20. března 2024

CNN Prima News: Babiš žongluje se slovy i postoji

(CNN Prima News) Šéfa hnutí ANO Andreje Babiše považuji za člověka, který nemá pevné názory a žongluje se slovy i postoji způsobem, který není dobrý. V pořadu Co na to ministr na CNN Prima NEWS to uvedl šéf resortu kultury Martin Baxa (ODS). Reagoval tak na mimořádné zasedání Sněmovny, které se věnuje bezpečnosti a bylo vyvolané expremiérovým e-mailem týkajícím se šéfa diplomacie Jana Lipavského (Piráti). Přiznal, že se ho poslanci ANO snažili během jeho výstupu ve Sněmovně „nachytat“.

Celý rozhovor s Martinem Baxou můžete zhlédnout na CNN Prima News.

Ministr Baxa je toho názoru, že Babišovo počínání v e-mailu nebylo v pořádku, a jelikož ho nekritizovali jeho poslanci, musí to udělat vláda. „Je velmi správné, že jsme tento krok udělali – že se mimořádné zasedání Sněmovny svolalo. V hodnotových otázkách, které úzce souvisejí s bezpečností, je čas od času zkrátka potřeba, když to situace vyžaduje, udělat takové fórum, kde mohou jasně zaznít názory a kde obnažíme to, co Andrej Babiš koná,“ sdělil Martin Baxa v pořadu.

Podotkl, že žijeme ve společnosti, kde si „nesmíme hrát se slovy a kde se některé věci nemají vykládat bez společenské odezvy“. „Uniklý e-mail je dokladem toho, jak Andrej Babiš uvažuje,“ podotkl Baxa s tím, že nikdo z poslanců ANO nebyl schopen veřejně říci, že to, co jejich předseda udělal, nebylo v pořádku. „A tak to musíme udělat my,“ doplnil Martin Baxa.

Opozice moji otázku odehrála do autu

To, že Babiš před zasedáním Sněmovny zveřejnil prohlášení, kde se přihlásil k zachování celistvosti Ukrajiny a odmítl okupaci Krymu, Baxovi nestačilo. „Je to Babišova obvyklá metoda, slovní figura. Něco řekne, ale v dalších projevech už o tom dál nemluví. Považuji ho za člověka, který nemá pevné názory a žongluje se slovy i postoji způsobem, který prostě není dobrý,“ vzkázal.

Hnutí ANO chtělo, aby Sněmovna vyzvala vládu k naplnění usnesení přijatého před dvěma lety, ve kterém ji žádala o diplomatické kroky k rychlému ukončení válečného konfliktu na Ukrajině. „Válečný stav je stav, který nemůže trvat dlouhou dobu nebo dlouhodobě, se zaměňuje za politiku defétismu (tedy poraženectví výměnou za mír, pozn. red), se kterou my máme bohužel špatné zkušenosti,“ odkázal ministr Martin Baxa na Mnichovskou dohodu.

V té souvislosti přiznal, že se ho poslanci ANO ve Sněmovně snažili nachytat. „Že, když je usnesení Sněmovny, že se má diplomaticky řešit konflikt na Ukrajině. Na to jsem řekl: ‚Ano, česká diplomacie velmi úspěšně shání munici pro Ukrajinu, a to je podle mě způsob, jak zastavit ruskou agresi a dospět k řešení konfliktu,“ líčil opačný názor na řešení konfliktu od opozice.

Osobně se nedomnívá, že usnesení, kterým se má mimořádné zasedání uzavřít, mělo skončit shodou koalice s opozicí. „Usnesení je tvrdé a ostré. Myslím si, že obě přídavná jména tomu náležejí. Jasně definují především naši vládní pozici vůči ruské agresi. A když jsem se ptal poslanců ANO při svých vystoupeních, zda takový návrh podpoří, tak odpovědí bylo rozpačité mlčení nebo spíš odehrávání mé otázky do autu. Takže si myslím, že ne,“ uvedl Baxa.

Martin Baxa

ministr kultury
místopředseda strany
poslanec PČR
krajský zastupitel
předseda regionálního sdružení