11. října 2021

Raduji se z důvěry, kterou nám lidé dali

(Mladá fronta Dnes) Mám obrovskou radost, že zmizeli z Poslanecké sněmovny komunisti, hodnotil Martin Baxa, lídr koalice SPOLU v kraji. Místopředseda ODS, volební lídr SPOLU v Plzeňském kraji a primátor Plzně Martin Baxa tvrdí, že od vzniku koalice ODS, TOP 09 a KDU-ČSL věřil tomu, že uskupení může uspět a že volby může vyhrát. „Raduji se z toho, že koalice SPOLU vyhrála volby a že lidi k tomu jak změnit Českou republiku dali důvěru nám," prohlásil Baxa. Nicméně ještě v pátek večer, když přibývalo zpráv o vyšší volební účasti, měl krajský lídr koalice SPOLU obavy, že se jedná o důsledek mobilizace příznivců hnutí ANO. V sobotu pak výsledky ukázaly, že v mobilizování patrně byla úspěšnější koalice SPOLU.

Říkáte, že jste věřil, že koalice může volby vyhrát, ale řada politiků stran koalice přiznala, že očekávala vítězství hnutí ANO. Vy jste si to v pátek nepřipouštěl?

Když jsem v posledních týdnech horké kampaně mluvil s lidmi o politice, cítil jsem z jejich strany větší a větší touhu po změně. Poslední týden jsem měl pocit, že se přitom projevuje efekt sněhové koule, která se stále nabaluje. Nemohl jsem vědět, jak to dopadne, ale jsem šťastný z toho, jak to dopadlo.

Z čeho ona sněhová koule podle vás vznikla?

Jsem přesvědčený, že svou roli při rozhodování voličů sehrála nespokojenost s tím, jak Andrej Babiš vládne. Dalšími faktory bylo zvyšování cen a velké propady státního rozpočtu. A myslím, že roli mohlo sehrát i to, že si mnoho lidí vzpomnělo na nezvládnutí covidové krize, která se mnoha lidí dotkla osobně. Společným jmenovatelem těchto záležitostí bylo, že my jsme nabízeli jasnější a srozumitelné řešení. Nenabízeli jsme jen sliby a prázdná slova. To všechno vedlo k tomu, že víc lidí dalo hlasy nám.

Jak vnímáte výsledky ostatních stran?

Mám obrovskou radost, že zmizeli z Poslanecké sněmovny komunisti a jsem rád, že se nepotvrdila očekávání nástupu extrémistických stran.

I někteří zástupci koalice SPOLU uváděli, že je jim líto, že sociální demokracie ze Sněmovny vypadla. Vás to nemrzí?

ČSSD byla čtyři roky stranou, která držela Andreje Babiše u moci a nyní tomu voliči vystavili účet.

Jak předpokládáte, že se budou vyvíjet jednání o vzniku nové vlády? Prezident předem řekl, že jednáním o vládě pověří předsedu nejsilnější strany, nikoliv koalice. To by znamenalo, že pověří Andreje Babiše.

Jsem přesvědčen, že se má postupovat podle Ústavy. Volby vyhrála koalice SPOLU a Petr Fiala je naším kandidátem na premiéra. Měl by být pověřen sestavením vlády a věřím, že to tak bude.

(Autor: Jaroslav Nedvěd)

Martin Baxa

místopředseda strany
poslanec PČR
předseda regionálního sdružení
primátor