NovinkyOS Jeseník

#ODS Jeseník Živě

ODS

Komentář ekonomického experta ODS Jana Skopečka k závěrům Národní rozpočtové rady Jan Skopeček: „Na dlouhodobou neudržitelnost veřejných financí upozorňujeme dlouho my i odborná veřejnost. Dnes to konstatovala i Národní rozpočtová rada. Zejména stárnutí populace povede bez systémových změn penzijního a zdravotního systému k neudržitelnému nárůstu veřejných výdajů. Pokud nedojde ke změně penzijního a zdravotního systému, je jedinou cestou, jak se v budoucnu vyhnout státnímu bankrotu, výrazný nárůst daní. Tuto cestu ODS odmítá a vyzývá vládu, aby místo vyššího zdanění budoucích generací začala brát neudržitelnost penzijního systému vážně. Zatím paní ministryně Maláčová zpochybňovala a zlehčovala potřebu penzijní reformy. I dnešní zpráva rozpočtové rady ukazuje, jak moc a nebezpečně se paní ministryňe plete.”

ODS

Společné prohlášení zástupců ODS, Pirátů, KDU-ČSL, TOP 09 a STAN ve věci střetu zájmů premiéra Andreje Babiše 5. června 2019 Petr Fiala společně se zástupci Pirátů, KDU-ČSL, TOP 09 a STAN: Konstatujeme, že v Poslanecké sněmovně existuje pevná politicko-mocenská koalice předsedy vlády s ČSSD, SPD a KSČM, která zajišťuje premiérovi ve Sněmovně bezpečnou většinu bez ohledu na vážnost jeho osobních a podnikatelských problémů. Tato většina včera odmítla řešit zásadní ekonomické a reputační škody, které představuje dnešní pozice předsedy vlády České republiky. Konstatujeme, že politické strany ČSSD, SPD a KSČM přebírají plnou politickou odpovědnost za střet zájmů předsedy vlády, za finanční škody pro české daňové poplatníky a za reputační škody pro český stát. Zatímco politicko-mocenské spojenectví předsedy vlády s KSČM považujeme za logické a historicky opodstatněné, obracíme se na politické strany ČSSD a SPD, aby zodpověděly tyto zásadní otázky: Předsedy ČSSD se chceme zeptat: 1) Zda bude ČSSD nadále podporovat premiéra ve funkci, pokud finální verze auditu Evropské komise dospěje k podobným závěrům o střetu zájmů jako předběžná verze. 2) Za jakých okolností ČSSD podpoří zastavení dotací pro Agrofert a zda ČSSD považuje za správné, aby čeští daňoví poplatníci nadále přispívali k podnikání skupiny Agrofert. 3) V případě, že by došlo k obžalobě Andreje Babiše, zda považuje ČSSD za možné, aby nadále vykonával funkci předsedy vlády. Předsedy SPD se chceme zeptat: 1) Zda má ambici nahradit ČSSD v koalici s premiérem Babišem a ANO. 2) Zda může premiér vykonávat svou funkci v případě, že finální verze auditu Evropské komise dospěje k podobným závěrům jako předběžná verze. 3) Za jakých okolností SPD podpoří zastavení dotací pro Agrofert a zda SPD považuje za správné, aby čeští daňoví poplatníci nadále přispívali k podnikání skupiny Agrofert. 4) V případě, že by došlo k obžalobě Andreje Babiše, zda SPD podpoří návrh na vyslovení nedůvěry předsedovi vlády. Odpovědi na tyto otázky zásadně vyjasní politickou pozici premiéra. Považujeme za správné, abychom odpovědi na tyto otázky prodiskutovali osobně s předsedy ČSSD a SPD.

