21. března 2013

Počet odborníků na kybernetickou bezpečnost se zvýší

Podle poslance a experta ODS na oblast vnitřní a vnější bezpečnosti Zdeňka Boháče dojde v blízké době k navýšení IT odborníků, kteří se zabývají ochranou České republiky před kybernetickými útoky. Z jeho iniciativy se dnes bude zajištěním kybernetické bezpečnosti zabývat také Stálá komise pro kontrolu činnosti Národního bezpečnostního úřadu (NBÚ), v jejímž čele stojí.

 
„Zatímco v současnosti má Národní centrum kybernetické bezpečnosti k dispozici 9 odborníků, v budoucnu by se měl tento počet navýšit na minimálně 34 pracovníků. Nepomůže ale pouhé početní posílení týmu, ale v prvé řadě musíme zajistit špičkovou kvalitu přijímaných odborníků, kteří musí být minimálně na stejné úrovni nebo o krok dopředu před hackery. Takové odborníky musí stát umět získat ze soukromého sektoru či akademické sféry,“ řekl před jednáním komise Zdeněk Boháč.
 
Současná vláda se podle něj jako první začala možností masových útoků na strategické počítačové sítě vážně zabývat. „Právě vláda Petra Nečase stanovila garantem kybernetické bezpečnosti NBÚ a zřídila speciální Radu pro kybernetickou bezpečnost. Vznikl také návrh zákona o kybernetické bezpečnosti, který v blízké době dorazí do legislativního procesu. Ten definuje instituce spadající do tzv. kritické infrastruktury státu a stanoví standardy, které tyto instituce při zabezpečení svých sítí musí používat. Pokud útoky ohrozí chod státu, umožní zákon premiérovi vyhlásit stav kybernetického ohrožení,“ připomíná Boháč.
 
Nedávné hackerské útoky na české servery hodnotí střízlivě, zároveň ale upozorňuje na rostoucí aktivity hackerů. „Dnes už víme, že tyto útoky nebyly masivní, byť za nimi stáli dobře připravení odborníci. Přesto byly důležitým lakmusovým papírkem naší připravenosti. Přišly právě ve chvíli, kdy jde do finále zákon o kybernetické bezpečnosti a pokračují debaty o posílení ochrany České republiky před podobnými útoky,“ doplňuje Zdeněk Boháč.