29. března 2023

Premiér Petr Fiala na Jesenicku ujišťoval, že vláda nezapomíná na regionální problémy

(www.vlada.cz) Jak může vláda pomoci ve zlepšování a rozšiřování sítě silnic a železnic, a také jak pomoci regionu v cestovním ruchu a dalších důležitých oblastech, zjišťoval předseda vlády Petr Fiala ve středu 29. března na Jesenicku. Před výjezdním zasedáním vlády v Jeseníku se premiér společně s ministrem dopravy Martinem Kupkou zúčastnil kontrolního dne obchvatu Bludova, s vicepremiérem a ministrem zdravotnictví Vlastimilem Válkem navštívil provoz státního podniku Horské lázně Karlova Studánka a setkal se také se starostkou města Jeseník Zdeňkou Blišťanovou.

Podle předsedy vlády je důležité, aby ministři nevládli jenom z Prahy, ale řešili konkrétní problémy konkrétních lidí v konkrétních regionech. Ještě před výjezdním zasedáním vlády v Jeseníku tak premiér a další ministři absolvovali řadu setkání, aby zjistili, co obyvatele Jesenicka trápí a v čem by mohla vláda regionu pomoci. „Právě na Jesenicko předchozí vlády často bohužel zapomínaly,“ upozornil premiér Petr Fiala.

S budováním dálnice D35, která společně s dálnicí D11 představuje alternativní severní trasu spojující Čechy s Moravou, souvisí také budovaný obchvat Bludova. Silnice z Olomouce přes Mohelnici, Zábřeh na Moravě, Šumperk a Jeseník, která pokračuje až do Polska, tvoří důležitou dopravní tepnu celého regionu. Obchvat Bludova tak usnadní cestu všem, kteří by jinak museli projíždět centrem obce. Premiér Petr Fiala a ministr dopravy Martin Kupka se dnes na kontrolním dni ujistili, že průběh stavby probíhá tak, jak má a otevřen by měl být už příští rok. „ČR potřebuje zlepšit svoji dopravní infrastrukturu. Pracujeme na tom velmi intenzivně. A toto je příklad stavby, která se skutečně daří a která přinese občanům výrazné zlepšení dopravní dostupnosti,“ dodal předseda vlády Fiala.

Z Bludova se premiér Petr Fiala přesunul do Horských lázní Karlova Studánka a za účasti vicepremiéra a ministra zdravotnictví Vlastimila Válka se setkal s vedením státního podniku a zástupci obce. „Probírali jsme především to, jak může stát systematicky pomáhat lázeňství a cestovnímu ruchu. Dobrá zpráva je, že po pandemii koronaviru se lázeňství opět nadechuje a staví na vlastní nohy a těší se vyššímu počtu návštěvníků,“ uvedl premiér Fiala s tím, že i přes těžkosti, jako byl růst cen energií a dalších komodit, se hospodářský výsledek podniku za minulý rok podařil udržet v černých číslech.

Ještě před jednáním vlády, které se konalo na Městském úřadu v Jeseníku, se předseda vlády setkal se starostkou města Zdeňkou Blišťanovou, se kterou řešil zejména to, jak podobným regionům pomoci.

Premiér se během návštěvy Jeseníku také zajímal, jak se žije místním živnostníkům, a jaké vládní kroky by jim mohly pomoct, aby se majitelé malých obchodů nemuseli zdržovat povinnou administrativou, ale věnovali se naplno svému podnikání. Cestou na jednání vlády se tak zastavil u podnikatelky Simony Bělíčkové, která provozuje květinářství, jež založila před téměř třiceti lety její maminka.