třeba mnozí naši starostové.

Jak se budete v regionu připravovat na komunální volby?
Pokud máme ve volbách uspět, musíme mimo jiné dosáhnout toho, aby všichni členové ODS dokázali prosazovat to, co je skutečnou dlouhodobou politikou naší strany. Musíme se definitivně odstřihnout od různých zájmových skupin a nabídnout kandidáty, kteří dokážou oslovit voliče, vedle již dříve a opakovaně úspěšných také představíme veřejnosti ve volbách novější tváře.

ODS čelila problému černých duší a takzvaných velrybářů. Jaká je dnes situace?
Musím poznamenat, že těmto praktikám nečelila jen ODS, zcela jistě, že to nebylo její specifikum. Každopádně si troufám říct, že éru spojenou s „velrybářstvím" máme za sebou. ODS začala proti takovým aktivitám postupovat nekompromisně a to je nejlepší prevence.

Autor: Vít Lukáš

Zdroj: http://ustecky.denik.cz/zpravy_region/fiala-zadny-politicky-tlak-ze-strany-vedeni-kraje-necitim-20130410.html



Ing. Petr Fiala

předseda oblastního sdružení
krajský zastupitel