21. dubna 2020

ODS: Česká vláda zabíjí ekonomiku, my přinášíme návrhy na záchranu podnikatelů

(www.ods.cz) Podle ODS je státní podpora podnikatelů a živnostníků nastavena tak, že na ni potřební vůbec nedosáhnou. Občanští demokraté naopak představují návrhy, které podnikatelům skutečně pomůžou. ODS navrhuje také programy na vyšší investice a podporu knižního trhu.

„Z mnoha reakcí od podnikatelů a živnostníků je patrné, že vláda nezvládá ekonomickou pomoc živnostníkům a firmám. Je čas otevřeně říct pravdu. Virus nás bohužel ohrožuje, ale česká vláda zabíjí ekonomiku. Nejde jen o to, že vláda rozhoduje se zpožděním a špatně. Ukazuje se také, že na vládní programy dosud dosáhlo minimum žadatelů. V programu COVID bylo zamítnutých 87 % žádostí, posuzování je pomalé a celková suma v obou programech, i s jejich avizovaným pokračováním, je směšná. Vládní pomoc totálně selhala. Na aktuální schůzi Sněmovny chceme také mluvit o pomalém uvolňování omezení, které ničí obrovské množství lidí v zemi, o chaosu, kterým je doprovázen nákup pomůcek – kdo může za to, že jsou nakupovány netransparentně, pozdě a draho. A chceme slyšet i názor vlády na to, jak dlouho budou v ČR zavřeny hranice. Otevřené hranice jsou pro nás nejen symbolem svobody, ale jsou i samozřejmostí a nutností pro české občany. Nechceme se smířit s řečmi o zavřených hranicích na roky,“ říká předseda ODS Petr Fiala.

„Minulý týden jsme připravili druhý ekonomický balíček, který vychází ze zkušeností prvního měsíce nouzového stavu. Abychom zabránili druhotné platební neschopnosti podnikatelů, navrhujeme odložení plateb DPH za první pololetí. Termín splacení by měl být do března příštího roku. Stát tak o žádné peníze nepřijde, podnikatelům ale takové opatření jednoznačně pomůže. Navrhujeme ekonomické nástroje, které by motivovaly zaměstnavatele, aby vytvářeli nová pracovní místa. Chceme snížit sociální odvody o 2 procentní body. Za každou hodinu zkráceného úvazku o čtvrt procentního bodu. Chceme zvýšit zákonné limity na dohody o provedení práce či pracovní činnosti a snížit DPH pro všechny služby – zavedení dvou sazeb DPH 21 % a 10 %. Chceme rychlejší a jednodušší čerpání pomoci. Také chceme speciální odvětví na podporu cestovního ruchu. Zde budou opatření pravděpodobně trvat nejdéle ze všech a už v tuto chvíli je cestovní ruch velmi silně zasažen,“ říká předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura.

„Připravili jsme konkrétní návrh, jak v ČR více investovat prostřednictvím měst, obcí a krajů. Opakovaně se potvrdilo, že města a obce dokáží dobře investovat a přímo tak podporují ekonomiku, místní živnostníky a podnikatele. Chceme, aby vláda ze zmiňovaných 33 miliard korun od Evropské unie uvolnila 10,5 miliardy na pomoc městům a obcím s investicemi a na opravy či údržby majetku a další 4 miliardy by měly putovat do krajů, kde se využijí na investici oprav a údržby silnic II. a III. třídy. Půl miliarda by se investovala do dopravních projektů, které jsou připravené, akorát na ně nebyly peníze. Tyto projekty by mohly být realizovány ještě tento rok. Takto zajistíme, že se investice nezastaví, Česká republika bude moct investovat a ekonomika se začne stavět znovu na nohy,“ říká místopředseda ODS Martin Kupka.

„Koronavirová krize těžce dopadla i na český knižní trh, kdy se pokles odhaduje na 30 %, což znamená přibližně 2,5 mld. korun. To zásadně ohrožuje knihkupectví, vydávání knih a jejich distribuci a také tisíce pracovních míst. Pro českou kulturu i ekonomiku by to znamenalo těžkou ránu. Reakce ministra kultury je ale překvapivě vlažná a navržená podpora je takřka bezvýznamná – pouhých 20 milionů korun na granty. ODS proto navrhuje odškodnění za ekonomický dopad vládních opatření v podobě jednorázové pomoci českému knižnímu trhu pro rok 2020 ve výši 500 milionů korun,“ říká místopředseda ODS Martin Baxa.