25. dubna 2013

Ranní interview

Hostem ranního diskusního pořadu ČRo 1 byl předseda senátorského klubu ODS Jaroslav Kubera.

Moderátor:

Ranní Radiožurnál, 7 hodin, 51 minut. Soudkyně Nejvyššího správního soudu Milada Tomková a profesoři právnických fakult Jaroslav Fenyk, Vladimír Sládeček a Jan Filip. To jsou 4 jména navržená prezidentem Milošem Zemanem na nové soudce Ústavního soudu. Dnes o nich bude hlasovat Senát. Bez jeho souhlasu prezident nové ústavní soudce jmenovat nemůže.

Jana ČERMÁKOVÁ, redaktorka:

Kandidáti na ústavní soudce se už v Senátu představili ve výborech i stranických klubech. Některým senátorům z ODS vadí minulost jednoho z nich, Jaroslava Fenyka, který se stal v roce 1987 vojenským prokurátorem. O jejich výhradách ví i místopředseda strany a ministr spravedlnosti Pavel Blažek.

Pavel BLAŽEK, ministr spravedlnosti /ODS/ (záznam):

Já bych opravdu nerad říkal jakýkoli svůj osobní názor, ty výhrady v ODS samozřejmě jsou a jsou logické, protože povolání vojenského prokurátora za předchozího režimu v ODS prostě popularity nabýt nemůže.

Jana ČERMÁKOVÁ, redaktorka:

Sám Fenyk to jako překážku nevnímá a zastává se ho například i místopředseda senátorů ČSSD Jiří Dienstbier.

Jiří DIENSTBIER, místopředseda senátorů /ČSSD/ (záznam):

Já nevím o žádné konkrétní skutečnosti, kde by si pan Fenyk odborně nebo morálně zadal takovým způsobem, aby to bylo na překážku jeho jmenování do Ústavního soudu.

Jana ČERMÁKOVÁ, redaktorka:

Nejspíš tedy nakonec Senát na všechny čtyři kandidáty kývne. Jana Čermáková, Radiožurnál.

Moderátor:

Na jednání horní komory parlamentu míří i šéf senátorského klubu ODS Jaroslav Kubera a je také teď hostem Ranního interview. Vítám vás.

Dobrý den.

Moderátor:

Pane Kubero, měl jste možnost se ve výboru a na klubu se všemi kandidáty seznámit?

Jaroslav KUBERA, předseda senátorského klubu ODS:

My jsme měli poměrně dlouhé jednání, zejména na senátorském klubu ODS se všemi kandidáty. To usnesení klubu spíše poukazovalo jednak na to, že klub nezavazuje své členy ke konkrétní volbě jednotlivých ústavních soudců, ale máme zájem na tom, aby Ústavní soud pracoval nezávisle. Ty otázky, které byly kladeny na ústavněprávním výboru, jsou sice legitimní, protože každý senátor může dávat jakékoliv otázky, dokonce i hloupé, ale nejsou to otázky relevantní z hlediska i těch kandidátů, protože je samozřejmě uvádějí do rozpaků. Když se kandidáta zeptáte, jak by rozhodoval například školné nebo poplatky ve zdravotnictví, tak on na to de facto nemůže odpovědět, protože nemá na stole ústavní stížnost konkrétní, nemá žádné konkrétní podklady, takže my považujeme tyto otázky za sice legitimní, ale nevhodné. Ale přesto si klub myslí, že by měl Ústavní soud být názorově pestrým seskupením odborníků na ústavní právo a nikoliv sborem přitakávačů jakýmkoliv politickým stranám nebo politickým skupinám. Takže senátoři klubu ODS budou nepochybně hlasovat podle svého svědomí. Když se zeptáte, jak budu hlasovat já, tak vám odpovím, že zatím stále ještě je volba tajná, vypadá to, že v budoucnu v zájmu transparentnosti asi tajná nebude, že určitě někdo přijde s tím, že má volič právo vědět, jak hlasoval jeho zákonodárný zástupce, ale mám tentýž dojem, že soudci budou zvoleni, protože po odborné stránce ani na klubu ODS nezazněly žádné výhrady. Dokonce pan Fenyk byl jediný, u kterého je ten problém s jeho činností před rokem 89, ale ani ten nebyl nijak široce komentován. Takže jsem skoro přesvědčen o tom, že nebude to samozřejmě 100 %, což ani není účelem toho hlasování, ale na druhé straně oceňuji pana prezidenta. My jsme měli mnohem větší obavy o tom, jak bude sestavena, sestaven tento, ta kandidátka nominantů do Ústavního soudu a pan prezident opravdu se snažil k tomu přistupovat víceméně odborně, možná, že trošku je na závadu to konzultování hlavně s Ústavním soudem, protože to není tak, že ústavní soudci vybírají své kolegy, ale ty kolegy ho volí Senát a jmenuje prezident, ale to je celkem drobný detail.

Moderátor:

Vy jste mi tak krásně odpověděl téměř na všechny otázky, ale přece jenom tu ještě mám něco, na co bych se rád zeptal, protože Václavu Klausovi Senát v minulosti několik kandidátů na ústavní soudce odmítl. Ti vybraní Milošem Zemanem nejspíš projdou. Čím si to vysvětlujete?

Jaroslav KUBERA, předseda senátorského klubu ODS:

To je velmi jednoduchá odpověď. Ty minulé volby soudců nebyly volbou soudců Ústavního soudu, ale protestem proti Václavu Klausovi, který některým lidem leží v krku jako rybí kost. To bylo evidentně. Protože například nezvolili ani pana Koudelku, který byl dlouholetým členem sociální demokracie a po odborné stránce vůči němu také nebyly žádné výhrady.

Moderátor:

Vy jste řekl, že Ústavní soud by měl být názorově pestrým seskupením odborníků na ústavní právo. Chybí vám v té sestavě nějaký ideální kandidát?

Jaroslav KUBERA, předseda senátorského klubu ODS:

Víte to je dobrá otázka. To je stejné, jako kdybyste se zeptal, že zákonodárný sbor by také měl být pestrým a jestli nějaký kandidát takový chybí. To je samozřejmě takto odpovědět se nedá. Já si myslím, že je to rozdíl rozložení z hlediska jejich profesní činnosti. Jeden je expert na správní právo, jeden je expert na trestní právo. Tady bych žádné, říkám, po odborné stránce bych žádné výhrady neměl.

Moderátor:

Šéf senátorského klubu ODS Jaroslav Kubera byl hostem Ranního interview Radiožurnálu. Krátce před osmou hodinou. Děkuju za čas a za odpovědi. Na shledanou.

Krásný slunečný den.

I vám.