31. května 2021

Dobytí klimatické bastily

(www.konzervativninoviny.cz) Dnes v poledne bylo 11°C. V noci je zima, 4 °C, přitápíme. Vegetace je 4 týdny pozadu. Teprve kvetou šeříky, réva sotva nasazuje první listy. Data za celý měsíc budou sečtena až v úterý, ale už teď je jasné, že máme za sebou jeden z nejchladnějších květnů od konce 2. světové války. Chladnější byl jen v roce 1991, podobně studené byly květny v letech 1980, 1962, 1957 a 1941. Odchylka měsíce od dlouhodobého normálu je -3,2°C. Studené je ale letos celé jaro. Duben nebyl lepší. Proti normálu byl chladnější o 2,1°C.

Říká se „studený máj, v stodole ráj“. Tak uvidíme. Ale úrody v těch chladných letech nebyly nic moc. 1980 byl úroda špatná. Ročníky vína z uvedených let na vylití – s výjimkou 1991, kdy to dorovnalo teplo v srpnu a září. A ten, kdo se těší na parné léto, by měl zbystřit. Roky 1991,1980,1962 měly léto teplotně podprůměrné. Takže s koncem karantén hurá k moři. Dokud si můžeme dovolit koupit letenky. Brzy budou mnohem dražší.

Proč o tom píšu? Ze dvou důvodů. Za 1) proto, že každý teplotní rekord směrem nahoru je mohutně propagován médii i opinion makery jako důkaz, jak se na Zemi brzy usmažíme. Zatímco o rekordech směrem dolů se decentně mlčí. Nehodí se dominantní propagandě.

A za 2) – zbystřeme teď opravdu pozornost. Všude se u nás píše o střídání ministrů jako na orloji nebo o Ferim a sexu, ale o tom, co skutečně a zásadně ovlivní naše životy, se decentně mlčí. 14. července chce viceprezident Evropské komise Timmermans zveřejnit tzv. legislativní balíček „Fit – for – 55“. Vybral si k tomu výročí dobytí Bastily. Francouzská revoluce jako předobraz revoluce zelené. A Green Deal jako nová bible. Půjde celkem o 13 legislativních návrhů, které mají členské státy EU přimět k tomu, aby snížili emise CO2 do roku 2030 o 55 %. Regulace se budou týkat prakticky všech hlavních aktivit lidské činnosti. Povedou během dvou tří let ke zdražení elektřiny, topení, benzínu, nafty, letenek, námořní dopravy. Dramaticky se zvýší cena aut se spalovacími motory. Cla zdraží i dovoz z Asie. Možná se zdraží i maso a mléko – protože krávy produkují metan. Drtivá většina regulací bude schvalována většinovým hlasováním v EP, kde proto zeleno-červená většina dávno existuje. Není teď v mých silách ji porazit, tak aspoň předem varuji. Oslabit to mohou jedině členské státy, pokud se jim podaří dát dohromady blokační menšinu. To je při dnešních trendech v EU spíš nepravděpodobné.

Takže co? Na léto do tepla k moři, dokud si to můžeme dovolit?

Komentář vyšel na serveru Konzervativninoviny.cz.

Alexandr Vondra

místopředseda strany