29. listopadu 2017

ODS: Předkládáme balíček 7 důležitých zákonů. Náš program budeme prosazovat i v opozici

(www.ods.cz) Občanská demokratická strana společně se Stranou soukromníků ČR představila balíček sedmi důležitých zákonů, které zajistí bezpečnost pro občany České republiky nebo jim zjednoduší život. ODS chce prosadit minimální výdaje na obranu ve výši 2 % HDP, zrušit daň z nabytí nemovitosti, odložit povinné e-recepty, vrátit povinný souhlas majitele nemovitosti s tím, že si do jeho nemovitosti někdo nahlásí trvalé bydliště, zrušení kontrolního hlášení DPH, zrušení EET a také zrušení zákazu prodeje o vybraných svátcích.

„Hlasy, které jsme dostali ve volbách, a mandát k naplňování našeho programu, bereme jako velký závazek. Nechceme v opozici jen přihlížet a kritizovat, ale i nabízet vlastní řešení problémů. Proto předkládáme první balík celkem sedmi zákonů, které mají zjednodušit život prakticky všem obyvatelům ČR, a to včetně podnikatelů a živnostníků," uvedl předseda ODS Petra Fiala.

„Většina našich návrhů se týká boje s rostoucí byrokracií, jeden pak naší bezpečnosti - chceme uzákonit zvýšení výdajů na obranu postupně na 2 % HDP. O bezpečnosti nestačí jen mluvit, musíme pro ni i něco dělat," dodal Petr Fiala.

„V nejbližší době opět předložíme zákon o zrušení daně z nabytí nemovitosti. Podle stávající legislativy daň platí kupující, to způsobilo okamžitý nárůst cen nemovitostí o 4 %. Výběr daně je navíc nízký a v situaci, kdy se vlastní bydlení stává nedostupným, přicházíme s návrhem, který lidem zjednoduší přístup k bydlení,“ říká předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura a dodává: „Navrhujeme také novelu zákona o evidenci obyvatel, která vrátí povinnost souhlasu majitele nemovitosti s tím, že si do jeho nemovitosti někdo nahlásí trvalé bydliště.“ V neposlední řadě chceme také odložit povinné e-recepty. „Původně dobrý nápad nebyl dotažen do konce a akutně tak hrozí zavírání ordinací a zhoršení dostupnosti lékařů. Tomu chceme zabránit,“ uzavírá Stanjura.

První místopředsedkyně ODS Alexandra Udženija doplňuje: „V názorech jsme konzistentní a chceme lidem i podnikatelům zjednodušit život, proto opět navrhneme zrušení EET. Zároveň chceme zrušit zákaz prodeje o vybraných svátcích, protože omezuje svobodu podnikání, a navíc způsobuje zmatky, protože lidé neví, kdy můžou, nebo nemůžou jít nakoupit.“

„Společně s ODS jsme dlouhodobě upozorňovali také na kontrolní hlášení, které neúměrně zatěžuje všechny plátce DPH a souvisí s ním řada vysokých sankcí a neúměrně krátkých lhůt, proto nyní navrhujeme jeho zrušení. Jsem rád, že spolupráce s ODS pokračuje i po volbách,“ říká předseda Strany Soukromníků ČR Petr Bajer.