19. února 2013

Ozvěny dne

Hostem diskusního pořadu ČRo 1 byl předseda senátorského klubu ODS Jaroslav Kubera.


Martin KŘÍŽEK, moderátor:


Kdo všechno by měl odkrývat svou vlastnickou strukturu a jak tedy regulovat takzvané anonymní akcie, to mají definitivně rozhodnout poslanci na schůzi, která začíná už za hodinu. Hlavně kvůli sporu uvnitř ODS je ale osud vládního návrhu nejistý a posun zřejmě nenastal ani po dopoledním jednání občanských demokratů. Podle kabinetu by se měly zrušit všechny i stávající anonymní akcie. Předseda hospodářského výboru z ODS Pavel Suchánek navrhuje, aby své vlastníky odkrývaly jen firmy nově vzniklé, které se ucházejí o veřejné zakázky, popřípadě o dotace. Na ostatní společnosti by se přísnější pravidla nevztahovala. Našimi hosty jsou teď Jaroslav Kubera, předseda senátorského klubu ODS. Dobrý den. 

 



Jaroslav KUBERA, předseda senátorského klubu ODS:


Dobrý den. 

 


Martin KŘÍŽEK, moderátor:


A Martin Fadrný, právník Ekologického právního servisu. I vám dobré poledne. 

 



Martin FADRNÝ, právník Ekologického právního servisu:


Dobrý den. 

 



Martin KŘÍŽEK, moderátor:


Pane senátore, proč nechcete, aby se vždycky dalo zjistit, kam každá veřejná koruna nebo euro putuje a kdo s ní nakládá? 

 



Jaroslav KUBERA, předseda senátorského klubu ODS:


Já nic takového netvrdím, žádné akcie nevlastním, proti elektrovoltaice bojuji od začátku na rozdíl od mnohých, kteří se nechali oslnit obnovitelnými zdroji a podepsali v Bruselu 8 % obnovitelných zdrojů, což mimo jiné vedlo právě k podpoře elektrovoltaiky. Já si jenom kladu těžké otázky, protože já si stejně jako jeden blogger, který tady napsal, že každé malé dítě ví, že až se zruší akcie na doručitele, tak dotčenou firmu naoko koupí jiná firma a bude sídlit v nějaké Tramtárii, kde bude nedohádatelná. Takže my se pak dozvíme, že firmu První solární baronská se sídlem v Ralsku vlastní Jimmy Invest z Kajmanských ostrovů a budeme tam, kde jsme byli. Jediný známý způsob, a to je ta důležitá věta, jak bojovat proti korupci, je zrušit příslušnou dotační agendu a když nebudou dotace, pak nebudou ani zkorumpovaní úředníci. Tam je totiž podle mého názoru ta hlavní příčina. A ta druhá věc, která mě naplňuje pochybnostmi, že se o tom nevede žádná diskuse. To je jedna z hysterií, které ovládají naši společnost. A já si kladu jenom takové jednoduché otázky, uděláme veřejné výběrové řízení, vyhraje firma, která, potom zjistíme, že spoluvlastníkem nebo vlastníkem kontrolního balíku akcií je člověk, který se nám tedy zhruba nelíbí a uděláme co jaksi, podle zákona zrušíme tu zakázku a dostaneme pokutu od ÚHOS. Prostě je tam spousta otázek, na které se nedá odpovídat, protože každý, kdo si je klade, tak je okamžitě označen, za nevím jakého nepřítele. Nepřítel lidstva. Často o tom píší lidé, kteří nemají ani ponětí o tom, co je to anonymní akcie, takže to mi spíš na tom vadí, že není o tom žádná seriózní diskuse a každý, kdo vysloví jakékoliv pochybnosti, takže je okamžitě hozen do pytle s těmi, kteří to nechtějí, protože je za tím skrytého něco nekalého. Nic víc mi na tom nevadí. Mně je to v podstatě úplně jedno, ale...

 



Martin KŘÍŽEK, moderátor:


Promiňte. 

 



Jaroslav KUBERA, předseda senátorského klubu ODS:


... opět za to platit, že to bude opět administrativa, že to dopadne jako se zákonem o veřejných zakázkách, kdy jsme také ti, kteří měli pochybnosti, byli označováni za nepřátele lidstva a dnes jsme v situaci, že ho budeme muset měnit, když se ukázalo, že je to totální zhovadilost. 

 



Martin KŘÍŽEK, moderátor:


Pane Fadrný, opravdu se o tom problému málo diskutovalo a provází ho hysterie, jak říká pan senátor? 

