10. března 2018

Má se částečně povolit kouření v hospodách?

(Deník) ANO: Vrátil bych možnost rozhodnout se

Současný zákon je nesmyslný. Všichni jsou jenom naštvaní. Kuřáci si nemohou u piva zapálit, na ulici se kvůli památkářům nedají postavit ani popelníky a lidi v bytech nad hospodami si stěžují, že jim kouř smrdí doma.

Osobně bych byl pro to, aby se zákon upravil a podniky se rozdělily na kuřácké a nekuřácké. Každý by si pak mohl rozmyslet, jestli do dané hospody půjde, nebo ne. Chodit do hospody nebo do baru totiž není povinné, je to každého svobodná volba. Přirozeně by se tak vyčlenily nekuřácké restaurace, ve kterých mají skvělé jídlo a kde majitel udělá tržbu hlavně na něm, a kuřácké podniky. To by byly hlavně hospody na vesnici, kam se chodí na pivo i když i v těchto podnicích by se mohlo kouření zakázat, pokud by do nich docházelo víc nekuřáků. Ať si zkrátka lidi sami řeknou, co chtějí, a nikdo je pořád nereguluje.

Ostatně proč ministerstvo zdravotnictví neprosadí i zákaz alkoholu v českých domácnostech, když mu tak leží na srdci zdraví národa? Kvůli alkoholu je taky spousta škod, nemocí, vražd, rozvodů a domácího násilí. Navíc je to mnohem větší problém než kouření, protože chlastá devadesát procent národa.

Jaroslav Kubera

místopředseda Senátu PČR