22. února 2022

Smlouva o dolu Turów je výhodná a chrání naše životní prostředí

(www.ods.cz) Česká a Polská republika po společném dialogu podepsaly dohodu, která řeší dopady těžby polského dolu Turów - chrání životní prostředí obyvatel českého pohraničí a zároveň eliminuje odtok vody z našeho území. Vzhledem k výhodám, které z dohody pro Českou republiku plynou, považujeme svolání mimořádné schůze za zbytečné, a proto nebyl schválen ani její program.

„Měsíce se vedla jednání, jak řešit dopady těžby na životní prostředí v České republice. Vyústila v dohodu, která byla podepsána 3. února letošního roku. Ráda bych zdůraznila, že je dohoda pro nás výhodná a chrání naše životní prostředí. Je to nejlepší řešení celé situace. Zaručuje nám kontinuální monitoring, výměnu dat, které jsme do doby podepsání smlouvy neměli. Máme zmocněnce a experty, se kterými společně vytipujeme místa pro vrty na hlídání hladin podzemních vod. Díky dohodě vznikne na polské straně ochranný zemní val, který pomůže snížit prach a hluk na českém území. A konečně také získáme průkazná data o vlivu dolu na životní prostředí v České republice, o která bychom se mohli v případě možných sporů v budoucnosti opřít,” uvedla ministryně životního prostředí Anna Hubáčková (za KDU-ČSL).

„Pokud dnes ve Sněmovně slyšíme slova o tom, jak je smlouva k dolu Turów nevýhodná, je potřeba připomenout, že se z 95 % shoduje s dohodou, kterou připravovala bývalá vláda v čele s panem Babišem. Pracovali na ní i stejní odborníci jako před změnou vlády,“ uvedl hejtman Libereckého kraje Martin Půta (STAN). „K podpisu smlouvy bylo důležité dosáhnout kompromisu ve dvou otázkách. Za prvé je to doba, po kterou bude Evropský soudní dvůr kontrolovat plnění smlouvy, a to významně nad rámec běžné pravomoci Evropského soudního dvora. Druhou věcí je finanční částka, kterou Polsko musí zaplatit. Peníze budou primárně využity na výstavbu náhradních vodovodů a vybudování monitorovací sítě. Jsem přesvědčen, že dohoda je pro obyvatele žijící v okolí dolu Turów lepším řešením než pokračování soudního sporu,“ dodal hejtman.

„Situace okolo Turówa začala v roce 2015, kdy Frýdlantská vodárenská společnost a Severočeská vodárenská společnost zadaly studii a na základě těchto výsledků byla v dubnu 2016 ustanovena odborná skupina pod vedením pracovnice ministerstva životního prostředí, které řídil Richard Brabec. Fakt, že u jednání i podpisu smlouvy byla od začátku samospráva Libereckého kraje, je pro mě zárukou, že je smlouva napsána dobře. Tímto bych chtěl poděkovat všem, kteří hájili zájmy občanů našeho kraje, kterých se tato situace bezprostředně týká. Tato dohoda je krásný symbol pro naše spoluobčany, ale i pro svět. Je správné, když se sousedé dokáží domluvit a problémy vyřešit jinak než prostřednictvím soudu, nebo jinými způsoby, jako to vidíme dnes na východě. Jsem velmi rád, že se tuto dohodu podařilo uzavřít,“ uvedl poslanec a starosta obce Kravaře na Liberecku Vít Vomáčka (ODS).

S pozdravem