 



Martin FADRNÝ, právník Ekologického právního servisu:


No, hysterie možná do jisté míry ano. Pokud vím, tak tento cíl má vláda už vetknutý v původní koaliční dohodě, takže se na něm pracuje podle koaliční dohody, předkládá ho ministerstvo řízené ODS, takže úplně nevím, proč pan senátor mluví o tom, že se o tom nediskutuje. Já si myslím, že to, co ten zákon říká, je poměrně standardní řešení, které v zásadě má většina evropských zemí, které tuhle formu vlastnictví akcií vůbec umožňují. Pokud se bavíme o administrativních nákladech, tak pro ilustraci základní jmění akciovky je 20 milionů, tady se bavíme o administrativním nákladu asi 20 tisíc, a to jednorázovém. Takže v tom bych neviděl takovou katastrofu. 

 


Martin KŘÍŽEK, moderátor:


Vy tedy říkáte zrušit anonymní akcie ano, proč se vám nelíbí ten nápad poslance Suchánka omezit tu povinnost na nové firmy, které usilují o státní zakázky nebo dotace? 

 



Martin FADRNÝ, právník Ekologického právního servisu:


Já si myslím, že to je klasická česká cesta, ten zákon má za cíl, teď cituju z důvodové zprávy – zabránit tomu, aby bylo snadné získaná /nesrozumitelné/ v podstatě neodhalitelné, /nesrozumitelné/ způsob, jak provádět korupční jednání. A teď vlastně pět minut před dvanáctou ODS přichází s nějakým českým řešením, které, jednak si myslím, že je nefunkční, protože to, jakým způsobem zabrání tomu, aby se o veřejné peníze ucházela anonymní firma, tohle tady zatím nikdo nenavrhl a do konce téhle vlády to ani nikdo nenavrhne, takže si myslím, že to je prostě způsob, jak s návrhem zamést. 

 



Martin KŘÍŽEK, moderátor:


Pane senátore, to také není o tom, jak jste se někde vyjádřil, jestli Samsung patří té či oné jihokorejské rodině, ale tady u nás spíš o tom, kdo si vydělal v projektech, jako je IZIP, pražská Opencard nebo koneckonců na fotovoltaice, o které jste se už zmínil. Ani tyhle kauzy vás nepřesvědčí, že je třeba lepší aspoň něco než nic? 

 



Jaroslav KUBERA, předseda senátorského klubu ODS:


Ne, ty mě právě přesvědčí o tom, že chyba byla přece někde jinde. V tom, že si někdo na to mohl vydělat, to nebylo v tom, kdo vlastnil ty akcie, ale že někdo nastavil prostředí, jestli někdo nastavil výkupní ceny elektrovoltaiky tak, jak je nastavil, tak samozřejmě kde kdo, kdejaký podnikatel se toho chytil, protože viděl, že je to docela dobrý zisk. A já bych trošku polemizoval s panem kolegou na téma, že to bude jednorázový poplatek. Vždycky je všechno založeno na paušálu, ať to byl elektronický podpis, datové schránky, všechno je založeno na tom, že za udržování nějaké databáze se platí a v tom je skrytý ten byznys, že tam se bude muset vždycky platit nějakému udržovateli té databáze. A kromě toho mi není jasné, když ta databáze bude tajná a bude jenom pro orgány činné v trestním řízení, jak my se dozvíme tedy tu vlastnickou strukturu? 

 



Martin KŘÍŽEK, moderátor:


Pane Fadrný, není koneckonců zakopaný pes už v samotném zákoně o veřejných zakázkách, jak také naznačoval pan senátor Kubera, nepotřebovala by hlavně přepsat tahle norma? 

 



Martin FADRNÝ, právník Ekologického právního servisu:


Mně se úplně nelíbí takové to hledání toho problému někde jinde, než o čem zrovna je ten současný návrh zákona. Samozřejmě, že těch problémů je tady víc, hlavně by se stát měl naučit vlastně dělat správně tendry a nevrážet peníze do něčeho, co je a priori nesmyslné. Ale v tuto chvíli jsem dostal ten zákoník, který je na stole, který je prostě součástí standardního právního rámce ve velké části západoevropských zemí a bavme se teď o tom malém kroku směrem k civilizovanějšímu právnímu prostředí, který zrovna teď můžeme udělat. 

 



Martin KŘÍŽEK, moderátor:


Říká Martin Fadrný, právník Ekologického právního servisu. Naším hostem byl také předseda senátorského klubu ODS Jaroslav Kubera. Pánové, díky a na slyšenou. 

 


Jaroslav KUBERA, předseda senátorského klubu ODS:


Hezký den. 

 



Martin FADRNÝ, právník Ekologického právního servisu:


Díky. 

Jaroslav Kubera

předseda senátního klubu
předseda místního sdružení
místopředseda oblastního sdružení
primátor