25. července 2014

ODS podá ústavní stížnost proti způsobu, jak vládní poslanci odmítli snížení daně na naftu a benzin

Občanská demokratická strana podá ústavní stížnost proti tomu, jakým způsobem rozhodli poslanci ČSSD, ANO a KDU-ČSL proti snížení spotřební daně z nafty a benzinu. Ihned po opakovaném hlasování o příslušném návrhu zákona to oznámil předseda občanských demokratů Petr Fiala.

 
„Zapamatujme si dnešní den. Byl to černý pátek pro demokratickou politickou kulturu v naší zemi. ČSSD, ANO a KDU-ČSL zjistily, že se jim nehodí demokratická pravidla a bez ohledu na ně si udělaly, co chtěly. Opozice nemůže za to, že premiér Sobotka fakticky neřídí ani vládu, ani vlastní poslanecký klub. Předseda Sněmovny dnes nedokázal odpovědět na otázku, jestli je rozprava nebo není, jestli jsme ve třetím čtení nebo nejsme, kdo může hovořit a kdy. Jednací řád byl postaven na hlavu. Jenomže pravidla jsou tu od toho, aby chránila většinu i menšinu. Bez nich demokracie nefunguje. Nejsem příznivcem ústavních stížností v politických záležitostech. ODS ale nezbývá, než se na Ústavní soud nyní obrátit, protože jedině on může autoritativně říct, zda vládní koalice za podpory komunistů postupovala podle pravidel. My jsme přesvědčeni, že ne,“ říká Petr Fiala.
 
„Hnutí ANO, sociální demokraté a lidovci se prostě rozhodli za každou cenu zabránit snížení ceny nafty a benzinu, ať to stojí, co to stojí – klidně i v rozporu s Ústavou,“ konstatuje Zbyněk Stanjura, předseda poslaneckého klubu ODS. „Nakonec tedy prošel zákon, který nezlevňuje naftu a benzin všem, ale zlevňuje ji jenom převážně velkým zemědělským podnikům,“ dodává Stanjura.
 
Poslanci ODS snížení spotřební daně z pohonných hmot podpořili. Podle ODS to totiž pomůže všem – ušetří nejenom firmy a rodiny, ale i stát, například na nižších provozních nákladech policie, hasičů, dopravců a dalších. „Od pekaře až po provozovatele taxi služby jde o jednoznačně pozitivní ekonomický stimul, který zpětně pocítí celá ekonomika. Ušetřené finance, které nebudou odvedeny na dani, z ekonomiky nezmizí. Jak podnikatelé, tak rodiny mohou díky úspoře na ceně pohonných hmot spotřebovat více jiných statků, případně více uspořit či investovat. Nejde tedy o hru s nulovým součtem,“ vysvětluje ekonomický expert ODS Jan Skopeček.