29. května 2023

Komunální volby v Ústí nad Labem v dnešní internetové době vyhrává masová analýza dat - skalpel v rukou moderních populistů!

Ústí nad Labem bylo šedivé město, poznamenané následky válečného bombardování a poté nekompetentního komunistického bourání. Celou řadu let neprošlo žádnými rekonstrukcemi či opravami, natož novou výstavbou.

Za léta, kdy byla ODS ve vedení města, prodělalo Ústí nad Labem dynamický rozvoj. Byly ODStartovány změny, které pozitivně ovlivnily život Ústečanů i jeho návštěvníků. Paradoxem je, že někdy to vnímají více návštěvníci než samotní Ústečané.

Rozvoj města byl z větší části realizován z dotací z EU. Jednalo se o velké investiční akce, na které historicky nemělo žádné město v ČR vlastní finanční prostředky. Proto byly využívány také úvěry.

Připomeňme například Mariánský most (jehož význam pro každého Ústečana se ukáže v době rekonstrukce mostu Dr. Edvarda Beneše), výletní zámeček Větruše, lanovku na Větruši (technický unikát bez jediného podpůrného sloupu přepraví 200 tisíc lidí ročně, málokdo ví, že stavbu téměř z 93 % platila EU), muzeum (na „zelené louce“ by se nikdy vybudovat nepodařilo tak krásnou budovu, natož levněji), Dům kultury (unikátní rekonstrukce Domu kultury pracujících z doby Páralových románů), zimní stadion (vzpomeňme si před lety na extraligu v hokeji přímo v Ústí ), některé pavilóny v místní ZOO (ano, dokonce i do ZOO se investovalo, bohužel na dlouho naposledy) apod.

Mnozí komunální politici i někteří novináři tehdy byli velcí kritici úvěrů. ODS zadlužuje naše město, to je špatné, říkali. Úvěr není normální nástroj financování. Město má hromadit peníze na účtech, dotace nejsou potřeba. Ve volebních kampaních byl před veřejností vytvářen mylný imaginární obraz, Ústí - nejzadluženější město na světě, dluh není plánovitě řízen a dotace se nepoužijí tam, kde je to potřeba (na rekonstrukce silnic se dotace nikdy například využít nedaly). Samotná existence úvěru je nepřítelem všech Ústečanů.

Když si nyní vedení města vezme nový úvěr ve výši 300 mil. Kč, kde budou tito kritici? Nikde. Bude tzv. „ticho po pěšině“. Když to udělá ODS, je to špatně. Když to udělá někdo jiný, je to dobře. Vůči ODS je to nespravedlivé!

Ale tak to je. Bohužel, komunální volby v Ústí nad Labem v dnešní internetové době vyhrává masová analýza dat - skalpel v rukou moderních populistů!