1. března 2013

Úspěšný politik dělá kampaň dvacet hodin denně

Ve čtvrtek zasedala v Jihlavě Výkonná rada ODS. Krajské město při té příležitosti navštívil i senátor a teplický primátor Jaroslav Kubera. Zeptali jsme se ho na zkušenosti z komunální politiky i jeho známou vstřícnost ke kouření.

 

Je vaše současná návštěva v Jihlavě první? 

Není, byl jsem zde několikrát. Jihlava je totiž velmi srovnatelná s Teplicemi, jak do počtu obyvatel, tak do velikosti města. Proto zde může fungovat vzájemná inspirace, například Jihlava má trolejbusy, my máme trolejbusy. Nyní chystáme v Teplicích stavbu zimního stadionu, proto mi odpoledne přinesou podklady o tom jihlavském, abychom u nás nemuseli vymýšlet, co už jinde vymysleli. 

Hlavou Teplic jste 19 let, co byste poradil politikům, aby byli stejně úspěšní jako vy? 

Rada je úplně jednoduchá, musí dělat volební kampaň dvacet hodin denně. Prostě pořád. Uvedu jednoduchý příklad: teď jsme měli městský ples, který probíhá tak, že já si na začátku se svojí ženou stoupneme ke vchodu v mínus deseti stupních a každé paní, která přijde, dáme kytku. A pak chodím od stolu ke stolu a povídám si s plesajícími. A takhle to funguje i na jiných místech, třeba v hypermarketu, všude. 

V Jihlavě se také setkáte se zastupiteli města za ODS, co jim řeknete? 

Já radši poslouchám, protože se něco dozvím. Oni budou mít nějaké dotazy, jak to funguje v Teplicích, a mě zase zajímá, jak to funguje v Jihlavě. Jak jsem řekl, obě města se podobají, ale jsou mezi nimi i rozdíly. Třeba v Teplicích se neplatí poplatky za odpady, a to už od roku 1994. Je to servis města, a kupodivu nám to nedělá ani žádné finanční problémy.

Jste známý jako milovník kouření, co děláte v situaci, kdy jste například v nekuřácké restauraci a nemůžete si zapálit?

Do restaurací, kde se nekouří, nechodím. Pak jsou místa jako Pražský hrad, kde to teď bude výborné, tam bude popelník na každém okně, to je velmi pozitivní výsledek přímé volby, jeden z nejlepších, co se mohl stát. Za prezidenta Klause to bylo těžké, ale vždycky jsme to nakonec "rozkouřili". 

Myslíte si, že se zákaz kouření v restauracích nakonec prosadí? 

Jsem zastáncem svobody, ať si každý chodí do takové restaurace, kam chce. V tomto jsem velmi demokratický, a navíc ODS by podporou kuřáků mohla mít milion voličů, protože kuřáků je zhruba milion. A nekuřáci, kteří nás mají rádi, nás budou volit stejně, ti ten odpor překonají. No a kuřáky bychom měli jisté. 

(Autor: Martin Brychta)

Jaroslav Kubera

předseda senátního klubu
primátor Teplic
předseda místního sdružení
místopředseda oblastního sdružení