ODS

Zbyněk Stanjura: Babiš hledá peníze na předvolební dárky, doplatí na to občané 27. května 2019 Vláda Andreje Babiše chce zvýšit daň z alkoholu a tabáku. Občanští demokraté nesouhlasí, Babiš podle nich jen potřebuje vybrat od lidí další peníze, které pak rozdá úzkým skupinám voličů. Vláda bude projednávat také zákon o dani z příjmu, který zvyšuje daně z alkoholu a tabáku. „Vláda se zaklíná slovy o zdraví občanů. Daně ale nezvyšuje, aby byli lidé zdravější, ale protože státu dochází peníze. Předvolební dárečky se panu Babišovi prodražují, tak hledá cesty, jak z občanů dostat další peníze. Nikdo zodpovědný ale situaci nemůže řešit neustálým zvyšováním příjmů státního rozpočtu. Daně mají být nízké a jednoduché, proto jsme ve Sněmovně předložili například návrh na snížení daně z příjmu, to občanům ČR pomůže víc, než veškeré vládní dárečky,“ uvedl předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura

ODS

Regionální sdružení ODS Olomouckého kraje sdílel(a) příspěvek.

ODS

Regionální sdružení ODS Olomouckého kraje sdílel(a) příspěvek.

ODS

Uživatel Regionální sdružení ODS Olomouckého kraje se zúčastnil událost v Love Coffee.

ODS

Miloš Vystrčil: Atentát na sport odložen. Senát vrátil sněmovně zákon, který by ho poškodil 3. května 2019 Senát dnes vrátil Poslanecké sněmovně zákon o podpoře sportu. Podle ODS zvyšuje korupční potenciál a sportu by spíše uškodil. „Je dobře, že se nám v Senátu podařilo odmítnout návrh zákona, který v rozporu s tvrzením předkladatelů nezvyšuje transparentnost ani předvídatelnost státní podpory sportu. Zákon navíc zřizuje nový úřad Národní rozvojovou agenturu s předpokládaným rozpočtem 100 miliónů korun ročně. Zároveň zákon předsedu této agentury, který je na návrh premiéra jmenován vládou, staví do pozice téměř absolutního vládce nad personálním obsazením významných pozic v agentuře a jejího poradního orgánu a tím i nad způsobem rozdělování dotací na podporu sportu. Návrh zákona tak zvyšuje korupční potenciál ve sportu a snižuje pravděpodobnost nezávislého a objektivního poskytování dotací. Z těchto důvodů jsme museli zákon vrátit Poslanecké sněmovně s návrhem na zamítnutí,“ uvedl předseda senátorského klubu ODS Miloš Vystrčil.

ODS

ODS: Zákon o právu na digitální službu změní přístup státu k občanům, vláda by mu měla dát zelenou 6. května 2019 Vláda v pondělí projedná zákon o právu občana na digitální službu. Tento revoluční zákon, na jehož přípravě se významně podílela ODS, zcela změní přístup státu k občanům v elektronické komunikaci a tím i fungování veřejné správy v ČR. Podle Martina Kupky, jednoho z předkladatelů, je zákon průlomový v tom, že přináší občanům práva a státní správě povinnosti, nikoliv naopak, jak bývá v ČR zvykem. Zákon výrazně zjednoduší komunikaci občanů se státem. Už nebude nutné znovu a znovu vyplňovat do elektronických formulářů data, která už stát jednou má. Zároveň nebude nutné nosit v peněžence množství různých průkazů. „Jsem rád, že se nám pro tuto právní úpravu podařilo najít širokou shodu a věřím, že ji schválí i vláda. Zákon přesně naplňuje vizi občanských demokratů o moderním státě. Přináší lidem služby, nikoli povinnosti. I v tom je průlomový. Ti, kteří se rozhodnou se státem komunikovat elektronicky, budou mít k dispozici nové služby a velkou část všech potřebných úkonů zvládnou z domova. Kdo si na elektronickou komunikaci netroufne, pro toho samozřejmě zůstane zachována možnost přijít na úřad a jednat s úředníky osobně,“ říká jeden z předkladatelů zákona a místopředseda ODS Martin Kupka. „Zákon výrazně urychlí zavádění elektronických služeb státu. Do dvou let má vláda připravit katalog služeb, které budou lidem k dispozici v digitální podobě. A další 4 roky pak bude mít vláda na to, aby všechny služby v katalogu lidem zpřístupnila,“ doplňuje iniciátor zákona a prezident ICT Unie Zdeněk Zajíček.

Naši lidé