4. října 2022

SPOLU: V prezidentské volbě podporujeme demokratické kandidáty

(www.ods.cz) Na tiskové konferenci 4. října v Brně oznámili představitelé koalice SPOLU jednotný postup při prezidentské kampani 2023: koalice SPOLU vlastního kandidáta s ohledem na možné negativní tříštění sil demokratických kandidátů nenominuje, ale zároveň v kampani nezůstane pasivní. Primárním cílem a základní odpovědností, jako nejsilnějšího demokratického parlamentního uskupení, zůstává zabránit nástupu populistických a extremistických sil do klíčových státních funkcí, tedy i do funkce prezidenta republiky.

„Slíbili jsme, že po volbách přijdeme s naším oficiálním vyjádřením k volbě prezidenta republiky. Tento požadavek umocňuje i stávající složitá mezinárodní situace, kdy prezident zastupuje republiku na řadě mezinárodních jednání a v důležitých mezinárodních institucích, jako je například Severoatlantická aliance. V současné době nám přijde logické a správné upozadit osobní či stranické ambice ve prospěch zájmů České republiky a jejích občanů. A zejména ve prospěch naší společné budoucnosti v demokratickém a stabilním státě,“ řekl Petr Fiala, předseda ODS.

„Z průzkumů a z debat s našimi členy i voliči víme, že ti v tuto chvíli nejvíce preferují celkem tři kandidáty. Jde v abecedním pořadí o Pavla Fischera, Danuši Nerudovou a Petra Pavla. I když vnímáme i negativa, jež jsou s jednotlivými osobnostmi spojována, jsme přesvědčeni, že každý z nich může uspokojivě vykonávat funkci prezidenta republiky v souladu s hodnotami, které společně zastávají i naše politické strany. Nominovat další relevantní prezidentské kandidáty fakticky znamená, že snížíme šanci na to, že prezidentský úřad bude opravdu zastávat osoba, jež tyto společné hodnoty reprezentuje. Proto vlastního prezidentského kandidáta koalice SPOLU pro tyto volby nominovat nebude,“ dodal ještě Fiala.

„Jako KDU-ČSL vnímáme, že jde v těchto prezidentských volbách o hodně. Upozadili jsme osobní i stranické preference tak, abychom dokázali zajistit to nejlepší pro republiku. Vnímáme zde tři výrazné silné občanské kandidáty – Pavla Fischera, Danuši Nerudovou a Petra Pavla, kteří jsou blízcí straníkům i sympatizantům koalice SPOLU. Není vhodné, abychom štěpili síly a posílali do klání dalšího kandidáta či kandidátku. Všechny tyto tři osobnosti mají dle interního průzkumu sympatizanty i z pohledu členů KDU-ČSL a všichni mají možnost být ve volbách úspěšní. Část naší stranické základny se určitě zapojí do jejich podpory a já věřím, že se voliči sami nejlépe rozhodnou, kdo by měl být novým prezidentem či prezidentkou,“ uvedl předseda strany KDU-ČSL Marian Jurečka.

„Jako senátor bych si přál, abychom měli v budoucím prezidentovi partnera a zároveň oporu. Za mých šest let ve funkci nenavštívila dnešní hlava státu Senát ani jednou. To by se mělo změnit. Demokratičtí kandidáti na prezidenta jsou toho nejlepší zárukou,” řekl 1. místopředseda TOP 09 Tomáš Czernin.