17. září 2020

Chceme slyšet jasné stanovisko, zda se budou zavírat školy!

(www.ods.cz) ​​​​​​​Komentář místopředsedy ODS a koordinátora programového týmu ODS pro školství Martina Baxy

Martin Baxa: „V tyto dny je patrné, že zaspání a selhání vlády v boji proti šíření koronaviru začíná mít vážné důsledky i ve školství, což dopadá na miliony obyvatel Česka. V řadě škol se již vyskytly případy koronaviru a bohužel došlo přesně k tomu, před čím občanští demokraté varovali: přetížené krajské hygienické stanice, kterým stát nepomohl, nestíhají, mezi učiteli i rodiči se šíří obavy a není zřejmé, jak bude stát postupovat.

Projevilo se to i dnes, když bezradný ministr Vojtěch kvapně zavedl povinnost plného nošení roušek ve většině typů škol.

Kategoricky tedy žádáme, aby premiér a ministři zdravotnictví i školství připravili a zveřejnili jasná a transparentní pravidla, ze kterých bude všem aktérům ve vzdělávání jasné, za jakých podmínek dojde k rozhodnutí o uzavření škol – lokálně, regionálně anebo celostátně. Současná pravidla, která vycházejí z celorepublikového semaforu, jsou nejasná a nedostatečná.

Ředitelé škol potřebují být na tuto situaci připraveni s dostatečným předstihem, aby mohli včas a jasně o možném uzavření školy informovat své zaměstnance, žáky i jejich rodiče, pro které by bylo případné uzavření školy, kam chodí jejich potomci, také velkou zátěží.

Ve hře je příliš mnoho, než abychom i ve školství trpěli vládní šlendrián.“

Martin Baxa

místopředseda strany
poslanec PČR
předseda regionálního sdružení
primátor