19. března 2014

Obce mohou ušetřit stovky tisíc ročně díky úpravě energetického zákona prosazované ODS

Města a obce by podle návrhu poslanců Občanské demokratické strany nemusely zaknihovávat akcie svých společností, které chtějí čerpat podporu na výrobu energie z obnovitelných zdrojů – ale jen v případě, kdy je taková společnost stoprocentně ve vlastnictví obce. Návrh ušetří obecním pokladnám stovky tisíc korun ročně.

„Nový energetický zákon správně požaduje po společnostech, které chtějí čerpat podporu na výrobu energie z obnovitelných zdrojů, aby měly zaknihované akcie – jinými slovy po nich požaduje úplně rozkrytí vlastníků, což chtěla ODS prosadit už v minulém volebním období sněmovny. Přicházíme s pozměňovacím návrhem, aby společnosti, které ze 100 procent vlastní obce, nemusely svoje akcie zaknihovávat. Pokud obec za sta procent vlastní svoji společnost, je jasné, kdo je jejím vlastníkem. A obecní rozpočty díky této změně ušetří i stovky tisíc ročně,“ říká Martin Novotný, místopředseda ODS a předkladatel návrhu.

Martin Novotný zároveň zdůrazňuje, že pokud bude v obecní společnosti vlastnit byť jen zlomek procenta soukromý vlastník, povinnost zaknihování, a tedy úplné zveřejnění vlastníků, by se na ni měla nadále vztahovat. "Společnosti stoprocentně vlastněné obcemi považujeme za jedinou možnou výjimku. V diskusi padly návrhy i na jiné výjimky. Nezazněl však přesvědčivý argument, že by další výjimky, mimo obce, nezavdávaly příležitosti k netransparentnímu jednání. Jsme si vědomi problémových situací například v zemědělství, ale řešení vyžaduje komplexnější novelu a delší čas na přípravu, abychom s vaničkou nevylili i dítě, tedy pozitiva, která nový energetický zákon přinesl,“ dodal Novotný.

Martin Novotný

místopředseda strany