24. dubna 2022

CNN Prima News: Prezidenti se chtějí ve druhém období zapsat do dějin. Macron by rád byl lídr EU

(CNN Prima News) Místopředseda ODS Alexandr Vondra ve speciálním vysílání CNN Prima NEWS k francouzským volbám řekl, že vítězství Emmanuela Macrona je méně impozantní než před pěti lety. Podle Vondry bývá zvykem, že se prezidenti během druhého funkčního období chtějí zapsat do dějin, Macron by tak chtěl zřejmě učinit coby lídr Evropské unie.

Celou debatu s Alexandrem Vondrou můžete zhlédnout na CNN Prima News.

Macron přesvědčivě ovládl prezidentské volby. Přesto jeho vítězství není tak drtivé jako před pěti lety. Místopředseda ODS Vondra se přesto domnívá, že dokud bude ve volbách kandidovat Marine Le Penové, nemůže Macrona ani nikoho jiného porazit. „Snažila se sice kultivovat projev a změnit image, ale ten extremistický odér se na ni lepí dodnes. Ona ve válce stojí na straně Ruska a to jí uškodilo,“ myslí si Alexandr Vondra.

Macron teď bude chtít podle něj započít další svěží etapu na poli domácí i zahraniční politiky. „Je to druhé a konečné období, druhý mandát je často tažen snahou prezidentů zapsat se do dějin. Je to charismatický vůdce, který bude mít navrch nad stávajícím německým kancléřem. Je otázka, zda mu cestu za vyniknutím dovolí domácí situace, kde také roste inflace a ceny energií. Francouzi jsou národem, který rád protestuje. Macron by ale chtěl hrát roli jako lídr Evropské unie,“ předpovídá místopředseda ODS.

Alexandr Vondra

místopředseda strany
europoslanec