7. února 2018

Duel Seznam.cz: Kuřárny nebo výjimky pro malé bary. Zmírní se protikuřácký zákon?

(Seznam.cz) Necelý rok platí v Česku protikuřácký zákon a ve Sněmovně už se rýsuje návrh, jak jeho pravidla zmírnit. Novela, kterou tento týden předloží poslanec Marek Benda z ODS a Seznam má její znění k dispozici, počítá například se zavedením kuřáren bez obsluhy. Výjimku ze zákazu mají dostat také menší hospody a bary, kde se nevaří. A zrušit se má nově i pasáž zakazující hospodskému prodat alkohol zákazníkovi, který by pak pod vlivem alkoholu mohl poničit cizí majetek nebo někomu ublížit. Projdou u zákonodárců nové předpisy a je vůbec na místě zákon teď měnit? V Duelu Seznamu diskutoval místopředseda Senátu Jaroslav Kubera s náměstkyní ministra zdravotnictví Alenou Šteflovou.

 
Zákaz kouření pod hrozbou finančních sankcí platí od konce května 2016 ve vnitřních prostorách restaurací, divadel či kin. Norma zavedla také zákaz kouření na nástupištích a užívání elektronických cigaret v nemocnicích, školách či nákupních centrech nebo prodej cigaret v automatech.
 
Poslanec ODS Marek Benda navrhuje prosadit výjimku pro malé bary a hospody, které nepodávají jídlo a jejich plocha určená pro zákazníky nepřevyšuje 80m2. Navrhuje také zřízení kuřáren. Ty mají mít povinné větrání nesmí přesáhnout 30 procent celkové plochy prostoru a musí být bez obsluhy. Benda argumentuje tím, že platná úprava je podle jeho názoru příliš přísná a v jejím důsledku dochází k propadu podnikání.
 
Podle ministerstva zdravotnictví i odborníků, kteří se zabývají zdravotními dopady kouření, je na hodnocení přínosu zákona brzo. Zahraniční zkušenosti ale ukazují, že se asi o desetinu snižuje počet hospitalizací kvůli infarktům a astmatickým záchvatům, podobně hovoří předběžná česká data. Odborníci se také domnívají, že více mladých lidí díky zákazu kouřit vůbec nezačne.
Jaroslav Kubera

místopředseda Senátu PČR
primátor