25. října 2023

CNN Prima News: Gaze bych nedal ani euro, dokud drží rukojmí. Barbarsky o peníze smlouvají

(CNN Prima News) Do Gazy bych z Evropy neposlal ani euro, dokud nepropustí poslední rukojmí. Uvedl to europoslanec a místopředseda ODS Alexandr Vondra v pořadu K věci na CNN Prima NEWS. Palestinci podle něj smlouvají o peníze barbarským způsobem. Pomoc by jim prý měly poskytnout okolní bohaté státy.

Celou debatu s Alexandrem Vondrou můžete zhlédnout na CNN Prima News.

„Nedal bych jim ani dolar, ani euro. Vůbec bych se s nimi nebavil, dokud nepropustí poslední rukojmí,“ prohlásil Alexandr Vondra o evropské pomoci pro Pásmo Gazy. „Nemůžeme legitimizovat, že si budou brát rukojmí, aby se pak smlouvalo o tom, jestli někdo dostane peníze. Ještě takovým barbarským způsobem,“ zdůraznil Vondra.

Striktní postup by volil pro rozvojovou i humanitární pomoc. V okolí Palestiny je podle něj spousta bohatých arabských států, k nimž se tato země hlásí. „Mají velké peníze z ropy, z prodeje surovin, tak si myslím, že to můžou odehrát oni,“ vysvětlil europoslanec Vondra.

Zároveň však upozornil, že by i tato pomoc měla podléhat důsledné kontrole. „Z těchto zemí se tam pomoc dostává a často to jsou právě prostředky, které pak Hamás využívá k vyzbrojování a teroristickým útokům proti Izraeli,“ sdělil Vondra s upřesněním, že se jedná například o Írán nebo Katar.

Rozvojová pomoc je zastavena a prochází přehodnocovacím procesem. „Existuje skutečně vážné podezření, že se dostávala do rukou Hamásu a ten pak z vodovodních trubek vyráběl nálože a bomby,“ uvedl Vondra.

Humanitární pomoc, zahrnující mimo jiné léky, vodu a potravin, poskytla EU po tlaku západních států. „Například Německo, Francie nebo Belgie mají totiž silné muslimské komunity,“ dodal Vondra.

Alexandr Vondra

místopředseda strany
europoslanec